Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 09:33 - Времето избива зъбите на обвинението, потриват ръце адвокати
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3504 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 29.06.2010 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Темата от архива:

Кървави драми

Прашни папки морят магистратите в Плевен


Времето избива зъбите на обвинението, потриват ръце адвокати



Емилия КАРАБУЛЕВА

Само за месец и половина през съдебните зали на Окръжния съд в Плевен преминаха повече от 10 дела за сериозни престъпления, извършени преди 10 - 15 години. Този факт отново постави въпроса - какво става със старите, залежали дела и какви са причините за така дълго отложеното правосъдие във времето?

Още повече, че делата от далечното минало, разглеждани напоследък, са за убийства, опити за убийства, грабежи и др. По време на предварителните производства са разпитвани множество свидетели, направени са по няколко експертизи, изяснявани са обстоятелства по отделните случаи. А това е свързано с огромни усилия от страна на магистратите било то от следователи, прокурори, а после от съда като арбитър. Не малък брой дела от старите са връщани за доразследване, направени бяха и отводи на някои от съдебните състави.

Към сериозните случаи от миналото се причислява тройното убийство в с. Комарево, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвите начин през 1996 г., точно на празника "Трифон Зарезан". Обвиняемите Стефан Томов, Цветан Николов и Емил Михайлов са престояли месец и нещо в ареста, а после са пуснати под парична гаранция от 20 хил. стари лева или 20 лева сегашни пари. По време на разследването са изслушани 12 свидетели на кървавата драма, а 7 вещи лица са изразили становище. Направени са и няколко експертизи. Обвинителният акт е внесен в съда през 2005 г. 12 години по-късно убийците са на свобода, предстои поредното заседание по делото в Окръжния съд в Плевен.

В прашасалите папки отлежава цели 17 години и опитът за убийство на Виктор Кирилов, извършен в с. Изгрев през далечната 1991 г. Обвиняемият Искрен Искренов е с мярка за неотклонение "подписка", по случая са разпитани 7 свидетели, направени са експертизи, а делото ще се гледа пред съда тази седмица. Обвинителният акт е внесен през 2006 г.

Отново опит за убийство в Червен бряг, извършен през 2001 г. преди десетина дни разглеждаха магистратите. В този случай само навременната намеса на медицински екип е спасила от смърт жертвата Румен Цветков. Обвиняемият Мирослав Пътов е с мярка за неотклонение "подписка", по случая са изслушани 8 свидетели, направени са няколко експертизи. Обвинителният акт е внесен в съда през 2007 г., показват документите по делото.

Още през 2003 г. в плевенската прокуратура се намираха 3 734 залежали, стари дела, някои от които просто е трябвало да бъдат прекратени. Никой обаче не си бе направил труда да го стори. По-късно, след промените в ръководството на обвинението, те бяха разгледани и купищата папки започнаха да се стопяват. Навлизането с днешна дата на сериозни дела от миналото обаче отново извиква съмнението - дали пък някои обвинители не продължават да я карат по старому?

Още преди няколко години източници от прокуратурата в Плевен споделиха, че когато хора, уличени в престъпление, идват сами и предлагат пари за избягване на правосъдие, това е по-малката беда. В другия случай обаче, когато обвинителят е активната страна, разполага с дело на някой платежоспособен гражданин и решава да го изнудва, това е много сериозно престъпление, за което в закона има предвидени наказания. Криминалисти пък се оплакаха, че в миналото са били унищожавани или "забравяни" доказателства, пренебрегвани са били важни свидетелски показания, и то по нареждане на прокурори. Такъв е случаят с убийството на таксиметровия шофьор в "Кайлъка" и кървавата драма при похищението на Австралиеца - Петко Делев. Сносен роман за далаверите в съдебната ни система може да бъде сътворен, ако се вземе за пример процесът за убийството на Найден Тимневски в с. Мечка. При опит да защити собствеността си от непрестанните набези на циганите той бе застрелян в двора си пред очите на съпругата си през април 2000 г. Делото години наред се гледа по различни инстанции, бе връщано за доразследване, съдебни състави си правеха отводи. Остана само отчаяната му съпруга Дорика Тимневска да дочака отдавна търсената справедливост.

Към непочтените си и обвързани с политически или с икономически интереси подчинени пръст размаха окръжният прокурор на Плевен Марио Василев: "Който е умен, да ме разбере". Сблъскването отново с темата за старите дела обаче ни навежда на мисълта, че не всички са се съобразили с предупреждението му.

"Навлизането на голям брой стари дела в съда се дължи на по-добрата работа и стиковка между дознатели и прокурори. Не винаги едно разследване завършва с обвинителен акт, в много случаи не може да се докаже тезата, която ние сме развили първоначално. Времето безспорно влияе върху качеството на обвинението, но по-добре ли ще бъде, ако сериозен случай приключи с постановление за прекратяване", коментира зам.-окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев.

И докато в кръга на недочаканата справедливост се завъртат доста човешки съдби, най-щастливи са адвокатите на престъпниците. Колкото по-дълго се влачат делата на доверениците им, толкова повече хонорари падат. Времето ни помага, защото то избива зъбите на обвинението, е тяхната необорима теза.

Материалът е от архива на BG Север


 


Тагове:   ръце,   обвинението,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - див петел
29.06.2010 16:23
Докато юристите не минават практически занятия в Белене за 1 година с мотика №6,тип "Текезесарка"с автоматични скорости,но без спирачки,и със сърдечно ухилено предупреждение за 20 год.подобен трудов ентусиазъм в случай на фал,нещата чисто и просто няма да тръгнат!Така сме устроени,друг начин няма!
цитирай
2. анонимен - СЪД ЗА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ
30.06.2010 13:57
НО ОТ НАС,ГРАЖДАНИТЕ.И ТОГАВА ВСИЧКО ЩЕ СЕ НАМЕСТИ....ГЛАВНО ЗА СЪДИИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3479586
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930