Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 17:24 - Магистратите нищят зверско убийство отпреди 11 години
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 6488 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Кървави драми

Магистратите нищят зверско убийство отпреди 11 години



С нож и щанга мъж и жена помляха съселянин



Емилия КАРАБУЛЕВА

Дело за жестоко убийство на 34-годишен мъж от с. Гиген ще гледа Окръжният съд в Плевен. Случаят, който потресе жителите на селото, е от преди 11 години. Двамата извършители са познати на криминалистите заради поредица от кражби и грабежи - МПС-та, инструменти, имущество от домовете и дворовете на хората в Гиген и околните села. При убийството са проявили изключителна жестокост, за да прикрият опита си за кражба на акумулатор от "Москвич 408".

56-годишният подсъдим Игнат Янкулов живеел в Гиген, бил безработен, често злоупотребявал с алкохол и ставал агресивен. Зад гърба си има богато криминално досие, осъждан е над 10 пъти.

Съучастничката му Свежа Величкова също била безработна, осъждана е, през далечната 1998 г. с Янкулов живеели на семейни начала в Гиген.

Кървавата драма се разиграла в нощта на 18 срещу 19 октомври 1998 г., когато подсъдимият Игнат Янкулов излязъл от дома си с намерение да извърши поредната кражба в селото. В себе си носел ножовка за рязане на метал, нож и щанга, е записано в обвинителния акт по делото.

След полунощ крадецът бил забелязан от Пламен Тончев, бърникал нещо из двора. Тончев си поставил за цел да разбере кой е нощният бандит, проследил го с буса си и успял да види лицето му. Свидетелят, както и повечето от съселяните му, познавали Игнат Янкулов като циганина, който постоянно стои в затворите. Тончев забелязал, че Янкулов държи нещо под сакото си. След като се прибрал у дома свидетелят разбрал, че електроженът му и кутията с електроди са преместени, е записано в показанията на Тончев.

По-късно подсъдимият Янкулов бил забелязан и от други свидетели. Митко Маринов разказва, че среднощният крадец се опитал да отмъкне акумулатор от паркиран наблизо автомобил, собственост на Огнян Георгиев от Гиген. Янкулов счупил стъклото на колата, отворил предния капак, но не успял да задигне акумулатора заради появилите се наблизо свидетели.

Игнат Янкулов обаче не се отказал от първоначалния си замисъл, бил решен на всяка цена да се сдобие с плячка, спешно му трябвали пари. Затова се прибрал у дома си и наредил на Свежа Величкова да дойде и да му помогне за кражбата.

Така около 3 часа в нощта на 19 октомври 1998 г. двамата крадци се озовали пред дома на Славчо Стефанов, където бил паркиран "Москвич 408". Янкулов без усилие отворил предния капак на возилото, после започнал да реже с ножовка свързващ с акумулатора кабел. От шума обитателите на къщата се събудили, а Славчо Стефанов изхвръкнал на двора, въоръжен с дървен кол. За да защити собствеността си, замахнал към Янкулов с кола. Двамата крадци само това и чакали, нахвърлили се върху собственика на колата, нанесли му множество удари с нож и метална щанга, е записано в обвинителния акт по делото.

Според направената по-късно съдебно-медицинска експертиза най-силните, фатални удари за жертвата са били в областта на главата и лицето, Стефанов получил тежка мозъчно-черепна травма и оток на мозъка. Смъртта му настъпила сутринта на 20 октомври 1998 г.

След бягството си от местопроизшествието двамата убийци изхвърлили ножа, щангата и ножовката. После запалили и изгорили покритите си с кървави петна дрехи. В хода на разследването Янкулов и Величкова не се признават за виновни, дават неверни или противоречиви показания. Дали говорят истината са тествани с детектор, обясниха магистрати.

Игнат Янкулов е пуснат срещу гаранция от 500 лв., внесена през април т. г. Свежа Маринова е била задържана под стража за 40 дни преди Коледа на 2008 г., мярката е била изменена в "домашен арест", а по-късно е освободена срещу 300 лв. гаранция, като липсват доказателства за внасяне на сумата, е записано в документите по случая.

На процеса в Плевен през следващата седмица ще бъдат разпитани 12 свидетели и 9 вещи лица, щетите са за десетки хиляди неденоминирани левове.
 

Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
7



1. анонимен - Аман от
30.06.2010 10:04
мангали ,от следствие,прокуратура и най вече отбезкрайно хуманният български съд
цитирай
2. demonwind - Май вече трябва
30.06.2010 10:35
да вземаме пример от Унгария, където зондеркоманди проляха доста литри циганска кръв. Като видят дебелия, който мангал се стресне, става човек, останалото - на тръстиката по 18 часа на ден, докато пукне. Предполагам, че има още уран в урановите мини из България!
цитирай
3. анонимен - българско овчедушие
30.06.2010 14:41
така ли не се намериха близки на убития да пречукат тихомълком скапания мангал и да го закопаят вдън земя.Кой ще го потърси тая измет.Единадесет години-абе луди ли сте бе хора ?Ако не искате да си цапате ръцете платете си да ги запалят живи тези гадини.Ей че тъпа работа да чакаш куките следователите и съда да се мотаят цели 11 години!
цитирай
4. анонимен - до 3
01.07.2010 08:26
А не си ли помисли, че основния мотив на споменатите търтеи, които 11 години си барат .... е да си получават заплатките и сега министрите им да твърдят, че са претоварени с много работа и затова вземат по няколко хилядарки и в крайна сметка нищо не вършат??!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481243
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930