Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2010 17:45 - Внимание: ченета менте
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 7605 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Темата от архива:

Извън закона

Самозвани специалисти майсторят ченета в незаконни лаборатории


Зъбни протези и мостове менте има и в Плевен, алармират стоматолози



Веселина ИЛИЕВА

Ченета менте правят и в Плевен, алармираха местни стоматолози. Официално регистрираните в Районния център по здравеопазване (РЦЗ) зъботехнически лаборатории за област Плевен са 13 и в тях работят 39 зъботехници. Зъбни протези, коронки и мостове обаче се майсторят и в незаконни лаборатории. В тях работят случайни хора, без нужната квалификация и заради по-ниската цена, на която се предлагат протезите, пациентите отказват да подадат жалба в етичните комисии към Регионалните зъболекарски съюзи и затова няма как да се посочат кои са псевдозъботехниците и съответно да се накажат, обясняват още зъболекарите.

Престъпната практика навлязла както в Плевен, така и в цялата страна през последните две - три години, защото контролът и върху този вид дейност намалял. За да реализират печалба, нелегалните привличали клиенти с по-ниски цени, за сметка на използвани по-лоши и некачествени материали. Целият процес на изработване на ченетата протичал не в предназначени за целта помещения, дори някои били в гаражи на жилищни блокове. А оборудването на една сравнително добра зъботехническа лаборатория излиза около 100 хиляди лева, споделят зъботехници.

В ценоразписа за минималните цени на зъболекарските услуги, приет от Българския зъболекарски съюз (БЗС), частичната плакова протеза струва 220 лв., моделнолята протеза - 350 лв., тотална плакова протеза - 220 лв., а най-скъпата - протеза по метода "Валпласт" е 600 лв. Естествено цената на ченетата менте се доближава максимално до 200 лв. и освен, че е най-ниската в тарифата за протези, е и най-достъпна за старите хора. С доста лишения те за няколко месеца успяват да спестят парите с надеждата пак да имат зъби.

На мен ми писна една - две седмици след поставянето да идват да ги дооправям, оплака се плевенска зъболекарка. Не е тайна обаче, че по-голямата част от парите за протезата са за стоматолозите. Те прибират две трети от сумата, като обществена тайна е и че всеки стоматолог си работи със "свой" зъботехник.

От няколко години се обсъжда възможността този вид услуга да се поема дори и частично от здравната каса. Но в сферата на стоматологичната помощ (с изключение на децата) тя финансира частично само един преглед годишно и две манипулации - вадене на зъб или правене на пломба (без лечение на зъба). Тези привилегии обаче не могат да се ползват от една трета от населението на страната, защото то просто няма зъби. Така за повечето от пенсионерите цените на денталните услуги са непосилни и те са принудени да правят компромис със здравето си, коментират зъболекарите.
 

Темата е от архива на BG Север


Тагове:   внимание,   менте,


Гласувай:
5



1. анонимен - Недейте да заблуждавате хората!!!
29.06.2010 16:27
Стига писахте глупости, за да пазите интереса на алчните зъболекари. Материалите и енергията за производство на ЕДНА коронка от МЕТАЛОКЕРАМИКА са със себестойност 5 (ПЕТ) лева. Всичко сложено отгоре е труд и новия джип на зъболекаря, който той се опитва да изплати за половин година......
цитирай
2. анонимен - койе виновния
30.06.2010 10:03
Имал сьм последните 12 г. 3 долни частични протези пьрвата е правих в София, а другите при водещи зьболекари в Русе. И така и не се сдобих с протеза с която да не ставам по време на хранене да е чистя от влязлата храна под нея. Имам приятел, който си е правил при роднина зьболекар в гр. Разград и няма мойте проблеми.
Искам да разбера от зьболекарят или техника повече зависи. Даваме много пари (колко ли е себестойноста й?) без никаква гаранция.
цитирай
3. анонимен - защо завиждате на зъболекарите
30.06.2010 12:43
защо завиждате на зъболекарите и ги обиждате че са алчни .защо и вие не сте учили за зъболекари да изкарвате и ви е много пари ,както си мислите .защо виждате само печалбарството , а негативите от професията не отчитате като факт.че един зъболекар ви мирише устата от 20 см.и ако вие от години сте с пародонтоза или пък и изобщо не сте ползвали четка и паста може ли само да си представите каква е миризмата -равносилна на клозетната.и знаете ли на какъв риск за здравето си е изложен един зъболекар ,защото той е в неизвестнос от здравословното състояние на пациента и винаги може за се зарази.освен това всеки зъболекар с труд си изкарва парите .какво се тревожите колко вземат за една протеза-те работят съвместно със зъботехник и съответно в цената на протезата влиза и сумата на зъботехника.а това което пишете ,че металокерамична коронка е със себестойност 5 лв.сте в пълна заблуда-просто няма такава цена .проверете колко струват материалите и тогава пишете -ставате смешен с непросветеността си.стигнахме и до джиповете на зъболекарите - само те ли карат и ако карат са единици .адругите джипове ,които се движат из страната са на мутри с 8 клас образование ,които са ги купили от тъмни сделки.така ,че драги ми посетители на блога не се вълнувайте от това какво има в паничката на зъболекарите а гледай те собствената си паничка .никой на сила не ви кара да посещавате зъболекарските кабинети , а и ако си бяхте поддържали съзъбието нямаше да стигнете днес да носите протези и да се интересувате от тяхната цена.когато един зъболекар учи 6 години ,работи и отговаря за живота на пациента и ходи на бази ,колоквиуми събира стаж за основен курс за специалност и чете най -малко от 3 до 5 месеца ,за да вземе такава и продължава да се труди в кабинета а не да си върти синджира в някое кафене е жалко ,че има такива като вас ,които не се занимават с нищ одруго ,а само броят парите и джиповете на зъболекарите .моля ви помислете над написаното и коригирайте мнението си за достойния им труд
цитирай
4. анонимен - Неочаквам да се засрамите №3 анонимен
30.06.2010 23:56
Трудьт да вземеме например на един шофьор от градския транспорт е не помалко отговорен и изложен на отрови. Евала на зьболекарите, вьзхищавам им се на таланта и кой няма да признае, че за разлика от много други лекари те се истински трудят. И все пак животьт на стотици пьтници на ден е в рьцете на водача, а зьболекарят за 15_20 мин. му прибира надницата. Лекарите просто ги не е срам да бьдат кожудери.
цитирай
5. анонимен - Безочливи,алчни и нагли зъболекари...
05.01.2011 10:34
Знаят ли тия зъболекари колко по отговорни професии има от тяхната.Били учили...че да не са учили.Да са станали мутри и да карат джипове.Миришело им от устата на пациента на тоалетна-да са станали попове да и мирише на тамян.А когато ги сполетят проклятията на пациентите(на които са взели последните парички за протези и няма какво да ядат с тия протези)-зъболекарите казват:Боже,къде сгрешихме ? В АЛЧНОСТА господа ! Алчноста Ви е най големият грях.Животът е един голям МОЛ-на излизане всеки плаща за своите грехове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473702
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031