Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2010 11:55 - 53-годишна жена не съществува, трябва да води дело
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 8600 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 28.06.2010 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Извън закона


Чиновническа бюрокрация обяви
53-годишна жена извън закона


Според ЕСГРАОН Боряна Атанасова не съществува, трябва да води дело







Боряна Атанасова показва официални документи, издадени

въз основа на "фалшивия" акт за раждане 



Дарина БОГДАНОВА

 Служители в плевенския клон на Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) шокираха 53-годишната Боряна Боянова Атанасова с твърдението, че с това име тя не фигурира в регистрите им и следователно удостоверението й за раждане, както и всичките й други официални документи, са фалшиви. Срещу подаденото от Атанасова ЕГН на монитора на компютъра се изписвало друго име - това, което тя е носела до 6-месечната си възраст, когато със съдебно решение е осиновена и й е изваден нов акт за раждане. 

Кошмарната ситуация за Боряна Атанасова се създала тогава, когато като съвестен гражданин на страната решава да си смени адресната регистрация, тъй като преди две години е продала къщата си и се е нанесла в ново жилище в бл. 96 в ж. к. "Сторгозия". Отива в ЕСГРАОН, подава на гишето акта си за раждане и личната си карта, срещу които очаква да попълни някакви бланки с актуална информация за постоянен адрес. Започва едно дълго търсене, никъде не фигурира и чува от служителката срещу нея, че рожденото й свидетелство не е документ, защото срещу вкараното в компютъра ЕГН излиза съвсем различно име. Обаждат се до родното й село Любеново, община Никопол, кметицата започва да търси в регистрите на селото, но също не открива нищо. Смяната на служителите изтича и посъветвали Боряна да дойде на следващия ден. И тогава суматохата около нейния проблем продължила. Този път я търсят в регистрите на с. Въбел, където учи в VIII клас, но и там я няма. Търсиха ме навсякъде като рецидивист, малко остана да им предложа да ме издирват и чрез Интерпол, с нескрита обида изплака жената. Служителката й задала и мъдрия въпрос ако случайно загуби рожденото си свидетелство, как ще докаже коя е. И още по-мъдро заключила, че осиновяването й е непълно, щом се води на името на биологичната си майка.

След разигралата се драма, неоткриваемата плевенчанка се поинтересувала какво смятат да предприемат, за да изяснят проблема, а служителката любезно я посъветвала да си намери нотариус и адвокат за нейна сметка и да си заведе гражданско дело за този документ. Попитала я и има ли някой жив от осиновителите й, защото можело да се наложи да присъства в съда. "Къде да водя майка ми? Тя е на 82 години. Какво да й обясня? Пожелах хубав ден и си тръгнах", разказва с вълнение плевенчанката. Разплакана, объркана и разочарована напуска сградата Боряна Атанасова. Купища въпроси и черни мисли се блъскат в главата й: от къде да намери пари за дело, какво да доказва в съда - та нали целият й съзнателен живот е минал под това име, а актът й за раждане е издаден от държавата въз основа на съдебно решение за осиновяване? Пълен абсурд! Аз се питам следното - как до 53-тата си година съм представяла този документ навсякъде, където е било необходимо, а сега в един момент се оказва, че той е фалшив, недоумява тя.

Всъщност с този проблем се сблъсква и преди две години, когато търси удостоверение за наследници на биологичната си майка и открива, че по неизвестни причини още се води на нейно име. Но дори не допуска, че е възможно издаденият й акт за раждане да бъде обявен за невалиден. Та нали осиновяването й е пълно, тя приема името на осиновителя си, който е вписан и в родилното свидетелство - както изисква Семейният кодекс на Република България. И пак според закона в същото свидетелство е посочено по силата на кое съдебно решение се издава. Тоест, изводът е, че този документ е напълно изряден от законова гледна точка. Въпросът е защо не фигурира в регистрите? Не е трудно да се предположи, че някой чиновник навремето, преди 53 години, не си е свършил работата и не е анулирал стария акт за раждане. И с немарливостта си е заложил като бомба със закъснител по житейския път на Боряна хиляди неприятности. "Осиновителката ми е прехвърлила всички земи, които притежава. Какво ще става сега, като това лице Боряна Атанасова на практика не съществува? Имам планове да работя в чужбина - как ще напусна страната, като няма да мога да си извадя международен паспорт", пита се тя с безпокойство.

На базата на акта за раждане Боряна си изважда паспорт на 16-годишна възраст, по-късно сключва граждански брак през 1974 г. и сменя фамилията си, с тази на съпруга си - Ангелова. Недоумява как й е издадена лична карта от МВР на 1 октомври 2001 г., след като не фигурира с името си в регистрите на ЕСГРАОН? Как при преселването си в Плевен преди 20 години си сменя адресната регистрация? Как е вписана с познатото на всички име в рождените свидетелства на двете си дъщери като тяхна майка? Въпросите са безкрайно много, но нито един няма отговор.

Никой от служителите в ЕСГРАОН няма намерение да й обяснява как е възникнал проблемът, нито как би могъл да се реши по друг начин - тъй като в крайна сметка потърпевшата няма никаква вина за случилото се. Едва ли е толкова трудно по служебен път да издирят делото, посочено в акта, и да анулират предходния. "Аз няма да тръгна по съдилищата - окръжни, районни, в Никопол, в Плевен. Освен това нали информацията около осиновяването би трябвало да е поверителна? Ами ако до сега не знаех, че съм осиновена, и изведнъж го научавам по този начин? Нали щях да се сгромолясам на улицата", не сдържа сълзите на възмущение и обида Боряна. И продължава: "Изживях много тежко цялата случка - не си представям как ще си сменям името, как ще обяснавам на майка ми, която ме е отгледала, какво точно се случва. Значи един честен гражданин на родината изведнъж е обявен извън закона, заради нечия чужда грешка! Възмутена съм, разстроена съм - просто нямам думи! Аз не разбирам - какво всъщност трябва да доказвам в съда? Това може да се случи само в България. Нали има Конституция, закони, членове, алинеи, които трябва да се спазват...."

Материалът е от архива на BG Север
 


Тагове:   дело,   води,


Гласувай:
9



1. анонимен - това може да се случи САМО В БЪЛГАРИЯ
28.06.2010 15:19
това може да се случи САМО В БЪЛГАРИЯ
цитирай
2. анонимен - Нищо ново
28.06.2010 15:47
След като си бях извадил 3 паспорта и се наложа да си вадя четвърти,ме разкараха до общината за справка ,че аз и този които сега вади паспорта сме едно и също лице.Оказа се ,че без да знам до едногодишна възраст съм бил с друга фамилия.Как не са го засекли при първите 3 паспорта си е пълна загадка.
Така ,че винаги очаквайте изненади.
цитирай
3. анонимен - У нас...
28.06.2010 16:52
В шибаната ни бюрократична държава всичко може , в черна Африка в племето Зулу това не може да се случи ,но у нашата цивилизована страна ДА и ... м.м.та
цитирай
4. raders - Няма по-хубаво от това. Тъкмо няма ...
28.06.2010 20:03
Няма по-хубаво от това. Тъкмо няма да плаща данъци на тая шибана държава:)
цитирай
5. анонимен - ВЪЗМУЩЕНИЕ
28.06.2010 20:15
ТАКОВА НЕЩО НЕ Е ДОПУСТИМО ДА СЕ СЛУЧВА В 21 ВЕК !!! ЖЕНАТА МИ Е ЛИЧНА ПРИЯТЕЛКА И СЪСЕДКА ОТ 56 ГОДИНИ ....ТЯ СЛЕД 1О ДНИ НАВЪРШВА ТОЛКОВА ГОДИНИ . ЗАЕДНО СМЕ ОТРАСНАЛИ ОТ БЕБЕНЦА , АЗ СЪМ САМО С ЕДИН МЕСЕЦ ПОМАЛКА ОТ НЕЯ. ЖИВОТА НИ Е ПРЕМИНАЛ НЕПРЕКЪСНАТО ЗАЕДНО ! ДЕЦАТА СМЕ СИ ОТГЛЕДАЛИ ЗАЕДНО, СЕГА СИ ГЛЕДАМЕ И ВНУЦИТЕ....АЗ МАКАР И МАЛКО НА ДАЛЕЧЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ПАК СЪМ БЛИЗО ДО ТЯХ ПРЕЗ ВАКАНЦИЙТЕ....ПОЗНАВАМ Я МНОГО ДОБРЕ И ПОДПИСВАМ И С ДВЕТЕ РЪЦЕ ДОКУМЕНТ КОЙТО УДОСТОВЕРЯВА ЦЯЛАТА ИСТИНА....ЖЕЛАЯ И КЪСМЕТ И БЪРЗО РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА ОЧАКВАМ ДА СЕ ВИДИМ СКОРО ЦЕЛУВКИ ВЕНЧЕТО
цитирай
6. анонимен - аз съм с 2 ЕГН
29.06.2010 08:23
аз имам 2 ЕГН едното е грешно, на него ми се водят имотите, образованието и дори не съм омъжена. Обясниха ми само, че при въвеждане на компютъра в общините е открита грешка и ЕГН е сменено. Не са сигурни, обаче трябва да ходя до областния град, оттам до София-казаха, че е много трудно. Държаха се грубо, защото казах, че нямам вина. Не съм осиновена, защото физически приличам на брат ми и родителите ми. Предполагам, че са нужни много средства, нерви и разходки до далечния град, в който съм учила за анулиране на старата диплома и други такива. Не разполагам с излишни пари в тази криза, а и грешката не е моя. Защо трябва да плащам и да се занимавам половин година с институции не мога да разбера.
цитирай
7. анонимен - аз съм с 2 ЕГН
29.06.2010 08:57
Ако някой има идея как се оправя това без пари и за кратко време ще бъда благодарна да ме информирате, защото нищо не ми обясниха. Служителката видимо се изнерви и само повтаряше това е трудно, незная как се оправя....
цитирай
8. анонимен - чиновническо безхаберие
29.06.2010 14:02
и на мен ми се случи нещо подобно 2001 год., когато се издаваха личните карти. Изкараха ме, че живея още в селото, в което съм родена, въпреки, че от 1970 год. вече се бях преместила в по - голям град, че не съм омъжена, че нямам деца, които са родени през 1980 и 1986 г. В същото време, те се водеха на името на мъжа ми. Как толкова години съм получавала майчински и детски? Как толкова години на един и същ адрес съм получавала известия за местонахождението на изборните секции,или съобщенията за дължимите ми данъци?
цитирай
9. анонимен - abe q dastane vreme za glasuvane pak ...
01.07.2010 17:30
abe q dastane vreme za glasuvane pak da vidim togava dali 6te ima problemi s li4nite krti
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473320
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031