Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2010 10:58 - HELP! Ще остане ли България без лозаро - винарския институт в Плевен
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1860 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
продължение на предния постинг


Уникална енотека пази експонати, по-стари от век

 

image

Изложбата от грозде включваше над 50 десертни сорта

Сн. Авторът

 

Избата на Института по лозарство и винарство в Плевен е най-старата в България. Построена е през 1892 г. от французи. Удоволствието от посещението й, особено в горещ летен ден, е не само от очакването за чаша студено бяло вино. Още от вратата лъхва специфичния влажен аромат на стари бъчви и приятна хладина, защото избата е построена така, че целогодишно да поддържа около 15 градуса температура. Най-старата бутилка вино в нея е от реколтата през годината на основаването й. Това е единствената подобна колекция в страната ни, твърди технологът Ваньо Хайгъров. Една част от вината са произведени тук от сортове, селекционирани в института - Кайлъшки мискет, Среброструй, Дунавски лазур, Гъмза, Рубин, Букет, Сторгозия. Други са от местни български сортове - Врачански мискет, Памид, Мелник, Мавруд, Тамянка, Карловски мискет, Димят. Не липсват и известните марки, произведени от внесени сортове Каберне совиньон, Мискет отонел, Алиготе, Юни блан, Шардоне, Ркацители, Ризлинг. На отделни рафтове в енотеката са разположени десертните питиета от Тамянка, Бисер, Славянка, Варна, Търново и др., а също вермути и коняци, подарени от български винпроми. В страни от тях специално място е отредено на подаръци от различни гости, делегации, учени в областта на лозарството и винарството.

Отделно от експонатите, които имат чисто колекционерска стойност, но никакви вкусови качества, защото с течение на времето съдържанието в бутилките е придобило вид на отаена кал, се съхраняват най-добрите и качествени вина, произведени в института. Сред легналите бутилки, както са изискванията за съхранение, има и 30-годишни вина, но те не се продават, изпреварва въпросът за цената им домакинът в избата. Не е случаен и подборът им. Те са от изключителни реколти, каквато се очертава да бъде и тазгодишната, прогнозира специалистът и разяснява тънкостите на доброто вино. Гроздето трябва да е минимум с 22 процента захарност. Тогава виното, произведено от него, развива много добри аромати - на цветя и на плодове при белите, при червените с повече плодови нюанси. "Едно вино, колкото е по-тръпчиво като младо, толкова по-дълго може да отлежава в бъчва и в бутилка. Така му се подобряват вкусовите качества, най-вече ароматът, който първо е плодов, впоследствие се получава букет - съчетание от първоначалния аромат и различните химични съставки на виното. Изменят се танините, които стават по-меки, по-фини и кадифени", обяснява Хайгъров. По старите бутилки се забелязва на пръв поглед дебел пласт прах, който обаче се оказва, че е благородна плесен, специално пренесена в плевенската изба от Токай, Унгария. Плесента се размножава от влагата и от изпаренията на виното. Известните токайски вина, които са много фини, съответно много скъпи сладки десертни питиета, придобиват част от специфичните си качества именно благодарение на тази плесен, с която са покрити бъчвите и целите изби там.

Има огромна разлика между пиенето и дегустирането, припомня Ваньо Хайгъров. Няма добър дегустатор, който да се напива, защото той никога не пие на екс. С цялата си любов и преклонение пред напитката на боговете човек трябва да усети и да се наслади бавно, с всички свои сетива на целия букет от нюанси в цвета, аромата и вкуса на хубавото вино.

 

Тостове

 

В небесния простор лети голяма бяла птица. Със спокойни и силни махове на огромните си криле тя неотклонно следва пътя си към залеза. До нея лети малка пъргава птичка, която ту изостава, ту се гмурка отдолу и прави пируети във въздуха. Едва скривайки нетърпението си, малката птичка пита:

- Кажи ми, о, голяма бяла птицо, накъде летим?

Голямата бяла птица поглежда едва-едва малката нетърпелива птичка, продължава да маха уверено със силните си криле и отговаря:

- Не зная.

Да пием за научните ръководители, чиито достойнства понякога се състоят не в това, че знаят къде ни водят, а в увереността, с която ни водят!

***

Съдия пита обвиняемия:

- Защо убихте човека?

- Заради мечтата.

- Как така? Обяснете на съда!

- Убих го не за това, че той спа с жена ми и с тъща ми - дегустатор, разбираш ли! Не и за това, че се спусна по водосточната тръба от моя прозорец - каскадьор, разбираш ли! Убих го, защото каза: "Ще се върна!"- мечтател, разбираш ли!

Да пием за това - у всеки мечтател да живее по един реалист.

***

- Гоги, какъв би искал да станеш, когато пораснеш? - пита гостът.

- Бизнесмен като татко - отвръща Гоги.

- И как ще работиш?

- Всяка сутрин ще идвам в кантората, ще паля голяма пура, ще повтарям, че имам страшно много работа и че веднага след обяда ще трябва да започна да я върша. После ще отида с някой мой приятел на ресторант, ще ям и ще пия, а след това ще се върна в кантората и ще наругая всички, че нищо не са свършили. Накрая ще се върна вкъщи и тъй като ще бъда много изморен, ще легна на дивана и ще гледам телевизия.

- Да пием за нашите деца - за нашето бъдеще!

***

Диоген някога казал: "Да бъдеш богат и да имаш много пари, не е едно и също. Истински богат е този, който е напълно удовлетворен от това, което има!"

Да пием за истинското богатство!

***

Харемът на един султан се намирал на цели десет километра от двореца. Всеки ден султанът пращал главния евнух да води в неговите покои по една от жените му. Понякога евнухът ходел до харема и по два, че и по три пъти. Султанът доживял до сто години, а евнухът умрял на трийсет.

Поуката е: не жените убиват мъжете, а търчането по тях.

Да пием за това - не ние да търчим по жените, а те по нас!

 
Материалът е от архива на BG Север
 



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473315
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031