Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 16:09 - От ромските набези до междуселски войни - Опанец срещу Буковлък
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 6213 Коментари: 9 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес в броя:

Междуселските войни - Опанец срещу Буковлък

 

Напрежението може да е етническо, причините за него са кражби на роми

 

 

imageПоля ТОМОВА

Истинска война започва между плевенските села Опанец и Буковлък. Напрежението може да се определи и като етническо, тъй като причината за него са кражбите, извършвани от роми. Първите искри прехвърчаха при срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов с жителите на село Опанец. Визитата на вицепремиера бе предизвикана от поредица материали в медиите заради многобройните обири в Опанец. В салона на читалището обаче част от младежите на селото заявиха, че голяма част от кражбите са дело на ромите от с. Буковлък. В родното си място те били кротки, но обирали селата наоколо, за което знаел и кметът на Буковлък Росен Русанов. На срещата с вътрешния министър имаше и човек с лепенка на бузата, бит същия ден от ромите в Буковлък, докато разтоварвал там вар. Напрежението между Опанец и Буковлък тлее от години, обясниха хората, които са категорични, че буковлъшките цигани са основните обирджии.

imageНяколко дни преди срещата с министъра младежи от Опанец видели каруци с роми от Буковлък да обикалят из селото им. "Идват на оглед, за да видят откъде какво да крадат. Тия от Буковлък крадат навсякъде, почти във всички села", категоричен е Павлин Серафимов. Той и още няколко млади мъже от Опанец проследили буковлъшките каруци, настигнали ги и пребили мургавите им пасажери. Те от своя страна се върнали в Буковлък и се оплакали на кмета. Серафимов и другите младежи попитаха на срещата с министъра "кой е тоя Росен Русанов и кой му дава право вечер да влиза в къщите на хората от Опанец и да държи сметка, че сме нападали "неговите" цигани". След случая напрежението между двете села нарастна. Версията на кмета на Буковлък Росен Русанов обаче се отличава от тази на младите мъже в Опанец. "Не е вярно, че ромите от Буковлък крадат в Опанец, там кражбите си ги вършат те, а полицията не си върши работата", заяви той. Призна, че е видял битите роми, които му заявили за проблеми с Опанец. Единият дори бил със средна телесна повреда, според Русанов. Кметът на Буковлък подал сигнал в полицията, но оттам му казали, че не могат да се справят със Серафимов. Тогава Росен Русанов тръгнал за Опанец, за да го търси. Не го открил. "Тогава съм отишъл, за да спра една война, защото след като каруцата се върна в Буковлък и видяха, че има бити, се събраха над 200 роми, които искаха да тръгнат към Опанец и да се разправят. Вие представяте ли си какво щеше да се случи, ако бяха отишли", каза Русанов. Той призна, че преди време отново е имало проблем между двете села. Тогава група роми са откраднали металните колове от лозя на Опанец, които се намират в близост до Буковлък. Хората в Опанец обаче са категорични, че и кражбите напоследък са дело на жителите на Буковлък. Затова са въвели забрана и не допускат в Опанец да преминават каруци и жители на Буковлък. "Ние сами сме ги забранили, ако ги видим, че преминават, сваляме ги от каруците и ще се разправяме сами с тях", яростно защитават тезата си в Опанец.

"Ами, ако и те кажат - никой от Опанец няма да преминава през Буковлък и ако мине, ще се разправяме с него", контрира Русанов. Той признава, че напрежение между двете села има. Категоричен е обаче, че ромите от Буковлък не крадат в останалите села. "Ако има ред и контрол, и в другите села няма да се краде, така както не се краде и тук", смята Русанов. Според жителите на околните села обаче, кметът на Буковлък отлично знае, че хора от селото му крадат на други места.

От плевенската дирекция на полицията заявиха, че в момента в Опанец има засилено полицейско присъствие, което включва денонощно присъствие на полицай и патрули, които обикалят и денем, и нощем населеното място. Това е дало резултат, тъй като няма нови кражби или проблеми в селото. Няма информация за напрежение между селата Опанец и Буковлък, добавиха от полицията. Ръководството на дирекцията стриктно спазва разпореждането на Цветан Цветанов за срещи с населението. Вече е проведена една такава.

Материалът е от днешния брой на BG Север

 



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. sramejlivetsa - Вари го, печи го, мангала си е ман...
25.06.2010 16:30
Вари го, печи го, мангала си е мангал!!! С него или трябва да се действа твърдо, или няма за какво да си чешаме езиците!!! На всички е ясно, че тази сган не подлежи на опитомяване!!!
цитирай
2. анонимен - Единственото средство
25.06.2010 22:15
Единственото средство срещу мангалският бандитизъм е бой без никаква милост. Хванеш ли мангала да краде, смазваш го така че едва да остане жив, друга управия няма.
цитирай
3. анонимен - Образование и бой
25.06.2010 23:17
Гладът е по-силен от трифазния ток. Дори да го смелиш от бой, ако не го убиеш той пак ще краде, защото няма друг избор - за да не умре от глад ще краде. Щом се свести, след месец, два, а най-вероятно още същия или следващия ден той пак ще краде. Затова успоредно с боя трябва да се образоват - така му даваш шанс да промени живота си. Така боя не го притиска в ъгъла, а го вкарва в правия път. Образованието го разбирам като възможност да чете и пише и овладяване на трудови навици и умения. Мястото за усвояване на трудови навици някои биха го нарекли "трудов лагер", но според мен по-правилно е да се нарече "център за следдипломна квалификация"
цитирай
4. анонимен - a koj e toja pich na snimkata. Malko ne e profs taka da gadaem..
26.06.2010 00:34
Ami tuka v Montana te si tovarjat i karat posred bjal den karuzi palni s prozorci i vrati.
Naj-veriojatno sa ot vilnata zona, kadeto obirat nared vilite.

Nikoj ne gi spira. Horata kazvat che njama smisal da gi spirat. Nito da zvanjat na polizijata, zastoto togava tja im se kara zasto ne sa "zadarzali" roma.
цитирай
5. анонимен - Мхната смъртното наказание за това ...
26.06.2010 05:22
Мхната смъртното наказание за това и мангалите станаха така нагли и вече изнасилват и убиват.
А са измет и полу-човеци прогонени дори от родната си Индия заради своята скотоподобност и невъзприемчивост към цивилизацията и културата.
Не харесвам нацистите, но много съжалявам, че съюзниците и червената армия не се забавиха с още година за да може Хитлер да изтреби тази напаст и да изчисти Европа от нея.
цитирай
6. анонимен - Цяло Търновско също пищи от манг...
26.06.2010 08:35
Цяло Търновско също пищи от мангалите!!!!!!!! Според мен става страшно за обикновенните българи и държавата НИЩО не прави, само дава ли дава помощи на циганите, а те пращат ли си здравните и социални осигуровки? НЕ! Съвестни граждани ли са? НЕ! А взимат помощи за самотни майки, социални,общински апартаменти, помощи за безработни, майчински, за новородено дете еднократна помощ!!!!!!!!!!!!!! Истински расизъм спрямо нас българите от страна на държавата!
цитирай
7. анонимен - obezbalgariavane na severozapadna balgaria
26.06.2010 09:37
balgarite razproavat na bezceniza imoti,kasti ot selata,spasjavat se ot zigaskata napast?
цитирай
8. анонимен - До номер 3
26.06.2010 10:09
Принципно е така, но USAID организираха преди няколко години страхотни курсове за ромите в няколко региона и какво се случи? Като разбраха, че няма да им дават заплата, за посещение (помощите за безработни си им течаха) всички се отписаха! Така че не ограмотяване е нужно, а генна модификация....
цитирай
9. samvoin - Кражбите в Опанец със сигурност не ...
07.08.2010 18:56
Кражбите в Опанец със сигурност не са дело на циганите от Буковлък /главно български роми/, а са дело на мечанските поселения от Гъция, защото носят техния нагъл и брутален почерк, както и на последното потресаващо убийство!
Мисля че това вече и стана ясно, след арестите в Мечка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482842
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930