Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 15:38 - Лозаро - винарската гимназия вече има книга за 120 - годишната си история
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1628 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лозаро-винарската гимназия вече има книга за 120-годишната си история

 

Летописът е дело на покойния директор Борис Рангелов

 image  

Веселина ИЛИЕВА

Тази седмица в зала "Плевен" бе представена историята на плевенското лозаро-винарско, овощарско и градинарско училище, днес Професионална гимназия по лозаро-винарство (ПГЛВ) "Александър Стамболийски", озаглавена "По гънките на времето". Книгата е написана от дългогодишния директор на гимназията, покойният Борис Рангелов. Събитието бе кулминацията на тържествата по повод юбилея на училището, който се чества под мотото "120 години с пулса на времето".

"Борис Рангелов преминава сложния път от възпитаник на училището, пом.-директор и директор. Сега той не е сред нас, но като че ли със своята книга за пореден път доказа, че неговият живот е лозаро-винарският техникум. Като скромен и трудолюбив човек, в книгата той не е споменал нищо за себе си. Написал е всичко, което е успял да намери в богатия архив на училището", откри представянето директорката на гимназията Бисерка Илиева. Тя припомни още, че от своето създаване през 1890 г. досега възпитаниците на училището са 7 500. Сред тях са известни специалисти в областта на лозарството и винарството, трима земеделски министри, Янко Забунов, известният актьор Григор Вачков и много други.

Кратко представяне на историята на гимназията направи преподавателката по български език и литература Лили Начева. Тя подчерта, че авторът е акцентирал не само върху земеделското образование и водещата роля на местната лозаро-винарска гимназия в него, но е обърнал внимание и на Плевен, като се е спрял на картини от неговото минало и настояще. На представянето присъства и съпругата на автора и също дългогодишен преподавател в училището Иванка Рангелова, благодарение на която книгата е била предаденa в завършен вид в печатницата. Както тя, така и Бисерка Илиева благодариха на червения депутат Румен Петков - основен спонсор на книгата и член на инициативния комитет за честването на юбилея.

"Борис Рангелов е човек с чувство за принадлежност към града ни и може би той символизира в най-ярък план чувството за патриотизъм. Той е човек с чувство за кауза, а каузата на неговия живот със сигурност е ЛВТ. Той му даде много със съзнанието, че му е задължен. Не са много хората, които имат такъв тип мислене, подчинено на обществения интерес и на държавата, на интереса на хората", обърна се Румен Петков към присъстващите учители, ученици и гости на събитието.

 

Материал от BG Север

 


Тагове:   гимназия,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481555
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930