Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 17:14 - Отнемат с измама дома на покосена от инсулт старица
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1871 Коментари: 0 Гласове:
2



Темата от архива:

Инвалидите - човешко и нечовешки

Отнемат с измама апартамента на покосена от инсулт старица

 

75-годишната Славка Христова не си спомня да е подписвала за продажбата

 

image

Мая ПАСКОВА

Славка Христова е на 75 години, инвалид I група, вдовица, без деца. Здравословното й състояние изисква непрекъснати грижи от придружител, както пише в лекарското заключение. Но от пет месеца тя е принудена да живее при своя приятелка и дъщеря й - в една стая, с три легла, маса, два стола и телевизор. В миниатюрна баня, която е и кухня, и сервизно помещение, и килер, на пода върху единствения котлон къкри кафе. Входната врата е само притворена, оттук няма какво да се открадне. Славка усеща, че въпреки добрите чувства на приятелката си и благородните намерения да й помогне, вече й е в тежест. Тежи й и това, че до преди четири години е била собственичка на апартамент 70 квадрата, с дневна, спалня, столова с бокс, баня, тоалетна, маза, гараж, таван. До преди да получи инсулт и да подпише в състояние на неадекватност пълномощно, с което губи всичко.

"Не мога повече да стоя тук, а няма къде да живея, разбирате ли. Исках да отида в старчески дом. Или няма места, или ми искат 400 лв. на месец в частните. Нямам нито братя, нито сестри, нито деца. Сама съм. Можете ли да ми помогнете?", през сълзи нарежда Славка.

На 11 май 2000 г. пише завещание, в което срещу гледане и издръжка оставя след смъртта си апартамента на младото семейство Петьо и Цветомира Цекови, далечни нейни роднини. На 4 ноември 2004 г. Славка получава инсулт и постъпва в Неврологичната клиника на плевенската болница. Само след пет дни, на 9 ноември, се оказва, че е подписала пълномощни на семейство Цекови - едното на Петьо Цеков, с което да я представлява пред банките, в които има спестовни влогове, а другото - на Цветомира Цекова, с което да продаде апартамента на Славка на съпруга си Петьо. Славка твърди, че не си спомня нищо - нито да е подписвала, нито да е идвал нотариус при нея в болницата. Лекуващата лекарка също е потвърдила, че не е присъствала на подписването на пълномощно, не е била уведомена за това и че не е разрешено от болни в такова състояние да се изисква поставянето на подписите върху документи. Но този подпис е факт. Още на следващия ден от сметките на Славка Христова са изтеглени 827 долара - всичките й спестявания. В същия ден е извършена покупко-продажба между Цветомира и Петьо на апартамента на Славка. От нотариалния акт на светкавично проведената сделка между съпрузите става ясно, че сумата, за която Петьо става новият собственик на жилището, е 24 хил. лв. Подозрителна е не само ниската цена, а това, че е с 4 хил. лв. по-малко от данъчната оценка на апартамента!? В акта не става и дума за гледане и издръжка. Славка, естествено, не подозира нищо, твърди, че не е видяла и стотинка нито от изтеглените пари от банката, нито от продажбата на жилището. Продължава да живее с "наследниците", които действително полагат грижи за нея, като й осигуряват храна и й помагат в грижите за хигиената. Тя пък плаща консумативите. Докато на гледачите явно им писва и започва да им дотяга нейното присъствие. А и полза повече от нея не могат да извлекат. Започват претенциите, нагрубяванията, скандалите. Дълго време не са й давали да си прибере личната карта и удостоверението от ТЕЛК. Забранено й е да я посещават приятелки и познати. Че вече не живее в собствения си апартамент, разбира две години по-късно, когато пита дали са платени данъците на жилището. Апартаментът вече не е твой, не бери грижа - размахва нотариален акт Цветомира.

"Подиграват се с мене. Не ми стига болестта... Това, което направиха, съм го гледала само по филмите. Така ще умра по чуждите къщи", плаче Славка и твърди, че са й удряни шамари, блъскана е, дори е падала. Уплашила се е и е напуснала къщата. С две чанти преди пет месеца. Всичките й вещи са останали там. Страхува се да ги прибере, а е и трудно подвижна.

Потърсена за мнение беше и другата страна в конфликта. Цветомира Цекова заяви, че не е длъжна да дава обяснения, няма да коментира случая и ще отговаря на въпроси само пред компетентните органи. Беше изумена, че историята вече е достигнала до медиите. Цветомира изрази и огорчението си, че въпреки грижите, които четири години е полагала за Славка и то в състоянието, в което се намира в момента, са подадени жалби срещу нея и съпруга й и случая ще стигне до съд. "Имам две деца и на никого не пожелавам нищо лошо, но вече ми дотегна от тези разправии. Искам спокойствие за мен и семейството ми. Кой е крив и кой е прав, има кой да реши", беше категорична Цекова.

Славка Христова е подала жалба в Районна прокуратура. Тече дознание, след което ще бъде заведено дело за измама по Наказателно-процесуалния кодекс. Но сега излиза и друга подробност, която още повече усложнява ситуацията - апартаментът е препродаден на трето лице. Сега ще се заведе и гражданско дело. Адвокатите, които Славка е принудена да наеме, струват скъпо. Лекарствата й са 65 лв. на месец, пенсията й с всички добавки е 117 лв. и 65 ст. За старчески дом се чака дълго, а имотното й състояние, въпреки фиктивната продажба, която още не е доказана като такава, не й гарантира преференции. Не може и да си позволи частен дом, за който да плаща по 15 лв. на ден плюс придружител. Безизходицата е пълна. Надява се на някаква помощ от правосъдието, за да изживее спокойно старините си. Или на чудо.

 

Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   отнемат,   инсулт,   старица,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481567
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930