Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 13:11 - Жена инвалид чака пари за болката си цели 15 години
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Темата от архива:


Инвалидите - човешко и нечовешки

Бюрокрация 

 

Жена инвалид чака пари за болката си цели 15 години

 

Чиновническо бездушие мотае преписката между инстанциите

 

image

Емилия КАРАБУЛЕВА

Вече 15 години възрастна жена инвалид от Гулянци очаква своето обезщетение за преживените болки и страдания след катастрофа. Съдебни инстанции, администрации и социални служби не откликват на молбите на Анита Миланова. Чиновници зад бюрата едва ли не гледат с пренебрежение на проблема на беззащитната жена и я препращат на друго място.

Анита претърпява тежка катастрофа, когато е едва на 47 години. Блъска я кола на една от централните улици на Плевен, а виновникът избягва от местопроизшествието. По-късно не иска и да чуе, че трябва да плаща обезщетение на жертвата си. Анита е с тежки травми, дълго се лекува по болници, после остава инвалид за цял живот. Шофьорът на автомобила, причинил катастрофата - Никола Николов, е доста състоятелен човек, но не иска да изплати на болната жена обезщетение. Спорът между страните отива в съда, цели 10 години продължава битката за справедливост.

Междувременно виновникът за драмата на Анита починал, после неговите наследници направили отказ от наследство. На делото били поканени непреки, косвени свидетели, по случая са разпитани повече от 50 човека. "В крайна сметка държавата стана наследник на Никола Николов. Това се случи през 2005 г, значи вече 5 години се борим с чиновническо бездушие и чакаме да се приеме наследството по опис, а изстрадалата жена най-после да си получи парите", коментират юристи, които работят по случая.

До момента обаче преписката се мотае между инстанциите. В Министерството на финансите обясняват, че трябва да се даде оценка на земята, като част от наследството. Преписката се връща в плевенската областна управа, но оттам я препращат във Враца, където се намирали земите. Така от Министерството на финансите казват, че още нищо не са получили, че документите не са пристигнали и не могат да платят парите.

Сега адвокатът на Анита се е заел да обиколи инстанциите и да намери документите, а после да ги занесе лично в министерството. Измъчената жена обаче се притеснява, че вече няма възможност да му плаща хонорарите. Съпругът й е болен от рак, почти цялата част от пенсиите им отива за лекарства. Гладна да бях стояла цял живот, инвалид да не ставах, заяви преди време Анита Миланова пред "BG Север".

През 1996 г. осакатената жена е трябвало да получи около 2 млн. неденоминирани лева обезщетение. Сега, 15 години по-късно, след преживените нечовешки мъки не се надява да получи заслужено финансово покритие за болките и страданията си.

 

Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473674
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031