Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 14:41 - Блъскат грубо 85-годишна старица, защитила дома си
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4649 Коментари: 5 Гласове:
10



Темата от архива:

Инвалидите - човешко и нечовешки

Общината погазва правата на инвалид

 

Блъскат грубо 85-годишна старица, защитила дома си

 

image

Мая ПАСКОВА

Нова спирка на бул. "Христо Ботев" 75 в Плевен стана повод за възмущението на живущите там. Пред родната къща на д-р Йорданка Кузева, на широкия не повече от 2 метра тротоар изведнъж изникнало обозначение за тролейбусна спирка. Пред гараж и пред входната й врата, при положение, че жената е инвалид I група с придружител. На 27 септември Кузева пуска жалба до общината, в която обяснява положението си и моли спирката да бъде преместена на по-подходящо място. Аргументите й са няколко. Тя е трудно подвижна и най-често й се налага да пътува с кола. Да, но на спирка друго превозно средство няма право да спира. Освен това тролеите спират най-често по два и гаражът също не може да се използва, твърди Кузева. Вторият й аргумент е, че това все пак е стара къща, купуват се дърва, въглища, строителни материали - къде да се стоварят, пита тя. А при евентуален смъртен случай - ще се спре ли движението на градския транспорт или ще участват всички в церемонията?

"Секретарката на временно изпълняващия длъжността кмет инж. Огнян Цанев беше много любезна, но не ме допусна до него. Ще отговорим на молбата ви, ме увери тя, в едномесечния законов срок. Аз й казах, че за това време може да паднат от власт, кой ще ми отговаря после, като това е техен пиар", разказва Йорданка Кузева.

И така докато един ден не дошли общински работници, които започнали да пробиват дупки до пропуканата ограда, за да слагат пейки. 85-годишната майка на Кузева излязла и им казала, че няма да позволи да й рушат къщата. Един от работниците обаче я блъснал, а шефът им стоял невъзмутимо отстрани, без да вземе никакво отношение. Кузева заявила, че докато не получи писмен отговор от общината на нейната жалба, нямат право да пипат нищо. И писмото дошло светкавично. В него се обяснява как промяната на разположението на тролейбусните спирки е с цел подобряване на транспортното обслужване на гражданите в този район, че спирковият знак е поставен така, че осигурява общо три метра свободно разстояние от входната врата до транспортното средство (явно мерено по диагонал). Цитиран е и член от Закона за движение по пътищата, според който на спирка за обществен транспорт могат да спират и други пътни превозни средства за слизане или качване на пътници, като е пропуснато уточнението "само ако не пречат на превозните средства, за които е предназначена спирката" и "престоят на таксиметрови автомобили с цел очакване на пътници е забранен", което в случая е по-важно, имайки предвид състоянието на жалбоподавателката. Не се затруднявало и ползването на гаража, а потокът бил основно от слизащи пътници! Защо тогава искат да слагат пейки - слизащите да седнат да си починат ли, пита Кузева.

Общинският служител пък арогантно я попитал: Ти какво предлагаш, къде да бъде спирката? "Защо не на същото място, където си беше - преди кръстовището. Там е на огромно свободно пространство пред блоковете и не затруднява никого. Направили са спирка на "Трети март" след завоя по желание на гражданите, за да обслужва магазин "Фантазия". В квартала се говори, че това се случва поради участието на кмета във веригата", твърди Йорданка Кузева и се надява, че все пак ще бъде взето справедливо решение по нейния проблем.

 

Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   старица,


Гласувай:
10



1. анонимен - докога ще са потърпевши обикнов...
24.06.2010 09:26
докога ще са потърпевши обикновените хора, а най-вече инвалидите.Ами това си е дискриминация.Моля обмисляйте по-добре подобни промени, които да се в полза на всички граждани
цитирай
2. анонимен - Поредно безобразие на държавната администрация
24.06.2010 09:34
Държавният апарат, който поддържаме с нашите лични пари системно си прави гавра с хората от народа, с тия, които "гордо" се наричат данъкоплатци. До кога? Няма ли най-накрая да се засрамят? Това системно погазване на закони и права трябва да спре. После се чудят защо народът е толкова податлив на врачки и баячки. Тия изроди, дето човешкия закон не ги лови, освен да им пожелаеш "хубави" работи за бъдещето, на тях и на децата им, нищо друго не ти остава. Боже, помогни срещу тия безобразия!
цитирай
3. bowman - ...
24.06.2010 12:10
Спирката е поставена на място което не отговаря на изискванията, не се изисква "решение" , единствено да разкарат спирката и да спрат золумите.
Не само "Решаващия" не си върши работата а и този дето трябва да го вкара в дранголника чешита ...
цитирай
4. анонимен - какво можем да очакваме от такива общинари..
24.06.2010 12:38
Какво можем да очакваме от такива общинари... Първо са на тази служба по втория начин и второ взеха се на сириозно.И все по често нарошават правата на Българския гражданин.Браво на тази женичка че се упълчи срещу тях.
цитирай
5. анонимен - Не познавам нито мястото, нито к...
24.06.2010 14:11
Не познавам нито мястото, нито конкретния случай, обаче какво ще стане ако общината се съобразява непрекъснато с желанията на хората? Ами и аз не желая улицата на която живея да е двупосочна. Ама пита ли ме някой? Нито желая тротоара пред нас да е превърнат в паркинг, а на мен да ми са налага да вървя по платното. Та и тая жена така. Не искала спирка пред тях. Пък аз искам. А относно пейките, ами тя може и да се вози с кола, ама на хиляди възрастни жени им се налага да чакат автобуса понякога по половин час. Не е ли редно да има къде да седнат, а не да висят прави? Така че трябва да се прецени. Не е редно в името на интереса на 1 човек да се пренебрегват интересите на стотици.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3479625
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930