Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 20:06 - Цената на плътта
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 7677 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Темата от архива:

Проституцията

 

 ЦЕНАТА НА ПЛЪТТА


Над 100 магистралки дебнат около Плевен

 

 

10 лева за орален секс и 15 за стандартен акт плащат клиентите

 

Даниела ДОЧЕВА

 

Какво кара едно момиче на 14 години да продава тялото си и да опустошава душата си? Защо невръстни деца избират за своя съдба платения секс? Трябва ли да има Закон за проституцията в България? Защо масовото мнение осъжда платената проституция, а на неплатената гледа с друго око?

Все актуални въпроси, на които обществото няма еднозначен отговор. Факти за малолетни проститутки, станали жертва на принуда и насилие - и в страната, и в чужбина, ежедневно ни заливат от медиите. Най-често очи в очи обикновените хора се сблъскват с момичетата за продан, попадайки на най-явното им работно място - магистралите. Без излишни предразсъдъци магистралките показват щедро физическите си дадености с надеждата, че ще клъвне поредният клиент. Териториите отдавна са разпеделени. Йерархията е строго установена. Привидният хаос всъщност е строго организиран. В него няма място за случайно попаднали - те или са бързо изгонвани, или приобщавани към законите на бизнеса.

Журналистите, опитващи се да се доберат до света на сутеньори и проститутки, успяват трудно. Невъзможно е да се установи колко е броят на проституиращите жени както в България, така и в Плевен. Цифрите в голяма степен са само ориентировъчни. Официалните статистики са относителни. Те в никакъв случай не включват тийнейджърките, които срещу скъп подарък и друга придобивка преспиват с поредния мъж. Статистика е невъзможна и заради факта, че дейността на повечето проституиращи (особено на елитните компаньонки) е добре прикрита.

Проституцията е като месомелачка - не само на плът, а на човешки съдби, психика, чувства... За много от жриците на любовта това е единственият достъпен начин за препитание. Те рядко мислят за утре, за живота си след месец, година... защото знаят, че може и да не го дочакат, сочат данните от анонимни анкети на различни организации. Интересува ги колко потребители на пълна или кратка секспрограма ще закачат. И така се нижат дните им... Спасилите се от омагьосания път са единици.

Фондация

"Плевен 21 век"

ограмотява

труженичките

Магистралките са контингент на фондация "Плевен 21 век", която работи по програма за превенция на ХИВ и СПИН при проститутките.

Явор Цветанов е координатор на аутриджгрупата, която работи на терен.

Дейността на фондацията предизвиква много противоречиви обществени оценки. Най-често те са негативни - откъде накъде ще помагат на проститутки да продължават да практикуват платен секс?! Че и да се ползват с намаление или безплатни лекарски услуги - нещо, което не се полага на "обикновените" жени! Негодуванието на останалите плевенчанки в голяма степен е оправдано, като се има предвид, че за тях компромиси при здравното обслужване не съществуват - ако не са осигурени, си плащат.

До каква степен решава проблема с проститутуцията програмата за превенция на ХИВ и СПИН сред тях опита да обясни нейният координатор.

Неговата работа и на 4-мата му колеги е да осъществят директен контакт с труженичките. "Отстрани изглежда, че ние по някакъв начин подпомагаме тези хора, но всъщност не е така. Материалите, които раздаваме - презервативи, интимни гелове, тестове за бременност, са придружени със здравна информация за тяхното използване. Ако научим рисковата група да използва правилно презерватив, значи до някъде сме постигнали целта си", обясни Цветанов. Информацията се дава под формата на брошури и беседи на терен. Качват се в превозно средство и отиват при магистралните работнички - най-често вечерта, представят се кои са, каква е тяхната работа. Често имат неприятности със сводниците. Винаги могат да станат жертва на нападение и кражба. Срещат се поне два пъти в седмицата с контингента си, като се появяват инцидентно. Районите, в които се трудят магистралките, са известни за всички - изходът за Ловеч, Централна гара, изходът за Русе, за София, Окръжна болница, понякога на центъра в Градската градина.

Работят с над 100

проституиращи

мъже и жени

Жените са около 80%, за мъжете не е доказуемо, че са такива.

При първия контакт с нов обект работещите по програмата трябва да спечелят неговото доверие. Първо ги мислят за полицаи или за клиенти. След втората среща предоставят информация за гинекологични прегледи с намаление в кабинет в здравен център "Еврика" под МБАЛ. Цената за здравно неосигурените проститутки е 10 лв., за другите се върви по клинична пътека. Ако отидат в друг кабинет, ги гледат с по-друго око, обяснява Цветанов. Работят и с ХЕИ за изследвания на кожно-венерически заболявания - сифилис, трипер, гонорея, от които страдат най-често проститутките, и ХИВ и СПИН. Изследването е безплатно и анонимно. От центъра вземат резултатите след това.

Целта на програмата, която се провежда в 10 града на България, е да се обхванат колкото може повече проститутки, които да бъдат здравно просветени. В Плевен се работи от година и половина. Финансирането е от Международен глобален фонд. Наскоро беше открит Превантивен център в стоматологията, който е координиращо звено на програмата, обясни Цветанов. Работещите по проекта се надяват да намалят броя на проститутките, заболяванията и инцидентите, а защо не и начина на мислене на проституиращите (!).

След 2007 г. общината трябва да поеме финансирането на такъв проект, оповести координаторът, което според него ще означава, че общественото мнение към проблема ще стане доста по-толерантно. (Дали плевенчани ще приемат спокойно факта, че със своите данъци ще трябва да плащат здравните услуги и контрацептиви на магистралките, е доста спорен въпрос, но явно той ще се решава в бъдеще).

"Повечето от клиентите ни са неграмотни или не знаят добре български. Освен от ромски произход, има и много българки, украинки, рускини, румънки", оповести Цветанов.

Магистралките

са от 16 до

40-годишни

Повечето са от интерната в с. Подем.

Всъщност долната възрастова граница не е много достоверна, тъй като анкетите на фондацията са анонимни и не могат да бъдат проверени данните. Последното допитване е направено в началото на декември 2004 г., за да получат повече информация за начина им на живот, навиците. "Разбрахме, че са хора с богат житейски опит, колкото и да ни изглеждат примитивни. Основната част от тях са възпитаници на интерната в с. Подем. Като всички хора и те са много различни - някои са чистоплътни, други - не. Но ние нямаме такъв близък контакт с тях, за да знаем подробности. Интересуваме се имат ли нужда от нещо - медицински прегледи, информация. Целта е да се научат да се предпазват и да използват правилно материалите", разказа още Цветанов.

Обществото като

цяло не одобрява

такава дейност

"Ние сме единствените хора, които проявяват някаква загриженост и по-различен интерес към проститутките. Голяма част от фармацевтите реагират негативно, когато разберат за какво купуваме големите количества контрацептиви. Проститутките усещат, че искаме да им помогнем, и ни се доверяват. Понякога се сблъскваме със сутеньорите. Те често са близки на семейството - брат, чичо и т. н., който обявява, че ще ги пази. Заформят си една такава група. Сутеньорът винаги е наблизо. Друг е въпросът, че рядко може да се отзове, ако стане нужда. Момичетата се качват в кола и отиват някъде. Ако някой клиент с перверзно въображение реши да прави по-различни неща с тях, те са безпомощни", допълни координаторът на програмата.

Някои от тях са

наркомани и

проституират,

за да изкарат пари за наркотици.

Засега няма заразени с ХИВ в Плевен, но това не е 100% сигурно, смятат от фондацията. За някои от проститутките това е начин да се издържат, други го правят необяснимо защо. На различните места в града се проституира по ралично време на деня. Сега в студеното време се работи предимно по домовете. След 19,00 ч. нощните птици се появяват в градинката около гарата. Хващат целия район от БИЛЛА по ул. "Гренадерска" до болницата. Предлагат се предимно на самотно движещи се мъже.

"Когато човек е възпитан по определен начин и има някакво психологично ниво, той си избира определен вид дейност в живота. Много момичета проституират, защото това им е най-познато и достъпно. Не е толкова трудно да станеш проститутка - просто трябва да имаш някаква мотивация или принуда да вършиш това", смятат от фондацията.

Много от тях са доста интелигентни, дори образовани. Те не са наясно особено с дейността си, просто я смятат за работа. За тях е без значение какво ще правят, важното е да получават пари. Някои от тях имали по 5 - 6 редовни клиенти. Според Цветанов е парадоксално, че проституцията се третира като морална деградация, когато се заплаща, а когато е безплатна, не се смята за такава.

Оралният секс е

около 10 лв.,

а нормалният полов акт - 15.

По-елитните вземат повече. Има си йерархия. Проститутките стават все повече, защото животът става по-труден, отчита координаторът. Някои работят бременни. Може би това не е начинът да се подхожда към проблема, но това е най-доброто за момента, убеден е той. Като всички нормални хора и проститутките имали нужда да осмислят проблемите си, затова понякога ги търсят за консултация с психолог. Но това са единични случаи. В останалите мисълта за собственото им здраве и за живота им е на доста заден план.

Французинът Филип Дорсе разследва сводници от Плевен и София

Френският съдия-следовател Филип Дорсе бе наскоро в София и Плевен, за да разследва дейността на сводническа група в град Ница.

Французите нищят случая от 2003 г. Няколко българи са задържани и разпитани във Франция. Други двама - в София и Плевен. Имената им са следствена тайна. Делото ще влезе във френския съд през лятото.

"От 7 - 8 години във Франция, и по-конкретно в Ница, констатираме нарастване на проституцията с момичета от славянските страни и Румъния. Преди няколко години момичетата се набираха чрез малки обяви във вестниците - оферти за работа като сервитьорки, домакини и други почтени професии. След пристигането им се заявява, че трябва да покрият пътните разходи, заради което се налага да проституират. Някои се отказвали, други били принуждавани, включително с насилие от страна на сутеньорите. В днешно време нещата са по-нюансирани. Повечето от пристигащите днес жени знаят много добре, че идват с цел проституция. Те или вече са проститутки в родината си, или идват във Франция специално с тази цел.

Ако една проститутка печели до 500 евро на нощ, сутеньорът й оставя 10 - 15."

 

 
 

Сутеньорите избират девойки между 12 и 18 г.

 

 

* Над 7 млрд. долара е годишният оборот в света от трафика с хора - по-доходни са само наркотрафикът и продажбата на оръжие.

* За 3 месеца едно момиче носи на своя “работодател” доход между 30 и 50 хил. лв.

* България е в една група с още 75 страни, които са източник и транзитна територия за сексуални робини

* Българките се изнасят в над 15 страни по света, най-вече в Западна, Южна и Източна Европа, също и в Южна Африка

* Основни източници на жени-жертви на трафик са Албания, Румъния, България и Молдова

* Престъпни групи, в които има и българи, контролират трафика на проститутки в Страсбург, Ница и Марсилия.

 

 
 

Почти 1/2 от жертвите на сводничество са деца

 

 

 

Почти половината - 49,19 на сто, от жертвите на сводничество в страната са деца, сочат данни от Държавната агенция за закрила на детето. Сексуалната експлоатация на деца под формата на порнография, проституция, сексуално робство и секстуризъм е с тревожни измерения в страната ни.

 
 

10 000 българки минават границите всяка година

 

 

Нашите момичета държат трето място с внушителните 11,2% от проститутките в Германия. Те се нареждат след рускините и литовките според данните на Федералната криминална служба.

Това, което повечето хора не знаят е, че малолетните често стават жрици на любовта принудително, съобщиха от неправителствената организация Face to Face Bulgaria. Те обясняват рисковете на потенциалните жертви на насилствената проституция - опасността от предлагана работа зад граница и капаните, залагани от търговците на свежа плът.

Бягство от немотията, мечта за по-добро бъдеще и опит за помощ за семейството са най-честите мотиви на момичетата да приемат предложения за уж добра и доходна работа от съмнителни непознати или от агенции с неясен произход. Значение имат и незнанието, лековерието и необразоваността на девойките. Оттам нататък следва истинското “убеждаване” от страна на “работодателя” - измама, отвличане и физическо малтретиране. Често покрай “убеждаването” девойките се прощават и с живота си.

От Face to Face Bulgaria смятат, че към момента най-необходима у нас е превенцията. Те подчертават, че в България вероятността за разбиване на организираните канали за износ на млада плът е твърде малка поради корупцията, която ни заобикаля.


Материалът е от архива на BG Север

 




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - Животът е доказал, че най-древната ...
22.06.2010 22:42
Животът е доказал , че най-древната професия се развива и няма намерение да умира . Нека да не си завираме главите в пясъка , а да погледнем проблемите в очите и да ги назовем с истинските имена . Да разберем , че проституция е имало , има и ще продължава да има .Зо това е най-добре да има закон за нейното практикуване и строги санкции за нарушителите на този закон .
цитирай
2. анонимен - Обучение магии, услуги магии
11.07.2011 20:29
Черная Магия http://blackmagic1.com/ - решение проблем в бизнесе и личной жизни. Снятие и наведение порчи, приворот, ритуалы на: бизнес, любовь, возврат супруга, удачу, власть, магическую силу. Амулеты на все случаи жизни. Обучение магии.



<a href=http://blackmagic1.com/>книги по чёрной магии скачать </a>

ритуалы черной магии
признаки порчи
астральная проекция
порча сглаз защита
книга приворотов
черная магия порча
снять приворот
магия привороты отвороты
книга порч
целительство
приворожить магия
приворот отворот
симптомы приворота
как снять приворот
остуда отворот
гадание предсказание судьбы
магия привороты заклинание
как приворожить самостоятельно
магия приворот порча
линии на руке
магия отомстить
приворот любовный
сексуальный приворот
порча методы
черная магия наказать врага
помощь черная магия
снятие приворота
практические уроки чёрной магии
любовная магия
библиотека чёрной магии
любовные заговоры
вернуть мужа приворот
черная магия приворот
наложить порчу
черная магия вуду
магический алфавит
снять порчу
как стать магом
приворожить мужчину
снятие порчи
магия снятие порчи приворот
магия вуду
уроки колдовства
сглаз порча проклятие
приворот домашних условиях
приворожить любимого
магия приворот
скачать бесплатно книгу черная магия
обереги
способы приворота
цитирай
3. анонимен - Добрый день! обитатели bgsever.blog.bg
13.07.2011 10:12
Гражданин должен платить налоги с тем же чувством, с каким влюбленный дарит своей возлюбленной подарки.
Взято с <a href=http://1gav.com/oral/>портала</a>
цитирай
4. анонимен - Анекдот про попугая
13.07.2011 14:07
У парикмахера был попугай-матершинник. И повадился в парикмахерскую мент ходить, попугай его видит и орет: ты мусор ебаный, гандон, пидарас. А мент за попугая с парикмахера то полтинник то сотню штрафа имеет. Задолбался парикмахер пошел топить попугая в реке да по дороге попа встретил. Батюшка ему в чем проблема сын мой. Тот рассказывает. Батюшка говорит у меня мол такой же попугай есть но исключительно культурный, давай меняемся а я твоего перевоспитаю. Ну поменялись. У мента кончаются деньги приходит он в парикмахерскую подходит к клетке, попугай молчит, подходит ближе тишина, он подходит совсем вплотную и шепче: ты что же меня не узнал? я тот гандон, тот пидарас, тот мусор ебаный. А попугай говорит: Кайся, кайся, сын мой...
цитирай
5. анонимен - Услуги черного колдуна
14.07.2011 23:23
Услуги колдуна: Наведение любых видов порчи. Проклятия. Сильные привороты, чистки, переклады. Обряды на деньги удачу и благополучие. Тел: +380972762350, сайт: http://www.magrenar.com/ E-mail: magrenar(@)yandex.ru


<a href=http://www.magrenar.com/>приворот парня </a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483194
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930