Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2010 14:55 - Яки санкции за нелегално наемане на непълнолетни
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1408 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Темата от архива:

Детският труд

Яки санкции за нелегално наемане на непълнолетни

 

image

Плевен

 

Броят на подадените молби за разрешителни нараства

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Лятната ваканция вече започна за всички ученици. И докато едни охолно отдъхват на планина, море или при баба и дядо на село, други едва дочакват последния звънец, за да се хванат на работа. Показателен за това е и фактът, че в Областната инспекция по труда (ОИТ) в Плевен започва двойно да скача броят на подадените молби за разрешителни за работа на непълнолетни, от месец май насам те са 32 и непрекъснато се увеличават, съобщи шефът на институцията Драгомир Ванков. Той припомни още, че от миналата година има нова наредба, която регламентира реда, по който трябва да става наемането на работа на тийнейджърите. Тя включва осем изисквания, които работодателите ако не изпълнят няма да получат разрешителни. Това са: описание на вида на работа, която ще извършва лицето, резултати от оценката на риска, на които може да бъде изложено то, протоколи от извършени измервания на факторите на околната среда на работното място, списък на идентифицираните опасности, касаещи трудовата дейност на лицето, осигурените мерки за защита на здравето и безопасността, списък с осигурените предпазни средства, медицинско заключение, разпределение на работното време или длъжностна характеристика. Ванков съобщи, че именно поради представяне на непълния набор от документи молбите на много шефове на фирми, желаещи да наемат на работа ученици, не биват уважени. Някои от тях после носят неизрядния документ, но и много се отказват нацяло и оттеглят молбите си, каза още той. Освен за Плевенска област в трудовата инспекция постъпвали молби и от други краища на страната - най-вече от Черноморието. Редът е такъв, че разрешение за наемане на работа на непълнолетни се иска от тази инспекция, в чийто район се води по постоянен адрес работодателят.

Успоредно с издаването на разрешителни все по-засилени стават и проверките на инспекторите за работа на ученици без разрешително. Ако се установи подобно нарушение, законът е много строг, защото това се счита за престъпление, предупреждават инспекторите. Санкцията е до шест месеца зад решетките за собственика на фирмата и глоба от 500 до 1 000 лева. За последните два месеца имаме два случая, дадени на Окръжна прокуратура, каза Ванков. Това са две заведения на старата главна улица, в които съответно две 16-годишни момичета са наети без разрешение.

Инспекцията по труда има право и да отнеме вече издадено разрешение, когато при проверка се окаже, че то е или неправомерно, или с изтекъл срок, или пък условията на работната среда са променени след издаването на разрешението и вече не отговарят на изискванията. Имало и такива случаи, в които работодателят депозира молба в инспекцията, а детето вече отдавна работи и всичко става формално. Опитваме се да не допускаме подобни случаи, каза шефът на ОИТ - Плевен.

Репортерска проверка показа, че повечето от работещите през лятото ученици се наемат като сервитьори в заведения за обществено хранене, барове, ресторанти. Драгомир Ванков потвърди, че почти всички молби за издаване на разрешителни за работа на непълнолетни се отнасят за подобна работа. Има и случаи, в които децата се хващат да продават различен артикул стоки в квартални хранителни магазини, дрехи за втора употреба, сладолед по главната улица и др. Това са професии, за които се наемат предимно ученички. Докато момчетата са предпочитани за автомивки и в компютърни зали. За такива "длъжности" не се изисква дългогодишен опит или определена квалификация, затова няма и голям подбор при наемането.

Попитани за мотива им да се хванат на работа за няколко месеца, някои от тийнейджърите отговориха, че искат да си изкарат някой лев допълнително - за дрехи, дискотеки и купони. Като знаем, че ние сме си ги изкарали, си е друго, гордо заявиха ученици, сервиращи в заведение на старата главна. Някои от тях споделиха, че искали да идат да работят на морето, защото там плащали повече, но изпуснали срока - сезонът започвал още в края на април - началото на май, а те тогава още залягали над уроците. Ние работим за кеф, никой не ни кара, каквото си изкараме отгоре ни е плюс, но има наши съученици, които работят, за да подпомогнат финансово родителите си, разказват тийнейджъри. Имам приятелка, която учи и работи вече близо година, защото техните са разведени и майка й не смогва да издържа нея и брат й, споделя ученичка.

Десетокласник от СОУ "Христо Смирненски" с разрешение на директора пък заминал още преди края на учебната година да работи само за лятото в Испания. Според съучениците му това също е добър вариант, защото в чужбина плащат много добре и не правят разделение между непълнолетни и пълнолетни. Докато нашите работодатели предпочитат да наемат ученици най-вече, защото им дават далеч по-малко отколкото заслужават за труда си. Сервитьорите например издадоха, че уговорката им с шефа е 180 лв. плюс колкото си изкарат от бакшиши.



Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483034
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930