Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 10:52 - Гении или затъпели малчугани след 2-годишната предучилищна?
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 9285 Коментари: 15 Гласове:
9

Последна промяна: 19.06.2010 10:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СОЦИАЛНО


 

Гении или затъпели малчугани след 2-годишна предучилищна?

 

Родители определят новия закон за просветата като недомислие

 

imageРалица ПЕТРОВА

Гении ли ще правим 5-годишните, или малчуганите ще затъпеят от повтаряне на един и същ материал две години? Това като че ли са най-често задаваните въпроси от родители след одобрения от МС проект на Закон за народната просвета. Доброто намерение да се обхванат циганчетата от образователната система по този начин - като предучилищната подготовка започва не на 6, а на 5 г., не е ли малко недомислено, питат се стресирани майки и татковци. Интернет форумите буквално преливат от мнения "за" и "против" нововъведението.

Промените, които влизат в сила от септември т. г., предвиждат петгодишните деца задължително да ходят на предучилищна подготовка. Тя може да се провежда в детските градини или в училищата. Това щяло да доведе до намаляване на процента на отпадналите от училище.

Според промените в закона общините са длъжни да осигурят условия за задължителната подготовка на 5-годишните деца, като за целта ще имат една година гратисен период. Местната власт ще отговаря и за безплатния транспорт на малчуганите, които трябва да пътуват от едно населено място до друго.

Неяснотите по практическото приложение на правителствените мерки обаче са големи. И изпълнението на законовите разпоредби, въпреки задължителността, си остава пожелателно. Едва ли ромите, които до този момент не са пускали детето си на предучилищна "защото няма с какво", ще го направят и сега. Независимо от предвижданите доста по-солени глоби. Минималната санкция досега е била 20 лв., а сега става 200 лв. Предложението е даже таванът на глобата за родители да стане 5 000 лв. След като сега общините не могат да съберат по 20 лв., как ли ще стои въпросът с 5-те хиляди, питат се родители. Според тях отново ще "бъде на прицел" изрядният български родител.

"Аз съм против. Големият ми син беше в предучилищна през есента на 2007 г. Тогава заниманията им бяха почти през целия ден, време за игра имаха рано сутрин и след следобедна закуска. Връщаше се изморен въпреки следобедния сън. Сега на мои приятелки децата в предучилищната пишат, учат се да смятат в учебни тетрадки, докато при моя син всичко беше само на теория и картинки. Защо трябва децата да се натоварват допълнително от 5-годишни? Има си време за всичко. Дете на 7 години е трудно да го накараш да стои мирно на чина в училище, а какво да кажем за тези на пет. Не го разбирам това. Защо не вземат направо от 3-годишни да ги накарат децата да тръгнат на предучилищна, така и така са започнали да смъкват възрастта на обучение. Мисля че трябва да се запази предучилищната от 6 г., но кой пита родителите какво мислят", гневно реагира Марийка Никова.

Децата на 6 години в предучилищната група учат за строежа на думата и как да определят звуковете. Това ли ще изучават и петгодишните, недоумяват майки. По думите на детска учителка, пожелала да остане анонимна, сега изобщо не е ясно по какъв материал ще учат децата на 5 г. Изготвените програми със съответните помагала и учебни тетрадки са само за една година и те обхващат съответната възраст. Според педагожката малчуганите на 5 г. изобщо не трябва да четат, а заниманията по писане не бива да са повече от един час на ден.

В Плевен, за разлика от други големи градове, не е толкова голям проблемът с недостига на места в детските градини. Въпросът обаче съвсем няма да стои по този начин от есента. Според закона съответната община трябва да осигури необходимата база за обучение на 5-годишните - в забавачките или в училищата, които предлагат предучилищна подготовка. Но тук отново се пораждат няколко въпроса. Единият от тях е как едно дете на пет ще стои на чин няколко часа, подобно на батковците и каките от горните класове. От друга страна родителите, чиито деца не са били приети в детска градина, ще се опитат да компенсират с избора на реномирано школо. Когато детето им стане първи клас, то трябва да бъде записано в същото учебно заведение, което трябва да приеме и наплива от детските градини. А т. нар. реномирани училища така или иначе вече се задъхват от увеличения приток на първолаци. Дали няма да се получи така, че ходещите редовно на детска градина деца да бъдат "ощетени" откъм добро училище?

 

Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   малчугани,


Гласувай:
10



1. ggt - Малко пояснения
19.06.2010 11:28
Искам да дам малко яснота на всички, които се вълнуват излишно от задължителната 2-годишна предучилищна подготовка.
И сега, без да е задължително посещаването на детска градина, предучилищната подготовка започва още от 3-годишна възраст в детските градини.Да, децата в първа група имат по 24 задължителни ситуации седмично: по български език и литература, математика, природен свят, социален свят,изобразително изкуство, конструктивно-технически и битови дейности,музика, физическа култура и игрова култура.Има съответните програми и помагала за всички възрастови групи.Тези помагала се закупуват от родителите от първа до трета група, защото тези групи не са задължителни, а за подготвителната група се осигуряват безплатно.Сега и за трета група стават безплатни, след като става задължителна.Това е един плюс за децата, които така или иначе посещават детска градина.Не се предвижда промяна в обучението.Нито ще стане по-сложно , нито децата ще са по-натоварени от досега.
Ако има нещо, което е лошо, то е, че няма места в детските градини.Задължителното обхващане, ще препълни още повече групите.Нормативът за една група е от 16 до 22 деца.Сега в проблемните градове децата са по над 30 в група.Независимо, че има стандарти за кубическите метри въздух в помещението и площта, никой не проверява спазват ли се изискванията.Дори за отглеждането на животни има норми и се контролира големината на боксовете им за отглеждане...Но децата живеят в запрашена, шумна, пренаселена обстановка по поне 10 часа дневно.Обучението и възпитанието също страдат от многобройните групи, защото не е в човешките възможности на един педагог да се справи в тези условия.
Надявам се да съм помогнала.
цитирай
2. razkazvachka - Проблемът не е изобщо в ученето, а
19.06.2010 15:40
в липсата на материална база за малки ученичета - чиновете не вършат работа - на тях човек се изкривява...
цитирай
3. ggt - Вие май не четете. . . Децата не вл...
19.06.2010 15:49
Вие май не четете...Децата не влизат в училище, не са нужни чинове.
цитирай
4. анонимен - педагог
19.06.2010 18:13
Дилемата не е дали децата да учат или да не учат от 5 годишни. Децата могат да учат и от много малки. Най-големите интелектуални скокове в развитието на човека се извършват във възрастта между 3 и 5 години. Само че успешните методи и среда на обучение за малки деца не са колективни. На тази крехка възраст децата учат чрез игра, чрез любящи взаимоотношения с възрастен, когото обичат, при тях любовта, възпитанието и образованието са неразделно свързани. Освен това на тази възраст е много важно да изградят правилни навици и да се научат на добри взаимоотношения с възрастните и с останалите деца, а всички тези цели се постигат най-добре, когато с тях се работи индивидуално, от техните родители, а не когато са поставени в една голяма група с много други връстници. Тогава децата започват "сами" да се възпитават, като взаимстват едно от друго модели на поведение, от които имат полза в самия момент. Неслучайно всички родители споделят, че когато тръгнат на градина, децата им научава най-напред цинични думи, дори псувни, и друг вид словесна и несловесна агресия. Затова не трябва да бъде задължително започването на училище нито от пет, дори и от шест години. И, в този съвременен свят, където има толкова много източници на информация и средства за комуникации, крайно време е задължително да бъде образованието, а не ходенето на училище, защото има много успешни и доказано ефективни модели на образование, които, обаче, не стават в училищна среда. Най-добре е родителите да имат избор дали да ги пратят на училище или да ги учат вкъщи.

А по отношение на образованието на малцинствата трябва да се работи със самите родители, а не да се почва от децата. Ако щете до 9 часа вечерта да държите детето в училище, ако вкъщи няма нито една книга, която да прочете, и никой, който да го насърчава да учи, нищо няма да се постигне.
цитирай
5. анонимен - А някой задава ли си въпроса какво ...
19.06.2010 18:33
А някой задава ли си въпроса какво учат детските учителки цели 5 години в университетите?
За майките е най-важно да си вземат децата живи и здрави в 5 часа.
цитирай
6. анонимен - към анонимен 5
19.06.2010 19:01
защо да пита някой какво учат детските учителки в университетите, то е ясно казано в предния коментар, добре, че си пратихте децата на детска градина та да могат учителките да разпространят "добрия семеен езков и поведенчески опит", вероятно има нов предмет " ВУЛГАРСТИКА" в универстетите, нали така анонимна колежке 4, според твоите думи

"Освен това на тази възраст е много важно да изградят правилни навици и да се научат на добри взаимоотношения с възрастните и с останалите деца, а всички тези цели се постигат най-добре, когато с тях се работи индивидуално, от техните родители, а не когато са поставени в една голяма група с много други връстници. Тогава децата започват "сами" да се възпитават, като взаимстват едно от друго модели на поведение, от които имат полза в самия момент. Неслучайно всички родители споделят, че когато тръгнат на градина, децата им научава най-напред цинични думи, дори псувни, и друг вид словесна и несловесна агресия. "


вероятно новия предмет включва методика на преподаването и помага на учителките или да разпространяват или сами да създават примери за цинизми и простотии, тю, язък, че съм завършила отдавна, на ум да не ви дойде да си пратите детето на детска градина от пет, само глупости учим, работим по български език за експресивност и стилистична окраска на речта чрез разширяване на прости изречения с обстоятелствени пояснения за място и действие и така постигаме цветисти псувни, и за секс говорим, и показно правим, защото децата се справят чудесно, пък да не ви разказвам как ги учим да пушат и кръстосват крак върху крак и с елегантно движение да сръбват кафе- "ще ходиш ли на работа" пита дете, другото "дръпва" от цигарата /разбирай молива/ и отговаря "тц, аз съм домакиня"

е , да, ама аз съм учителка
цитирай
7. анонимен - Че си учителка личи от правописа ти.
19.06.2010 19:36
Че си учителка личи от правописа ти.
цитирай
8. анонимен - lokomotif
19.06.2010 20:28
celata rabota e da se otvori rabota za daskalite,nikoi ne go interesuvat decata,roditelite,falshiva zagrijenost tva e vsi4ko
цитирай
9. анонимен - Сакън, ще уморят дечицата. Ми др...
20.06.2010 01:30
Сакън, ще уморят дечицата. Ми дръжте си ги вкъщи, приспивайте ги с Планета тв и ги водете на мол вместо на детска градина. Пък като станат на 15-16 ги научете на азбуката и смятане от 1 до 10. Ама в къщи, не в школото, че там ще се изморят и ще се игърбят от тежки раници. Ай сиктир... Знаете ли, че има страни, където хората нямат достъп до образование? Дори в богати държави като Китай в някой региони образованието е платено и родителите работят цял живот да изучат децата си. Или, че цялата рода събира пари за да пратят младежите да научат английски за да си намерят хубава работа и да ги хранят? А ние тук се оплакваме, че някой най-накрая се опитва наистина да направи промени в образованието и да въведе нещо ново. Типично по български...
цитирай
10. анонимен - Няма оправия
20.06.2010 02:42
Както винаги има нещо недомислено. Не мога да разбера защо заради мангалчетата и тяханта тъпота трябва да страдат българските деца. Ясно е, че положенеито при циганите е непоправимо и трябва да се започне най-напред от родителите, а не с предучилищна от 5год, на която те така или иначе пак няма да ходят, нито ще плащат високите глоби. Не знам каква е алтернативата, може би най-добре да се изселят или избият, не виждам друг начин, за съжаление.
цитирай
11. анонимен - Решение
20.06.2010 02:46
А, да сетих се, най-добре ще е за циганчетата да се създадат специални училища тип пансионати, в които да живеят и учат, но без родителите си, а с възпитатели, за да може по този начин да се откъснат от гетото и да станат норамлни хора като нас. Може да изглежда жестоко, но всъщност е доста практично и ще подобри положението.
цитирай
12. анонимен - daskalica
20.06.2010 03:10
анонимен написа:
А някой задава ли си въпроса какво учат детските учителки цели 5 години в университетите?
За майките е най-важно да си вземат децата живи и здрави в 5 часа.

--------------------------------------------------------

Детските учителки учат детска психология, методика на обучението, учат как да откликват на нуждите на малкото дете. Тези знания са изключително необходими. Не се разбира добре професията и много се подценява. Една велика педагожка казва, че предучилищната възраст е много по-важна от университетската.
Ако едно дете се постави в подходяща среда, която да стимулира естественото му развитие физически, емоционално, интелектуално и социално, не виждам нищо лошо в ранното му тръгване на училище.
цитирай
13. анонимен - даскалица
20.06.2010 03:23
razkazvachka написа:
в липсата на материална база за малки ученичета - чиновете не вършат работа - на тях човек се изкривява...

----------------------------------------------------------------------------

Чиновете са изключително неподходящи за предучилищна възраст. Обучение може да се провежда и без чинове. Детето трябва да е свободно да се движи из класната стая и да има право да си избира това, с което да се занимава (разбира се под ръководството на възрастен). Това са идеи, които са непознати на българина и не се съвместяват с представата му за обучение, но тези идеи се прилагат повече от сто години на много места по света и дават добри резултати.
цитирай
14. анонимен - Баща на 6 годишно
20.06.2010 05:45
Забавачката за 5 и 6 годишни не е измислена в България. Копирана е от развитите страни. В САЩ например забавачката за 5 годишни не е задължителна. За 6 годишни е задължителна. Класните стаи са като приказен свят, без чинове. Родителя има право на избор - държавно , частно или домашно училище. Член на семейството може сам да учи детето чак до 5 ти клас. Всичко необходимо за обучението е безплатно и достъпно на Интернет.
цитирай
15. анонимен - много сме зле отвсякъде
20.06.2010 07:54
Аз съм на 27 години и още помня как в детската градина "учителките" удряха шамари на децата, които не спяха следобед, в задължителното (!) време за сън. Приказно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483205
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930