Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 18:38 - Чрез имотни измами се перат пари
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2819 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата от архива:

Измамите


Чрез измамите с имоти перат пари в Плевен

 

700 процента годишна лихва по ипотека иска кредитор

 

imageЕмилия КАРАБУЛЕВА

С 2% лихва дневно бе обложен плевенчанинът Николай Илиев, който заложи жилището си срещу ипотека при съмнителен кредитор (лихвар). В договора за ипотеката била вписана фрапантната цифра за лихвите, елементарната сметка показва, че Илиев трябва да плати 700% лихва годишно. Случило се така, че човекът изпаднал в забава да обслужи кредита, получил изпълнитен лист за главницата и законната лихва, а апартаментът му бил обявен за продажба. След сделката по смяна на собствеността върху жилището за Илиев останало да плати сума далеч по-голяма от дълга му или близо 8 хил. лева.

Като частен случай на измама с недвижим имот може да бъде посочен този със 70-годишната Росица Манолова, която взела заем срещу обезпечение. Възрастната жена била отведена от лихваря при нотариус, където била принудена да подпише нотариален акт за жилището си. Впоследствие се оказало, че е продала апартамента си.

Притисната до стената за пари, 50-годишната Стефка Георгиева била въвлечена в схема за измама с недвижимост. Жената посетила офис, където дават "лесни заеми", и изтеглила 3 500 евро, за да подпомогне синовете си, които решили да заминат за чужбина. При лихваря Георгиева подписала ипотека на апартамента си, всяка седмица тя се явявала в кантората на кредитора и плащала вноски. Служителката я отмятала в някакъв списък и я уверявала, че всичко е наред. Издадени й били разписки само за няколко вноски след нейно настояване. Така Георгиева внесла около 4 хил. лева, не е била наясно колко пари от заема всъщност е обслужила. Накрая от кантората й представили сметка за 20 хил. лева, които трябвало да плати. За да запази жилището си, жената внесла сума, трикратно по-висока от дълга си към лихваря.

Тези и други подобни случаи показват, че измамите с недвижими имоти в Плевен заемат сериозен дял от икономическата престъпност. Най-често като посредници в далаверата се появяват съмнителни лихвари с кантори в центъра на града, заложни и лизингови къщи или самотни играчи с офис, телефон и пари. Юристи са на мнение, че чрез постоянно променящите се и все по-изобретателни схеми за измами с недвижимости се перат пари. Мошениците имат нюх добре да подбират жертвите си, най-често това са възрастни хора, некомпетентни, без юридическа грамотност и без възможности да ползват правна помощ. В черните схеми попадат и граждани с крайни нужди за пари, особено ако имат проблем, който изисква спешно влагане на средства. Обиграни в далаверата криминални елементи твърдят, че точно този тип хора подписват всичко, което им бъде дадено, само и само да си вземат парите веднага и да си решат проблема. Не е за подценяване и безсилието на някои финансови институции да осигурят бързи преводи. Измамени казват, че в банките се налага да попълват доста документи, а обслужването става по-бавно. Което пък е една от причините хората да търсят услугите на съмнителни кредитори.

Важна роля в измамите в Плевен имат и частните изпълнители, казват юристи. Те извършват търговия с имотите на длъжниците. По закон търгът започва с 50% от цената, но не винаги обявяването е коректно. И така, съдебните изпълнители продават имотите на когото пожелаят, съответно на техни приятели и съдружници. Около някои кантори в Плевен се забелязва гравитиране на съмнителни елементи - лихвари, собственици на заложни къщи, което поражда съмнения за уговорки.

В Плевен вече многократно е отигравана и порочната практика за спиране на изпълнението точно по време на публичната продажба на имота. Той тече 30 дни, на 29-ия ден обаче кредиторът иска спиране и после, когато си реши отново, продължава търгът. Тогава обаче са си отишли всички други кандидати за купувачи на имота. Така кредиторът си избира ден, за който знаят само той, съдебният изпълнител и евентуалният купувач. Имотът се продава на когото трябва, а длъжникът губи всичко.

Затова според юристи пропуските в закона и липсата на механизъм за контрол над такива "сделки" позволяват измамите с недвижимости да се роят. И да поглъщат в схемите все повече хора.

 

Материалът е от архива на BG Север

 



Гласувай:
6



1. анонимен - гении или малчугани,,,,,,,,,
20.06.2010 01:33
Здравете аз съм майка на три момчета.Големият ми син сега ще бъде 3 клас.Той тръгна предучилищна на 6 години и съм много доволна,че тази глупост със всичките и недостатъци не го хвана.Съвсем по различен начин мисли и разсъждава.Близнаците ми сега по новият закон трябва да са предучилищна.Смешно е защото те все още не могат да говорят и да мислят като големи деца които ще ходят на училище.Аз лично като майка ще направя всичко възможно да не ги пусна на училище тази година.
цитирай
2. анонимен - Добромир
20.06.2010 08:31
анонимен написа:
Здравете аз съм майка на три момчета.Големият ми син сега ще бъде 3 клас.Той тръгна предучилищна на 6 години и съм много доволна,че тази глупост със всичките и недостатъци не го хвана.Съвсем по различен начин мисли и разсъждава.Близнаците ми сега по новият закон трябва да са предучилищна.Смешно е защото те все още не могат да говорят и да мислят като големи деца които ще ходят на училище.Аз лично като майка ще направя всичко възможно да не ги пусна на училище тази година.

:)))) Май нещо си объркала блога
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482719
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930