Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 16:01 - Съдебни саги блокират земеделски стопанства
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3090 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КОНФЛИКТИ


 

Стотици кооператори въстанаха срещу бившия си председател

 

Земеделското стопанство в Обнова блокирано заради съдебни саги

 

imageПоля ТОМОВА

Стотици жители на село Обнова излязоха на протест заради проблеми в земеделска кооперация "Единство". Кооперацията има около 1 700 член-кооператори и над 19 хиляди дка плородна земя. Черноземът в Обнова е един от най-добрите в региона. На него се отглеждат различни култури - рапица, слънчоглед, пшеница... Сега обаче работата на кооперацията е блокирана заради съдебни дела и неразбории. Близо осем години "Единство" се ръководи от Стефан Георгиев. Хората обаче са недоволни от неговата работа, тъй като "този човек действаше абсолютно самолично, неговата цел беше единствено да доведе кооперацията до пълен фалит и да стане едноличен арендатор на цялата земя", твърдят хората. И добавят, че докато Георгиев е бил председател на кооперацията, много хора са се отказали и "близо 10 хиляди декара отидоха в "Октопода".

Затова на 21 ноември миналата година се прави общо събрание, което избира нов председател на кооперацията - Светослав Минчев. Той е избран с голямо мнозинство и за пръв път на такова събрание се събират почти 200 от член-кооператорите. Спазват всичко според Закона за кооперациите. Оказва се обаче, че нищо не могат да направят. Анатоли Генов, който е зет на Стефан Георгиев, оспорва в съда решението на общото събрание и избора на нов председател. Хората в Обнова твърдят, че Анатоли Генов е изкупувал почти цялата продукция на кооперацията и всъщност двойката зет - тъст е вършела каквото си иска, без управителният съвет и член-кооператорите да знаят какво се случва с продукцията. В исковата молба до Районен съд - гр. Левски, Генов твърди, че общото събрание е незаконосъобразно, както и че не били допуснати, за да гласуват, няколко член-кооператори. След исковата молба следват и неприятностите за кооперацията. Първо - отказ за регистрация в търговския регистър, тъй като на практика на книга до решението на съда председател на кооперацията е Георгиев. "След този отказ на практика за всяко нещо трябва подписа и на стария председател. Това пречи на работата ни, защото е свързано с банковите сметки на кооперацията, които не можем да ползваме без него, с покупката на семена, торове, всичко, със заплатите на хората", каза новият председател Светослав Минчев. На практика кооперацията се оказва с двама председатели - единият Минчев, избран на три общи събрания от хората, и другият - Георгиев. Вече има и решение на Районен съд - Левски, според което общото събрание на кооперацията, избрало Минчев, е обявено за нелегитимно. Парадоксалното в случая е, че по този начин на практика председател на "Единство 93" е човекът, когото хората не искат - Стефан Георгиев. Въпреки усилията им да го открият, той не отговаря на мобилния си телефон, за да обясни защо упорства да бъде председател при положение, че член-кооператорите не го желаят. Нещо повече, хората от Обнова твърдят, че "този човек явно се облагодетелства от този пост и това, което получава". Според тях по негово време добивите са занижени, а калкулацията - завишена. Сега в сметките на кооперацията има пари, които хората трудно могат да ползват за прибиране на реколтата. "Всичко - семена, торове, сме взели на кредит от фирми. Сега при прибирането трябва първо на тези фирми да връщаме", обясни Минчев. Хората искат избраният от тях председател да си поеме работата. Твърдят, че ако Георгиев отново оглави кооперацията, ще я напуснат. "Хората го виждат как търгува, как продава продукцията, той стана като едноличен собственик на тази кооперация. В закона и устава на кооперацията е записано, че тя се управлява от общо събрание, което се провежда всяка година, а той тези неща не ги спазваше, нарушаваше устава", казва Божидар Евтимов.

Сега новото ръководство на кооперацията обжалва решението на Районен съд - гр. Левски, пред Окръжен съд - Плевен. Докато стане ясно решението обаче, на практика "Единство 93" не може да работи нормално. От което страдат най-вече хората, чиято земя е в стопанството. Те подозират, че всичко, което се случва, има една цел - земята им, която е една от най-плодородните в региона, да отиде в други ръце.

Материалът е от днешният брой на BG Север. 

 

 


Тагове:   стопанства,


Гласувай:
5



1. анонимен - далавераджии
18.06.2010 21:09
Всички председатели на кооперации са крадци.Земделските кооперации в този си вид трябва да се забранят,защото на практика стават собственост на председателите,или изберете мен за председател и ми гледайте сеира :)
цитирай
2. анонимен - na vsqkude e taka
18.06.2010 22:08
poznavam predsedatelq na tazi kooperaciq kakto i zet mu anatolii te sa nai golemite izmamnici v regiona.nqma vtori kato tqh i du6terqta na stefan georgiev e su6tata kradla be6e kantardjiika na melnicata v obnova.veli4ko mitov e predsedatel na drugata kooperaciq ama e mnogo svesten 4ovek.
цитирай
3. анонимен - Още има прости кооператори
19.06.2010 10:52
>> Те подозират, че всичко, което се случва, има една цел - земята им, която е една от най-плодородните в региона, да отиде в други ръце. <<

Земята им не може "да отиде в други ръце", освен ако не са си платили данъци, но тогава отива в държавата, не в "лошите частници". Тези хора основните си права не знаят. Веднага да регистрират кооперация Единство 2010 и да почват да прехвърлят земята. Когато излезе решение на съда просто ще имат две кооперации, които ще обединят.

Аз не мога да разбера защо само "лошите" са достатъчно гъвкави да огъват закона в собствена полза. Заведете иск срещу председателя, да му запорират сметките, нищо че после ще го загубите. Внесете иск срещу фирмите на тъста от името на кооперацията. Пак запор на сметките, важното е стрес да има. Търсете договорите и всички документи с подписи.

Но най-важното: НАМЕРЕТЕ СИ АДВОКАТ ТЪРГОВСКО ПРАВО ОТ СОФИЯ! Тия селски номера само на село виреят и отдавна е ясно как да се парират.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483190
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930