Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 11:37 - Полицаи и военни най-често слагат край на живота си
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2197 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Темата от архивите: Самоубийствата

Полицаи и военни най-често

слагат край на живота си

 

Малка част от служителите на МВР търсят помощ,

когато имат проблем

 

image

Поля ТОМОВА

Служителите на МВР, наред с тези на Министерството на отбраната и лекарите, както и всички професии, в които има стресови ситуации, са сред рисковите групи, склонни към самоубийство, твърдят някои психолози. Според други обаче не професията, а средата е определящият фактор за фаталния избор. Тогава, когато един човек се чувства малтретиран от своя началник, ако не се зачита достойнството му, той изпада в кризисна ситуация. В последните години взимат връх импулсивните самоубийства, т. нар. късосъединителни реакции, твърди доц. Радка Гайдарова, психиатър и психотерапевт. Самоубийствата на полицаи обаче са донякъде игнорирани или неадекватно изследвани. Едва ли полицейските управления имат програми за оценка на риска от самоубийство при служителите. Ежедневният стрес, на който са подложените полицаите, плюс незаслужено негативното отношение на обществото към тях, изразено чрез медиите, както и лични проблеми, могат да доведат до реакция с фатален изход. Не на последно място е и фактът, че те притежават и оръжие. Личният достъп до средство за самоубийство е важен фактор дадено лице да посегне на живота си, като особено актуален е този фактор при полицейската работа.

Калоян Бонев е единият от полицаите от Второ РПУ в Плевен, които сложиха край на живота си през януари. Извършено е самоубийство в близкото обкръжение на лицето - т. нар. "ефект на заразата", изразяващ се в пораждане на суицидни мисли сред колеги и приятели на самоубилия се, твърдят експертите.

Според психиатрите много малко от служителите на МВР търсят помощ от експерти, когато почувстват проблем. В тази среди сигналите, подавани от човек преди да се самоубие, се въприемат като белег на слабост, а не като зов за помощ. Полицаите избягват да търсят консултант, защото едно такова посещение е доказателство за тяхната слабост, неспособността да се справят сами.

Начинът, по който се извършват самоубийствата, е пряко свързан с професията. Така например военните и полицаите се застрелват, а работниците в БДЖ се хвърлят под влака.

В България самоубийствата се движат около 1 200 годишно. Този факт е тревожен, тъй като цифрата е по-голяма от тази на загиналите в катастрофи. Страната ни е на 12-о място в света, на първо място са Швеция, Русия, Унгария. В нашата страна много малко граждани търсят помощ от психиатри. Още по-малко пък помощ търсят близките на хора, които казват - ще си сложа край на живота. Това е червената лампичка, която трябва да светне, съветват експертите. Дори и казана един път, тази фраза трябва да застави близките да действат, за да не допуснат най-страшното.

 

 Материалът е от архива на BG Север


Тагове:   край,


Гласувай:
6



1. анонимен - Изроди
17.06.2010 14:57
Дай боже повече такива изроди да се гръмнат. Това е най-голямата измет на държавата!
цитирай
2. анонимен - do Изроди
17.06.2010 16:00
ДА ТИ СЕРА В УСТАТА !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482940
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930