Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 18:52 - 46 - годишна жена се отскубва от лапите на сциентолозите
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 6018 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 17.06.2010 09:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Темата от архива:

ЛИЧНА ДРАМА


  46-годишна жена се отскубва от лапите на сциентолозите

 

Сектата не е регистрирана в България, извършва дейността си като център

 image

Ралица ПЕТРОВА

Странен медиен комфорт е осигурен на сектите през последните години. Външен наблюдател би решил, че дейността им е урегулирана и протича без никакви сътресения в рамките на закона. Те обаче продължават да промиват мозъците не само на подрастващите, но и на възрастните. Своеобразният духовен и ценностен вакуум, който се очерта преди 18 години в България, освободи пространство за масовото навлизане в страната ни на десетки религиозни и други най-различни течения. Основният си контингент те подбираха и продължават да подбират сред младите и хората със социални и битови проблеми. От друга страна дейността им бе облекчена и от либералния режим на регистрация, мотивиран с иначе добре звучащото право за свобода на вероизповеданията. Някои обаче останаха извън законовите списъци.

Само преди няколко месеца плевенчанка успява да се отскубне от здравите лапи на сциентолозите. До пролетта на 2007 г. 46-годишната Мария (името е сменено по настояване на жената) живее в София. След развода си се връща в своя роден град. Признава, че попада в общността, защото точно в този период търси утеха и вътрешен комфорт предвид семейните си проблеми. В сектата я въвлича нейна позната, с която възстановява старо приятелство.

Сциентоложката "църква" не е регистрирана у нас, въпреки че няколко пъти е правила подобни опити. Членовете й се бъркат с до 1 000 лв. за един курс. Термините дианетика и сциентология са изобретени от американеца Рон Хъбард през 1950 г. Дианетиката се рекламира от сциентолозите като наука за душевното здраве, която е способна да излекува хората от практически всякакви заболявания. Същността й е измислена от Хъбард техника на хипноза, примесена с идеи от фройдизма и всеизвестни науки и философии. Зад идеите за "очистване" и подобряване на живота се крие организация с железни закони и йерархия. Това е огромна финансова империя, чиято цел е не само трупането на милиарди, но и контрол над човечеството, което трябва да живее по законите на Рон Хъбард. Тя е особено силна в Холивуд, нейни членове са Том Круз, Джон Траволта, които са обкръжени от сектата с почести. В много страни по света се водят дела срещу сциентолозите, между които и за шпионаж.

Мария е педагог по образование, но дълги години работи в частна фирма в столицата като технически секретар. Разговаряйки с нея, на човек изобщо не би му хрумнало, че тази зряла и интелигентна жена може да бъде въвлечена чрез каквито и да било трикове в подобна общност.

В сектата лесно се попада, но почти е невъзможно да излезеш, защото тя събира компромати за членовете си при т. нар. изповеди или тестиране, обяснява Мария. И сравнява зависимостта към сциентологията с наркотичната. "Бях шокирана от решението на съпруга ми да се разведем. Изпаднах в депресия. Дни наред само плачех, взех си болничен, не ходех на работа. Изживях го много тежко. Тогава се появи сякаш изневиделица моята позната, с което още повече затвърди убеждението ми, че няма случайни неща. От дума на дума стана ясно, че тя може да ме заведе в един център, където ще ми помогнат да преодолея кризата. Не бях си и помислила, че е секта. Разбрах го много по-късно, когато за себе си сравних методите за приобщаване в общността, в която бях попаднала, с тези на сектите. Благодаря на Бога, че успях да проумея, да избягам и да се върна в Плевен", разказва Мария.

За плевенчанката всичко започва през лятото на 2006 г. Тогава за пръв път отива с познатата си на една от сбирките. Като нов член на групата й е засвидетелствано особено внимание. Основната цел на гуруто или т. нар. супервайзер в началото е да й вдъхне доверие. Той обяснил на Мария, че за да може центърът да й помогне, тя трябва да спазва някои основни правила. Част от тях били да не пие хапчета и алкохол. И за доказателство, че няма да се изкуши, й била предложена декларация, която трябвало задължително да подпише. В последствие се оказало, че Мария ще слага подписа си под куп други писания. "Наричаха се изповеди и всеки път слагах парафа си за щяло и нещяло. Описвах себе си, поведението на приятелите си, на познатите си", разказва плевенчанката. Така за няколкомесечния си престой в "центъра", тя напълнила с листа една солидна папка, която била нейното досие. Световната практика показва, че след това то трябва да бъде използвано срещу сектанта, ако той реши да се отклони от "правия път" и да напусне общността.

Още на първата среща Мария трябвало да попълни тест. В него не липсвали интимни въпроси, както и такива, изискващи личните й данни. Супервайзерът обработил отговорите на компютър и заявил категорично, че на плевенчанката е нужен курс, за да намери отново себе си. Обяснил й, че едва на по-късен етап ще се наложи да бъдат изтрити от паметта й енграмите, т. е. лошите спомени. "Той ми втълпяваше, че всичко, което е в главата ми до този момент, е лошо и трябва да се изчисти. Но това предстои. В последствие разбрах, че методите за въздействие на сциентолозите върху човек са идеално изработени. Те са насочени към пълен контрол върху личността, която в крайна сметка трябва да стане "свободна" - от всичко, което не е свързано със сциентологията", обяснява Мария.

Плевенчанката се решава на курса и за целта платила близо 800 лв. Обяснено й било, че така или иначе не може да остане на едно ниво на развитие, затова за следващи курсове трябва да се бръкне с още 2 500 лв. "Това ми го казаха след месеци и сякаш някаква сигнална лампичка светна в мен. От тогава започнах да се замислям и да обръщам повече внимание на всичко, което правя в общността. До този момент я карах по течението. Слава Богу, че осъзнах и хипнотичните сеанси", не скрива бившата сектантка. Мария разказва как с категоричен глас гуруто я карал да гледа бързо различни предмети в стаята, от което й се завивало свят. Според специалисти това води до състояние, подобно на хипноза, и не е трудно точно тогава да бъдат внушени различни неща.

Желязната дисциплина е част от живота в общността, разказва Мария. Нямаш право да закъсняваш дори минута. "Не може по никакъв повод да прекъснеш занятие и да излезеш навън. Както и да ставаш от стола си или да водиш разговори, несвързани с изучавания предмет - например да търсиш в тълковния речник точните определения на всеизвестни думи и да съставиш изречения с тях", допълва тя.

Когато сигналната лампичка на Мария светва, тя започва да търси информация за Рон Хъбард. Така научава и че е попаднала не в безобиден център, а в сциентоложко сборище (въпреки че преди това нееднократно чува думата сциентология, не се замисля особено). Ужасена, жената спира да посещава курса. Първо започват атаките от нейната позната, чрез която супервайзерът я приканва да се върне на занятията. После започва психически тормоз по телефона. Различни хора й звънели по всяко време на денонощието, като й обяснявали, че ако не размисли, ще съжалява. Мария изпаднала в още по-голяма криза, осъзнавайки, че сектата разполага с абсолютно всякаква информация за нея, пазена в досието й. Месец плевенчанката успява да устои на атаките. "Ти ставаш един от тях постепенно. Без да осъзнаваш вече изпитваш нужда. Много от упражненията, които се правят по време на занятията, ти внушават колко си малък и как сам не можеш да се справиш с проблемите си. Например гуруто винаги стои прав, а ти си седнал ниско и гледаш към него нагоре. За да се почувстваш нищожен. Часът започва като в детска градина питат "Мария тук ли е?", докато получат отговор", разказва плевенчанката. Психолози обясняват, че налагането на детския модел на поведение предизвиква голяма зависимост към сектата.

Разводът й вече станал факт и въпреки че има добре платена работа в София, тя решава да се върне в родния си град. Сега се страхува. Знае, че ще я търсят. Надява се никой да не разбере новия й адрес. За по-голяма сигурност дори е решила да напусне и Плевен, защото сциентолозите вероятно ще се досетят, че могат да я търсят тук. Все още се страхува. Казва, че зависимостта, която членовете постигат към сектата, може да бъде фатална.

 

 

Какво да направите, ако ваш близък бъде заблуден

image

Според известния руски познавач на съвременните тоталитарни култове и секти проф. Александър Дворкин преди всичко е нужно да запазите спокойствие. Знайте, че вашето семейство е изложено на тежко изпитание, но нищо непоправимо не се е случило, казва той. Проф. Дворкин твърди, че голяма част от хората, попаднали в секта, рано или късно излизат от нея. Но колко бързо ще стане това и в какво състояние ще се намира човекът, зависи от хората около него.

След първоначалното “разпознаване” на проблема, не се опитвайте да разубеждавате вашия близък - това само ще усложни взаимоотношенията ви. Опитите да му обясните абсурдността и нелепостта на сектантското учение само вредят на неговото поведение и водят до скандали и изострени отношения. Тоталитарните секти по правило се опитват да отделят новия привърженик от неговата извънсектантска среда: тогава цялата информация, която получават, произхожда от сектата и целият кръг на общуване се изчерпва с нея, казва проф. Дворкин. По този начин се създават идеални условия за контролиране съзнанието на новия привърженик. Така вашата емоционална реакция ще бъде в услуга на сектата и ще послужи на близкия ви като още едно потвърждение за истинността на неговата нова вяра, допълва той.

Но от друга страна в никакъв случай не бива да се преструвате, че сте променили своето мнение и в крайна сметка промяната на вашия близък ви е харесала - това или ще укрепи неговата привързаност към сектата, или той ще разпознае лъжата ви и ще загуби остатъците от доверието си към вас. Споразумейте се с него следното: вие няма да критикувате неговата “организация”, (не използвайте термина “секта” - това дразни), а той, от своя страна, няма да пропагандира своето учение вкъщи и няма да се опитва да привлече в сектата други членове на семейството.

Тактично обръщайте внимание на вашия близък за противоречивото му поведение и изказвания, но в същото време не го принуждавайте да обяснява тази противоречивост: вашата задача е да го изведете от сектата. За да изградите правилна поведенческа стратегия, е нужно да разберете, че той се намира в състояние на психологическа зависимост от тоталитарна група, при което неговата собствена личност е заменена с набор от сектантски поведенчески, емоционални и изкуствени щампи. Целта е да съхраните макар и минимален контакт с неговата истинска личност. Отнасяйте се към него с търпение и съчувствие, разбирайки, че е налице временно разстройство на личността.

В никакъв случай не му давайте пари - това е същото, все едно да дадете пари на наркоман: те така или иначе ще бъдат предадени на сектата.

Опитайте се да се настроите към конструктивно решение на проблема, бъдете спокойни и отворени за диалог. Показвайте с цялото си поведение, че признавате правото на търсене на вашия близък, правото на избор, дори и погрешен, и че той ви е скъп сам по себе си, независимо от неговите убеждения.

Разчитайте повече на топлотата в общуването ви и на вашата привързаност, отколкото на рационалността на разговорите ви. Старайте се в общуването с него да го връщате към тези моменти от миналото, когато той е бил щастлив. Спомняйте си предишни радостни мигове, когато сте били най-сплотени, когато заедно сте пътували, нещата, с които сте се занимавали, плановете и мечтите, които сте споделяли един с друг. Разбира се, вие не сте длъжни да правите това изкуствено. Действайте по-скоро интуитивно, движени от любовта и състраданието. И всеки път, когато имате успех, ще виждате, че истинската личност на вашия близък, която познавате, прозира през непознатия и чужд на вас “зомбиран” робот, в който се е превърнал той. Тази тактика има две цели. Първо, да остави вашия близък на “нишката на Ариадна”, по която той в случай на криза във вътрешно-груповите отношения и преоценка на своето участие в сектата ще може да излезе от нейния психологически лабиринт. Втората цел е да не ви възприема като враг, нито като обект на вербуване.

 

 

Идеите на опасната религия

 

Сциентологията взаимства своите идеи най-вече от будизма, от другите световни религии и от личните идеи на своя основател Лафайет Роналд Хъбард (1911 - 1986). Той е автор на много книги в областта на научната фантастика, повечето от които са писани през 30-те и 40-те години на XX в. През 1949 г. на конференция на автори на научно-фантастични книги, проведена в Ню Джърси, той заявява: "Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия."

Сциентологията е изучаване на най-основното знание за човека и живота, което е жизненоважно за вceки, който иска да е щастлив и да извърши нещата, към които се стреми. Приложението на принципите на сциентологията повишава увереността, интелигентността, способностите и уменията на личността. Сциентологията извежда личността от проблемите и привидните ограничения на всекидневието и я прави способна да стигне до по-високо ниво на духовна свобода.

Книгата на Рон Хъбард "Дианетиката - модерната науката за умствено здраве" е публикувана за пръв път през 1950 г. Тази книга, която още е бестселър, описва основната философия, стояща зад техниките на "дианетична терапия", по време на която един "слушател", който понякога си служи с електрометър, се смята, че помага на хората да изтрият "енграми", записани в определена част от ума им в миналото, които са пречка за оптималното действие на ума и тялото им.

Сциентолоичната “църква” е основана през 1954 г. Въпреки че на сградата във Великобритания е отказана регистрация като "молитвен дом", Върховният съд в Австралия постановява (във връзка с данъчното облагане), че движението е “религия”, защото: основното в сциентологията е вярата в прераждането и грижа за преминаването на "тетана" на човешкия дух или душа през осем "динамики" и крайното освобождаване на "тетана" от робството на тялото.

Сектата има агресивна позиция по много въпроси: организира кампании против употребата на определени наркотици, електрошоковата терапия и психохирургията и обвинява ЦРУ в множество непозволени дейности.

Част от многобройните организации, свързани с тази секта са: Author Services Incorporated; AOSH UK (Advanced Organization Saint Hill); Bridge Publications (Los Angeles); Concerned Businessmen"s Association of the UK; Narconon; New Era Publications (Copenhagen); Saint Hill Foundation; Sea Org; Way to Happiness Campaign. Някои от периодичните издания са: Advance; Auditor; Crusader; Freedom.

През 1968 г. английското правителство налага ограничения за достъпа във Великобритания на чужденци, влизащи в страната да изучават или да работят за сциентологията. След доклада на Фостър те са премахнати през 1980 г. Преди време сектата обжалваше обезщетението от 30 млн. долара, което трябва да изплати на бивш член за "предубедено и немарливо нанасяне на емоционални щети". Най-често има оплаквания във връзка с таксата, която сциентолозите плащат, за да участват в курсовете, предлагани от ръководителите на тази “църква”. Отправят се и обвинения в промиване на мозъци и принуда.

Материалът е от архива на BG Север

 


Тагове:   отскубва,


Гласувай:
9


Вълнообразно


1. анонимен - Вие
16.06.2010 23:37
правите много по-сериозни материали отколкото доста национални вестници! Поздравления!
цитирай
2. анонимен - поздравления за материала
17.06.2010 11:52
Чудесен материал! Необходимо е повече да се коментира този въпрос - за всички секти в България!
цитирай
3. solinvictus - Сектите са бич Божии!хехе Ист...
17.06.2010 14:03
Сектите са бич Божии!хехе
Истинската истината е в тях ,те само истина, вяра,свобода и т.н. ...добро-детели проповядват !
В техните структури обаче тея нещица липсват!
цитирай
4. анонимен - L Ron
24.06.2010 11:08
Това са глупости. Сциентологията е 100% доказана технология за достигане до пълното изчистване и пътя към щастието.
Вие имате енграми, вие сте SP
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483263
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930