Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 13:14 - Темата: Бракониерите /продължение/
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
темата от архива: Бракониерите

ВЕЛИКО ТЪРНОВО


В района действа строга “организация на труда”



Кремена КРУМОВА

Бракониерите на риба във Великотърновско действат по два начина - с мрежи и уреди за електроулов. Обикновенно хвърлят рибарските приспособления вечер и рано сутрин вадят улова. Средно по 100 кг риба могат да уловят с мрежите, ако преди тях не е вадил някой друг. В бракониерстването се забелязват наченки на стройно организирано разпределение на труда, райониране, покровители, ако бъдат хванати нарушителите, а вече и добра защита в съда. Неприятното е, че сред бракониерите от Великотърновско има и известни лица, общественици. Все пак имената им се пазят в тайна, макар че запознати знаят кои са те. Всички са наясно и с факта, че злонамерените рибари имат и организиран пазар на стоката си.

Скоро по сигнал на кмета на Полски Тръмбеш били задействани за проверка РПУ - В. Търново, и местното звено на Агенцията по рибарство и аквакултури. Били хванати трима души, когато вадели мрежите. Групичката е с рецедив по коритото на р. Янтра и язовирите на полскотръмбешките села Куцина и Раданово. Уловът бил около 40 кг. Иззети са мрежите и всички уреди, с които са работили мъжете. Съставен е акт на нарушителите. Единият от бракониерите дори е получил втори акт за едно и също престъпление в рамките на година и вече има да плаща 3 000 лв. Другият от тях пък е с висящи глоби за 7 000 - 8 000 лв. По случая е сезирана прокуратурата за наказателно дело. Функциите на тримата са строго специфични и добре разпределени, забелязват експертите и контролните органи. Бракониерите са били в бригада от доста време и са се сработили добре. Единият е имал задачата да управлява автомобила, другият да хвърля мрежите, а третият е лодкар.

Често бракониери са хващани и по р. Дунав. Миналия месец са засечени мнимите риболовци с девет мрежи. Най-охраняваният язовир на територията на област Велико Търново е "Йовковци”. Девет души обикалят денонощно с две лодки.

Доста са санкционираните нарушители през миналата година. Съставени са 170 акта. Над 40 са глобените за тази година. "Но в посочените цифри са основно малките нарушители, които ловуват без билет, или пък тези, които действат в забранителния срок. Много по-малко са бракониерите в това число", казва Вилиян Флоров, началник на териториалното звено на Агенцията за рибарсвто и аквакултури. Според него най-големите бракониери са замърсителите. "Другите можем да ги хванем, ама промишлените предприятия убиват стотици хиляди риби и популацията им. Хубавото е, че все повече хора ни се обаждат, за да ни съдействат", споделя още Флоров.
 

Материалът е от архива на BG Север.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482862
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930