Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 00:08 - Наркоман се отърва с 9,5 години затвор за разстрел на ученичка
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3062 Коментари: 1 Гласове:
1



Темата от архива днес: Опорочената Темида

Наркоман се отърва с 9,5 години затвор за разстрел на ученичка


Тинко Тинков призна вината си, но показа, че не се е променил







Симеон НИКОЛОВ

Окръжният съд в Монтана даде 9,5 години затвор на Тинко Тинков (28 г.) от областния град, който на 7 декември м. г. гръмна в слепоочието 18-годишната ученичка от местната гимназия за преподаване на чужди езици "Петър Богдан" Йоана Борисова. Магистратите постановиха Тинков да плати обезщетение от 100 000 лева на близките на убитото момиче.

На първото заседание по делото Тинков неочаквано се призна за виновен по всички повдигнати му обвинения по член 115 от Наказателния кодекс. Така той получи правото да му бъде наложено наказание под минимално предвидения по този член срок от 10 години затвор. Съдът счете, че няма смекчаващи вината обстоятелства и постанови много близка до максимално възможната присъда, обяви председателят на състава по делото съдия Костадин Живков. Той припомни, че десет дни преди престъплението Тинко Тинков е бил реабилитиран по три други присъди и към момента на извършването му имал чисто съдебно минало. Това не позволило да се приложи с по-голяма строгост законът и убиецът да получи по-тежка присъда.

За делото срещу Тинко Тинков бяха призовани 32 свидетели и 11 вещи лица. Понеже се очакваше дълъг процес, ръководството на съда в Монтана бе насрочило две последователни дати за разглеждането му. Смяташе се, че и те няма да стигнат и ще има поне 3 - 4 отлагания. По делото обаче не беше разпитан нито едни свидетел и експерт, решението бе взето само за два часа.

В пледоариите си адвокатите на близките на Йоана и прокурорът по делото Олег Димитров заявиха, че с промените в НК, които дадоха право на обвиняемите да признаят вината си и да избегнат тежки наказания, се цели ускоряване на съдебния процес, но понякога се стига до несправедливости - хора, извършили тежки престъпления, да получават леки присъди. Според тях случаят с Тинко Тинков е точно такъв.

От защитата на обвиняемия заявиха, че освен неговите самопризнания няма никакви други доказателства за участието му в убийството. Според адвоката му, нает от кантора на известен юрист в София, няма нито един свидетел, който да е видял саморазправата между Тинко и Йоана или пък да е видял младежа до трупа на Йоана. Заради това магистратите по делото трябвало да бъдат снизходителни към Тинко, който признал вината си и ги улеснил. Ако нямало самопризнания, то престъплението трудно би се доказало и би се стигнало до оправдателна присъда, заявиха от защитата.

Пред съда Тинко Тинков призна, че в момента на убийството е бил зависим от наркотиците и заяви, че едва сега осъзнава ясно какво престъпление е извършил. Той каза, че се разкайва за стореното и изказа съболезнования на майката на убитото момиче. За мен няма по-страшен затвор от затвора на съвестта, заяви Тинко, когато му бе дадено право на последна дума. Така той учуди мнозина от хората, които го познават. Минути след "покъртителните" слова зрители в залата започнаха да коментират, че престоят в затвора изглежда го е облагородил, но скоро се разбра, че думите са били само опит за подмазване пред магистратите с цел по-лека присъда. На излизане от съдебната зала Тинко плю срещу репортерите и напсува полицаите от съдебната охрана, че го водят много бавно към колата и позволяват да го снимат. Така всичко си дойде на мястото.

Тинко Тинков простреля Йоана Борисова в слепоочието в парк "Слънчева градина" в Монтана на 7 декември м. г. Седмица преди това той си купил газов пистолет, който преработил в боен. Първоначално убиецът твърдеше, че прострелването е станало неволно при изясняване на лични отношения. Пред съда обаче призна, че е станало умишлено, както твърди прокуратурата в обвинителния акт. Близките на Йоана съобщиха, че цяла година преди трагедията Тинков е оказвал психически тормоз на момичето - хвърлял му чантата пред съученици, шамаросвал го, нагрубявал го и заплашвал с убийство от ревност. Преди фаталната саморазправа ученичката е подавала две жалби в полицията срещу Тинков. Той е бил извикан в РПУ-то, където е подписал предупредителен протокол, че няма да тормози Йоана Борисова. Въпреки това не спрял да я преследва.

Йоана Борисова почина 65 дни след прострелването - на 14 февруари 2007 година. Тя прекара цялото време в кома и не можа да дойде в съзнание. Тинков бе задържан от полицията няколко часа след престъплението, а пистолетът, с който е стрелял, бе открит в храсти по брега на язовир "Огоста" на следващия ден. В дома на убиеца полицията откри дрога, той самият избяга и не бе открит в първите часове след престъплението.

Преди настоящата присъда Тинко Тинков има три други присъди - за изнасилване, за хулиганство и за повреждане на чуждо имущество. 10 дни преди да убие Йоана и три дни преди да си купи пистолет той е бил реабилитиран от съда и по трите. Според близките на убитото момиче действията на Тинков са умишлени - той е завел дело за реабилитация, след като то приключило и формално в този момент имал чисто съдебно минало, той си е купил газов пистолет, преработил го е в истински и е стрелял. Подобно съвпадение във времето не може да е случайно, смятат майката и сестрата на убитото момиче.

По предложение на съучениците на Йоана от гимназията за преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана след смъртта й в нейна памет бе учреден конкурс за есе "Живей сега". Името му носи заглавието на едно от есетата на момичето, което отличничката бе написала приживе. Тази година в конкурса участваха над 50 момичета и момчета от горните класове на монтанските училища. В края на месец май резултатите бяха обявени, а победителите получиха награди. Предстои издаване на сборник с есетата на Йоана, в който ще бъдат включени и най-добрите произведения от конкурса. Неговите организатори от училището на Йоана и от общината в Монтана обещаха той да стане ежегоден и всяка година да завършва със сборник.

На 22 май т. г. в памет на Йоана Борисова бе организиран концерт под мотото "Не на насилието". В него се включиха много самодейни състави от Монтана, а също известният музикант Васко Кръпката. По време на концерта майката на Йоана Анета Първанова призова обществеността да бъде нащрек, за да не се допусне убиецът Тинко Тинков да получи лека присъда. Тя прикани съученици и граждани да бъдат в съдебната зала, когато се разглежда делото срещу него, за да се знае, че момичето не е забравено и на обществото не е безразлично каква ще бъде присъдата на убиеца. По призива на майката на процеса дойдоха около 15 съученици и учители от езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана.


Материалът е от архива на BG Север
 



Гласувай:
1



1. анонимен - Потресаващо...
14.06.2010 00:45
Не трябва да има съд за такива, а разстрел на място!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481488
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930