Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 15:06 - Плевенските терористи недосегаеми за Темида
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3674 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Адът на бомбените атентати


Плевенските терористи недосегаеми за Темида


Разчистване на сметки или дестабилизация е причината за канонадата през 2000 - 2001 г.





Поля ТОМОВА

През 2000 - 2001 година Плевен се превърна в символ на бомбения тероризъм. Близо 20 взрива разтърсиха града, имаше и жертви. Обект на терористичните актове бяха както фигури от криминалния контингент, така и полицаи и известни личности. И досега няма отговор на въпроса какво свързва хората, попаднали в списъка на бомбаджиите, и защо всъщност гърмяха самоделките.

Канонадата започна на 17 февруари 2000 г. с покушение срещу Съдебната палата в Плевен. На 22 март бе взривен гаражът на тогавашния шеф на полицията майор Валентин Цоновски. На 13 април втора граната бе хвърлена в сградата на съда и прокуратурата. Само след два дни под прицела на терористите попадна гаражът на още един полицай - Красимир Кожухаров. Третият служител на реда, срещу когото бе извършен атентат, е тогавашният шеф на РЗБОП Тодор Илиев. Обвинен за взрива е 31-годишният Людмил Иванов - Турчина. На 6 юни бяха взривени колите на бизнесмена Стоян Томов. "Ауди" и "Опел тигра" гръмнаха, докато гостите на семейство Томови излизаха от блока. По чудо нямаше жертви.

Футболната легенда Пламен Гетов също попадна под обстрела на бомбаджиите. На 14 юни същата година нападателна граната избухна в неговия жокей-клуб и нарани пет от елитните му коне.

Месец след това взрив унищожи форда на мелничаря Маринчо Велчев.

Експлозия през 2001 г. порази колата на криминално проявения Красимир Първанов - Гулянския. През 2005 година той отново бе обект на терористите - самоделка гръмна пред входната врата на апартамента му в кв. "Сторгозия".

Взривовете в Плевен са за сплашване, смятат експерти. От цялата канонада има двама убити, но те са жертва на самовзривяване. Така загина в мазето си в кв. "Сторгозия" Пламен Генчев, за когото се смята, че е изработвал самоделните устройства.

Жестока серия от експлозии разтресе града през април 2001 година, когато за 5 дни гръмнаха три бомби. На 7-и бе задействана самоделка пред гаража на строителния предприемач Мариян Ангелов - Маджуна. Взривната вълна помете метална врата и потроши чисто ново "Пежо 306". На следващия ден бомба избухна на терасата на бившия шеф на местния клон на Първа частна банка Георги Цветанов. Адската машина се взриви пред спалнята, където са били двете деца на Цветанов. За щастие никой не пострада. На 9 април около 19,45 часа на централната плевенска улица "Дойран" се задейства адска машина в паркиран "Москвич Алеко". Шофьорът Николай Иванов бе разкъсан на парчета. Той е държал взривното устройство и експлозията е причинена от невнимание, докато обяснявал на поръчителя Марио Иванов - Каратиста как се борави с механизма. Плевенският бандит тогава оцеля, макар и без една ръка и око, но не му се размина на 4 април 2002 г., когато бе застрелян във фоайето на хотел "Ростов". По-късно се разбра, че Каратиста е замесен и във взрива в столицата, отнел живота на аптекарката Христина Ангелова.

Преразпределението на пазара на дрога и проститутки е причина за взировете в Плевен, категорични са криминалисти. Ако това е така, не е ясно защо сред обектите на терористите попадат полицаи и бизнесмени.

Има обаче и друга версия - дестабилизация на града. Бомбените екплозии дадоха живот на скандали не само сред престъпните среди, но й сред полицията, прокуратурата и съда. Извадиха се кирливи кризи, обвиненията се сипеха кое от кое по-странни. Стигна се дотам плевенският градоначалник Найден Зеленогорски да заяви публично, че знае кой поръчва бомбите, както и че срещу него имало имало анонимно писмо, пълно със заплахи за живота му. И до ден днешен обаче плевенският кмет не е обявил кои са поръчителите, а следователи отрекоха да има анонимно писмо със заплахи срещу него.

Взривовете в Плевен секнаха така внезапно, както и започнаха. През 2004 има само една експлозия, през 2005 година - две.

Така и не става ясно обаче защо и от кого Плевен бе превърнат в бойно поле за повече от година.


Материалът е от архива на в-к BG север. 
 


Тагове:   недосегаеми,


Гласувай:
3



1. анонимен - преувеличили сте, за да се опитате ...
13.06.2010 17:35
преувеличили сте, за да се опитате да пишете интересно, което не се получава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483422
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930