Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 12:08 - И справедливост за всички. Опорочената Темида - 1
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1801 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 13.06.2010 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Темата от архивите: Опорочената темида. Обзор - 1


Полицаите искат справедлива Темида

 

За година 63-ма служители на реда са с дисциплинарни наказания

 

image

Поля ТОМОВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

Полицаите поискаха Темида да е справедлива към всички. Според тях, когато пред съда застава служител на МВР или друг държавен служител, той непременно отнася максималната присъда. Не така обаче стои въпросът с престъпилите закона неуниформени - към тях Темида е по-милостива. Под мотото "Върховенството на закона да е за всички" полицаите от цялата страна събраха подписки и ги връчиха в министерството. От своя страна премиерът Бойко Борисов обеща, че когато някой посегне на полицай, ще бъде наказван строго. Същото обаче важи и за полицаите, престъпили законовите норми.

В Плевенската дирекция от началото на октомври 2008 г. до момента няма данни за осъдени служители. Преди това нашумяха два случая. В първия бе заведено дело срещу полицая Чавдар Шолев с обвинение за злоупотреба със служебно положение заради "предоставяне на информация на криминално проявени лица". От прокуратурата изразиха категорично становище, че по случая има събрани доказателства, включително и с използването на СРС-та. Шолев бе уволнен дисциплинарно. В писмо по електронна поща до "BG Север" тогава той заяви, че е невинен и обеща сензационни разкрития за своето оклеветяване, но след като приключат следствените действия и съдебните дела.

Обвинение бе повдигнато и на полицая Демир Асенов през 2008 г. Същият написа акта на бившия председател на районния съд Любомир Кръстев. След това се стигна да уволнението на Кръстев. Поста си напусна и шефът на полицията тогава Бисер Иванов, а Демир Асенов и неговият колега бяха лично похвалени от министър Румен Петков.

След това обаче Асенов бе осъден от плевенския съд на две години и половина затвор условно, с четири години изпитателен срок за хулиганство. Срещу него бе изровено прекратено следствено дело отпреди години, в което полицаят е посочен като извършител на побой над малолетен. Въпреки че свидетели са категорични, че Асенов не е удрял никого, въпреки неясните и объркани показания на друг свидетел, който отначало е твърдял, че не познава Демир Асенов, а на други заседания пък заявил, че той ударил на Николай Илиев десетки юмруци и шамари. Самият Илиев изобщо не е влизал в съда, тъй като е в Испания. Според свидетели в случая е станало сбиване между хлапета, а дошлият полицейски патрул ги е разтървал. Според запознати в този случай съдът е бил използван, за да се саморазправи с полицая, осмелил се да се противопостави на магистрат.

След сблъсъка между пияни роми и униформени в нощта на 31 юли т. г. в дискотека "Бижу", при който бе ранен и полицай, сега се оказва, че част от участниците - роми, са подали жалби до прокуратурата. В тях те твърдели, че са станали жертви на полицейски произвол. Все още не е ясно дали случаят ще стигне до съда.

През 2006 г. пък плевенски полицаи бяха наказани, тъй като "ровели" във вътрешната мрежа на министерството, за да търсят информация от него за тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

Според официалната информация от полицията от края на октомври 2008 г. до септември 2009 г. 63-ма полицаи са получили дисциплинарни наказания заради "пропуски и нарушения в полицейската дейност". Какви са дисциплинарните наказания и какви са пропуските и нарушенията от официалната информация не става ясно.

"Ако в Наказателния кодекс има престъпен състав за едно престъпление, следващият член обикновено е в квалифицираните състави на това престъпление - дали е извършено нощем, с превозно средство или по общоопасен начин. Полицаите искат да се добави една алинея, че ако нападението е извършено спрямо представител на органите на реда, да бъдат взети по-строги мерки", коментират магистрати. Досега в закона се говори общо за длъжностни лица, но полицаите настояват за въвеждане на по-специален текст, който превантивно да ги пази. Тези промени се налагат и като превенция за престъпниците, които да се възспират от посегателства над униформени. В противовес, ако пък полицай извърши действия в разрез със закона, то той трябва да понесе много по-тежко наказание от обикновен гражданин, извършил същото, защото е облечен във власт, казват юристи.

Полицаите биха могли да злоупотребят със служебно положение, да вземат подкуп, да си присвоят нещо, да се създаде конфликт на интереси. Например: ако имат фирми, могат да си използват служебното положение при дейността. За такива деяния в НК трябва да са предвидени поне два пъти по-тежки наказания, отколкото за обикновените граждани, смятат юристи.

Понятието за защита на полицаите и на техните жертви обаче има по-широк смисъл. Това означава защита в наказателните закони, в административните закони, в Конституцията, да чувстваш сигурност от закона при изпълнение на служебния си дълг, коментират юристи.

В момента натискът върху полицаите е много голям, а законът не им осигурява нужната защита. Напрежението расте, в тази обстановка на несигурност се случват често и самоубийства от страна на униформени. От друга страна, в системата престанаха да проучват кадрите си, дори за психическа пригодност. Не е тайна, че срещу определена сума всеки може да мине тестовете и изпитите за физическа пригодност и да стане полицай, твърдят запознати.

В момента побоят над полицай се третира от закона като дребно хулиганство, освен в случаите, когато има тежка телесна повреда или смърт. Ненаказани пък вече години наред си остават представители на органите на реда, извършили убийства. Магистрати казват, че голям процент от делата, отишли за разглеждане в Съда по правата на човека в Страсбург, са за насилие, извършено от страна на полицаи, или пък за посегателство върху полицаи.

Сега мястото на българската полиция е много назад в обществения приоритет. Затова обикновените полицаи искат не само защита от закона, но и работата им да стане по-приоритетна в очите на обществото, да получат съдействие от него, споделят хора от бранша.

Материалът е от архива на BG Север





Гласувай:
7



1. aqualia - Сега мястото на българската полиция е много назад в обществения приоритет.
13.06.2010 12:21
У нас всичко е опорочено, за жалост!
цитирай
2. анонимен - Закона трябва да се промени, така, че
13.06.2010 18:04
полицаи, следователи, магистрати и т.н. трябва да имат по-големи права и сигурност, че няма да бъдат съдени заради действията им по време на работа, а за тези, които посегнат на такъв служител трябва да се предвиди двойно и тройно наказание. За тези служители,полицаи, прокурори, съдии, следователи..., които работят за престъпници, заличават улики, прикриват престъпления и ....също трябва да се предвидят двойни и тройни наказания, включително за адвокати и нотариуси, които извършват престъпления.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473580
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031