Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2010 20:12 - Има места, където все пак се спазва Законът за управление на етажната собственост
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3537 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Редът в жилищните сгради не е утопия



Има места, където все пак се спазва Законът за управление на етажната собственост



Лилия ДИМИТРОВА

Вече една година е в действие Законът за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Той се характеризира с изключително строги правила, чието неспазване подлежи на сериозни санкции. За повечето българи думата демокрация означава анархия и това разбиране се прилага и в междусъседските отношения. На всеки е известно, че в различни жилищни сгради във всеки един град в България ежедневно има случаи на всякакви своеволни действия от живущи там наематели или собственици - тийнейджърски купони до сутринта, незачитане собствеността на съседа, неспазване на реда и хигиената в общите помещения (стълбища, коридори и др.), отказ за плащане на задължителните пари за чистачка или асансьор и много други подобни случаи. И в помощ на порядъчните граждани дойде този нов закон, за да вкара ред в жилищните сгради. За да припомним, ето някои от точките в закона:

Задължения на собствениците и обитателите

Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:

4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното;

9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях;

10. заплащат консумативните разходи за поддържането на общите части;

11. спазват санитарните и хигиенните норми;

Това е поредният закон, който не се спазва стриктно навсякъде. Дори изпълнението на простото правило за вписване на трите имена на новите наематели или собственици в Книгата на собствениците в 15-дневен срок се пренебрегва. Продължават да не се взимат под внимание на места и правилата за шума, хигиената, плащанията и др.

Цено Червенков, домоуправител на вход в жилищен блок в кв. "Сторгозия", е един от малкото, които спазват всяка една точка в закона - от правилата за протичане на заседанията до работата на Контролния и Управителния съвет. Съседите му също са успели да елиминират напрежението и разприте помежду си, благодарение на успешно водената от него политика. Наскоро в този вход е взето решение за ремонт на покрива, което всъщност е много скъп разход, но благодарение на точка 9 от чл. 6 на закона и инициативността на домоуправителя Червенков, на общия съвет решението е взето напълно единодушно, без нито един глас против. Това е рядък случай на безпроблемно взето решение, защото в повечето жилищни сгради липсва диалог между съседите и това е основният проблем - неспособността за комуникация, а от там и трудното или невъзможно постигане на консенсус за даден казус.

Другият проблем, водещ до неспазване на общоважащите правила, е липсата на дисциплина. Като част от националния ни манталитет преодоляването й е трудно, но с по-сериозни санкции не е невъзможно. Точка 2 от чл. 17 дава възможност да се изгони собственик, който не спазва реда в сградата с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост. Тази мярка би се приложила само в краен случай, но е добро решение срещу тези, които системно тормозят съседите си, а такива случаи се срещат, за съжаление, много често.

Разказът на Цено Червенков за промяната в начина на живот на един вход, от хилядите такива в България, доказва, че когато човек има желание, може да живее по правилата, което респективно води до по-спокоен живот. Колкото и да са строги и крайни мерките в този закон, не биха променили кой знае колко нещата в държавата ни, ако промяната не дойде от будната съвест на гражданите. Хората в България трябва да свикнат да живеят както трябва, категоричен е Червенков.




Материалът е от в-к BG Север 


Тагове:   места,   собственост,


Гласувай:
8



1. анонимен - Браво на човека! Повече такива да ...
13.06.2010 11:13
Браво на човека! Повече такива да има!
цитирай
2. анонимен - Писна ни от бюрокрации
13.06.2010 12:05
В нашия вход си събираме пари, поддържаме чисто, плащаме си за чистене и асансьор и от време на време си боядисваме.

Обаче да ме карат да правя контролни съвети, акционерни събрания, протоколи и прочее бюрократични простотии - ще ме прощават.

Чистотта и това че се поздравяваме със съседите се дължи на това, че са ни възпитали добре и проявяваваме дух на разбирателство, а не защото шепа "ентусиазирани" депутати са се чудили какво неизпълними правила да въведат.

Този закон, в тази част, ще си остане напълно неприложим. И нарушава куп други закон, като ЗЕУ и т.н.

Ако в общината искат регистри, всички имоти са декларирани пред тях и трябва да си ги правят сами, а не да ни занимават пак с опашки, заявления и т.н.

Да дойдат да ме намерят да ме глобят. Даже няма да ги пусна във входа...
цитирай
3. анонимен - Общата работа,кучетата я яли:)
13.06.2010 13:27
Авторът на статията не е цитирал най-важния Чл.51 /1/,където ясно е казано,разходите за консумативи се заплащат СЪОБРАЗНО СОБСТВЕНИЦИТЕ И ОБИТАТЕЛИТЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ!! Именно това поражда конфликти: не може поравно да се рапределят,ако обитателят на апартамента е ЕДИН,живее на 1-ви етаж,а плаща наравно с всички останали! Едно,че не използва асансьор,а ако го използва,разходът за енергията не е един исъщ,като на останалите,които неспирно се возят:) И тук домоуправителите изнудват живеещите,под маската на Закона,оттам и неприятностите.Моля,някои да споделят как е при тях.
цитирай
4. анонимен - -
13.06.2010 15:13
При нас първия етаж не плаща за асансьор. И разходите са разпределени долу горе според обитателите в апартамента. Ако човек живее сам, плаща половин такса.
цитирай
5. анонимен - Нямаме проблеми със съседите
13.06.2010 18:12
анонимен написа:
Авторът на статията не е цитирал най-важния Чл.51 /1/,където ясно е казано,разходите за консумативи се заплащат СЪОБРАЗНО СОБСТВЕНИЦИТЕ И ОБИТАТЕЛИТЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ!! Именно това поражда конфликти: не може поравно да се рапределят,ако обитателят на апартамента е ЕДИН,живее на 1-ви етаж,а плаща наравно с всички останали! Едно,че не използва асансьор,а ако го използва,разходът за енергията не е един исъщ,като на останалите,които неспирно се возят:) И тук домоуправителите изнудват живеещите,под маската на Закона,оттам и неприятностите.Моля,някои да споделят как е при тях.

Живея в жилищен блок в Разград.Ние например сме се разбрали всеки,който не ползва асансьор,независимо на кой етаже,да не плаща!И нямаме проблеми със съседите за тия неща.Миналата година събрахме пари за материали и сами замазахме и боядисахме входа.Всяка есен мъжете се качват на покрива,подмазват и почистват комините.С изключение само на един съсед всички останали се разбираме чудесно,и то от години!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480731
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930