Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 10:43 - Пътят на хероина минава през Видин
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
3






Ма

Архивите са живи! Има неща за които е хубаво след време да си спомним!


Пътят на хероина минава през Видин



Теменужка ИЛИЕВА

Пътят на дрогата за западния пазар минава през Видин, обявяват постоянно полицаи от дирекцията на МВР. Той просто следва пътя през границата. А където минава хероинът, няма начин да не се оставят определени количества и за местни нужди. Това, че част от този хероин остава в града, непрекъснато се доказва косвено от увеличаващия се брой на наркозависимите. Констатира го в доклада си за резултатите от последното проучване председателката на областния съвет по наркотичните вещества Красимира Елисеева. Те бяха съобщени на последното заседание на съвета преди дни.

Освен че се увеличава броят на зависимите, снижава се и възрастовата граница. Вече има случаи на приемане на наркотици от 13 - 14-годишни деца. Учители, родители и държавата умуват как да спрат тези процеси.

Те започват от границата, докъдето стига дрогата. И на това важно място се забелязват промени. До преди няколко години митничарите хващаха наркотрафиканти и те се оказваха винаги чужди граждани. Първият трафикант още с отварянето на границата през 1990 г. бе хърватин. Последваха албански шиптъри, македонци, имаше и поляци. След това и българите успяха да се наредят сред "мулетата". Миналата година на ГКПП "Ферибооти" дори бе хванато цяло семейство с дете да минава границата на път за Западна Европа с 25 кг хероин. При проверката митничарите откриха в мерцедес с българска регистрация, управляван от 36-годишен български гражданин, пакети с веществото, укрити в тайник в резервоара на колата. Мъжът бе задържан, а жената пусната под гаранция. Тогава проверяващите на границата отбелязаха, че това е първият случай, в който се пренася наркотик към западния пазар с дете.

Вътрешното министерство на Сърбия съобщи, че 80% от наркотика, който се продава на западния пазар, минава през Сърбия. Колко обаче от този наркотик минава през България, не е ясно. С влизането на страната ни в ЕС на границата с Румъния фактически няма митнически контрол. Отделни автомобили се проверяват само на основата на метода "анализ на риска". По тази причина се предполага, че пътят на хероина се измества от Сърбия през България и Румъния. А това означава, че една от спирките му е Видин.

Материалът е от архива на BG север 


 


Тагове:   видин,   минава,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473332
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031