Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 13:19 - Велико Търново още помни смъртта на невръстните Анатолий и Никола
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2992 Коментари: 0 Гласове:
2



Днес темата в "Забравени досиета: Изчезналите 

Велико Търново още помни смъртта на невръстните Анатолий и Никола



Кремена КРУМОВА

Полицията все още издирва три деца от Великотърновска област, изчезнали преди няколко години. Първият случай касае две циганчета на 5 и 7 години. Те пристигнали в Елена от Южна България с родителите си дървосекачи. За последен път децата били забелязани по пътя отвъд Балкана. Другият случай е с 8-годишно дете от Павликени, което излязло от дома си. То било от ромски или турски произход и трудно можело да се ориентира. Тъй като не са открити телата на трите деца, те се водят за живи. Обявени са за национално издирване и полицията все още работи по случаите.

От началото на годината до сега в Областна дирекция "Полиция" (ОДП) във Велико Търново има получени 66 молби за изчезнали деца. 60 от малчуганите са намерени. Другите шест се търсят. Малолетните и непълнолетните изчезват от семействата си или от социалните домове. Обикновено в пубертета младежът иска да има повече самостоятелност, да види и усети новите неща. Затова намира някой по-голям, на когото да подражава, и предприема недотам позволени действия, коментират антимафиоти. Те анализират, че недобрата атмосфера вкъщи и семейните конфликти също са причина децата да бягат.

Повечето от малчуганите отсъстват по 2 - 3 дни и след това биват намирани. Най-жестоки и стресиращи обаче са случаите с деца, чието изчезване завършва фатално. Старата столица беше покъртена през септември 1998 г., след като бяха намерени две умъртвени момченца. Анатолий Пъшев е роден във Велико Търново. 8-годишното дете било в неизвестност от 8 декември 1992 г. Седмица по-късно е обявено за общодържавно издирване. В процеса на полицейската проверка е установено, че съпричастен към изчезването на детето е Лъчезар Трифонов. Независимо от активните издирвателни мероприятия, трупът на изчезналото момченце не е намерен. Трифонов е осъден на една година условно за изнудване на родителите на детето. През август 1998 г. във връзка с убийството на 22-годишния студент Димитър, Трифонов отново е заподозрян. В деня на изчезването двамата имали уговорка за среща. Щели да ходят във вила край Пчелище. На следващия ден Димитър е трябвало да върне колата на Лъчезар в града. Той обаче изчезнал. Лъчезар е арестуван и отрича за срещата с Димитър пред великотърновското следствие. После се сеща, че се видели, но се скарали и се разделили още в старата столица. Следователите изпращат Лъчезар в ареста в София. Там той си признал за убийството и съобщил къде е тялото, твърдяха източници, близки до полицията.

Около тази история изплува отново съмнението, че Трифонов е замесен и в изчезването на второкласника Анатолий Пъшев. Лъчезар, тогава 18-годишен, бил съсед на Пъшеви. Когато детето се изгубило, той поискал от родителите 5 000 лв., за да върне момченцето. Те платили, но повече не видели сина си. При разследването Трифонов дори показал на следователите снимки на Анатолий с дрехите, които носел във фаталния ден. Лъчезар е осъден 1 година условно заради рекета. Пред съда казал, че се е възползвал от ситуацията, но не знае нищо за Анатолий. После Лъчезар сам признава убийствата и води полицията до мястото, където е заровил и убития от него студент, и малкия Анатолий.

Петорната психологична експертиза на убиеца Трифонов доказва, че е вменяем. Много филми с порнографска и педофилска тематика са открити при обиск в дома му. Убиецът в момента е в затвора и излежава присъдата си.

Никола Дачев, също от Велико Търново, намира смъртта си на 7 години. Детето било в неизвестност от 20 септември 1998 г. Седем дни по-късно е намерено удушено. От проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършител на деянието е Маргарита Трифонова от старата столица. Следственото дело срещу нея приключва с мнение да бъде съдена за предумишлено убийство. В злополучния ден тя привикала момчето в дома си и се опитала да блудства с него. След това го удушила и захвърлила в шахта в парк "Дружба". Сега убийцата излежава присъдата си в сливенския затвор.

Следва продължение

Материалът е от архива на BG Север




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481257
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930