Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 12:22 - Изчезналите деца/второ продължение/
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
1



Днес темата в  "Забравени досиета": Изчезналите 

Тригодишно хлапе от Берковица прекара
48 часа в планинска гора и оцеля





Момчил ИВАНОВ

Две студени ноемврийски нощи прекара в гора в Стара планина 3-годишният Анжел Петков от Берковица. Детето се изгуби към 12 часа на 1 ноември 2005 г. и бе намерено живо към 11.50 часа на 3 ноември - 10 минути преди да бъде обявен краят на издирването и спасителите да се приберат. Оказа се, че Анжел е оцелял благодарение на това, че се е сврял в купчина със сухи листа между дърветата. Истинска случайност е, че той не е бил нападнат от диви зверове и че малко преди да се приберат в казармата покрай това място са минали сержант Милен Дамянов и кучето Хектор от единствената у нас Школа за подготовка на водачи на служебни кучета за охрана на държавната граница, която се намира в Берковица. Детето не се е виждало от купчината, но е било надушено от кучето, което го измъкнало от там.

След намирането му Анжел бе лекуван 15 дни в болница от измръзване. В момента е жив и здрав и отново много палав. Анжел изчезна от двора пред къщата на семейството си, която се намира до първите склонове на планината в крайния квартал на Берковица "Беговица". Оказа се, че никой не е видял как момченцето е излязло от двора, преминало през улицата и тръгнало да се изкачва по горска пътечка. Бе намерено на 2,5 км от дома си.

Три часа след изчезването на Анжел да го търсят в гората са мобилизирани над 200 души - полицаи от Берковица и Монтана, спасители от Гражданска защита, пожарникари, сержанти от Школата за водачи на граничарски кучета, общински служители и много доброволци. Претърсени са големи местности от планината, издирването е денонощно, не спира 48 часа. Освен в гората, полицаи търсят Анжел из цяла Северозападна България - проверен е криминалният контингент в Берковица, Монтана, Враца и на други места.

На 4 февруари т. г. изчезна 16-годишният Емил Станев от Монтана, който учи в училището за горски стражари в Берковица. Момчето било забелязано за последно да тръгва на автостоп от Берковица за Монтана същия ден по обяд. След като до вечерта не пристига, а мобилният му телефон е изключен, майката Цецка Станева търси полицията.

Още на следващия ден започват разпити на съученици, претърсване на гори край Берковица и около пътя за Монтана. В продължение на две денонощия за Емил няма никаква информация. В хода на издирването се разбира, че месец преди това е изчезнал и бащата на детето - Марин Станев. Майката се опасява, че Емил се е качил в неподходящата кола и е отвлечен. По това време в Монтана и Берковица непрекъснато вали сняг, с всеки изминат час шансовете за оцеляване на открито намаляват.

Изненадващо за всички Емил Станев е открит на третата нощ след изчезването си в гора близо до с. Боровци, което се намира на шосето Берковица - Монтана. Пред криминалистите ученикът обяснява, че искал да преосмисли живота си и заради това се усамотил за 60 часа в гората?! Той твърди, че е ял сухи шипки, трънки и глогинки и мислел.

Освен двата случая в региона са регистрирани още пет други, при които изгубените деца са намирани за няколко часа. Няма случай с фатален край, а историята на Анжел Петков е направо като холивудска драма.


Следва продължение


Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481040
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930