Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 16:12 - Лекар преглежда два пъти пациентка, докато тя била в чужбина
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1883 Коментари: 5 Гласове:
2



Забравени досиета. Има неща, които е добре, след време да си спомняме.


От РЗОК изнесоха фрапиращи случаи на фалшификации и източване на средства

 

image

Мая ПАСКОВА

Фрапиращи случаи на корупция в здравеопазването, фалшифициране на документи и източване на средства от здравната каса изнесоха на пресконференция от ръководството на РЗОК - Плевен. Случаите са предадени на прокуратурата и икономическа полиция.

Три и половина пъти (от 186 средно на месец на 45 случая) е намалял обемът на отчетените изследвания на компютърен томограф (скенер) от една рентгенологична лаборатория в Плевен след проверка на РЗОК, разказаха експерти един от най-фрапиращите случаи. Оказало се, че учудващо големият брой пациенти от Плевен, Бяла Слатина и Луковит били насочени за скенер от непознат за тях невролог от Бяла Слатина. Има съмнение и за протекция на нарушителя от бивш служител на РЗОК. Случаят е предаден в Районна прокуратура поради съмнение за евентуално престъпление. Кардиолог пък от индивидуална практика за специализирана извънболнична медицинска помощ е отчел прегледи на 84 анкетирани пациента от с. Гиген, 41 от които категорично са декларирали, че не са преглеждани от него. РЗОК - Плевен, е направила подобни констатации и за отчетените от същия лекар прегледи на пациенти от селата Градище, Малчика и Загражден. Този случай се повтаря, след като през декември 2008 г. в селата Брест и Милковица са намерени отчетени неизвършени прегледи на 79 пациента - от 161 отчетени като прегледани. Кардиологът заявил, че и 79-те досиета на тези пациенти са унищожени.

При извършена проверка на ДКЦ от Плевен експертите установили отчетена и неизвършена дейност на 6 пациента за операция на сливици. Констатациите на проверяващия екип са потвърдени от пациентите или техни представители. В РЗОК разполат с данни, че тази практика на лечебното заведение продължава. По данни на управителя на ДКЦ-то тази година 20 истории на заболяванията, поискани от проверяващия екип, са изчезнали при наводняване.

Четирима пациенти, които са декларирали, че са им извършили операции на сливиците, са отчетни като пациенти с ортопедични интервенции от болница в Плевен, посочват друг случай от РЗОК. В края на проверката управителят на лечебното заведение уведомил ръководството на касата, че току-що са откраднати историите на заболяванията точно на тези случаи, задигнат бил и рентгенологичният журнал, в който са вписани те.

Фрапиращ е и следният случай. Жена "минала" два пъти на профилактичен преглед докато е била в чужбина. В поле "изследвания" на амбулаторните листове е отбелязана разлика от 10 см за няколко месеца в ръста на 50-годишната жена. Поради съмнението за отчитане на неизвършен преглед е поискана информация от ОД на МВР в Плевен за времето на пребиваване на здравноосигуреното лице на територията на Република България. Информацията е била отказана на основание чл. 159, ал. 7 от Закона за МВР. Случаят е подаден на Районна прокуратура, поради съмнение за евентуално престъпление и документна измама.

При въвеждането на здравноосигурените лица в единната информационна система на НЗОК през периода на преизбор на общопрактикуващ лекар (юни 2009 г.) са открити 17 пациенти с дублирана регистрация - т. е. те са писани едновременно при две джипита. Проверката установила, че единият от общопрактикуващите лекари е подал за включване в пациентската си листа тези лица без тяхно знание.

По време на проверките от РЗОК - Плевен, служителите се натъкнали на неподозирани препятствия, разказаха още от касата. Оказван е натиск от нарушителите върху анкетираните или подписали декларации лица и те са поставяни в унизителното положение да разписват нови декларации с
противоположно съдържание. Телефонни заплахи за саморазправа са били отравяни към началника на отдел "Договаряне, обработка и контрол на извънболничната медицинска и дентална помощ" и директно към проверяващите екипи. Наличието на нерегламентирано сътрудничество между контролни органи и изпълнители на договорени услуги, както и ниските работни заплати на проверяващите в РЗОК, ограничените им права и зависимостта от други институции, са други причини за невъзможността корупционните практики да бъдат изкоренени, обобщава директорът на плевенската каса д-р Венцислав Михов.

Материалът е от архива на BG север

 





Тагове:   чужбина,   лекар,


Гласувай:
2



1. анонимен - qOZngejGApo
24.06.2011 06:32
That saves me. Thanks for being so sesnible!
цитирай
2. анонимен - XmimwxtSmDNVaNZl
24.06.2011 13:13
RjXipS <a href="http://ooquknkqnywj.com/">ooquknkqnywj</a>
цитирай
3. анонимен - mfQixgwDUckAENSvN
25.06.2011 16:15
AR7tIu , [url=http://xgywwlvubzjc.com/]xgywwlvubzjc[/url], [link=http://mdvfvwtlhzpd.com/]mdvfvwtlhzpd[/link], http://lenwtjyrqutq.com/
цитирай
4. анонимен - YdSupPmIEQsljRGMaKR
26.06.2011 14:54
r3D6Bm <a href="http://ptvijkwcjnjt.com/">ptvijkwcjnjt</a>
цитирай
5. анонимен - nmajLzPviHs
27.06.2011 17:28
vncUbJ , [url=http://hvpihdamejjw.com/]hvpihdamejjw[/url], [link=http://rhrdtcvmtqsf.com/]rhrdtcvmtqsf[/link], http://ujcvyytraqvn.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481407
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930