Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 11:03 - Недосегаеми бродят из селата, полицията не може да ги спре
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 9637 Коментари: 22 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Недосегаеми бродят по селата, полицията не може да ги спре



В Опанец за броени дни са обрани десетина къщи и един магазин



Поля ТОМОВА

Село Опанец е на няколко километра от Плевен и има над 1 500 жители. От месеци насам обаче хората тук живеят в непрестанен страх. Причината - крадци върлуват всяка нощ. Почти няма къща, която да не е обрана. Обирджиите влизат през нощта и задигат само нафта, метал и инструменти. Засега. Владимир Илиев е изгорял с близо 5 хиляди лева, когато една нощ крадци нахлуват в железарската му работилница и обират до шушка инструментите му. "Само един електрожен струва 1 200 лв. С представени фактури и документи от оценител ходих в полицията и ми пратиха писмо, че делото е прекратено поради неизвестен извършител и дотам", разказва историята си Владимир. Същото е преживял почти всеки в селото. Като Галя Петрова, от чийто дом през март е изнесено имущество за около 1 500 лв. "Като съобщихме за кражбата в 6,30 полицията дойде чак в 9,30, защото имали оперативки и не знам какво. Оказа се, че кражбата не е с взлом, защото не била разбита вратата. Писах жалба, тя потъна някъде, после писах втора и до днес абсолютно никаква реакция от полицията - какво е станало, няма абсолютно никакъв отговор от тях", казва жената.

Всяка къща в селото има куче. Оказва се обаче, че това не спира крадците. "Ставам в шест сутринта и

кучето ме гледа

препарирано,

стои, мига и дотук. Явно нещо са му дали - спрей ли, какво ли, не разбирам", споделя Симеон Георгиев, който също се е разделил с част от имуществото си. Кметът на Опанец Георги Петков признава, че за последните дни в селото почти всяка нощ има кражби. Както и че е безсилен да се справи с проблема. "Какво ни остава на нас, аз не виждам - като няма средства за охрана, освен аз да обикалям нощем улиците и поне да се предотвратят кражбите. Защото знаем след като се извърши една кражба колко време трябва да се заловят крадците и дори да се осъдят", казва кметът Георги Петков. Решението на проблема обаче едва ли е в това кметът да обикаля нощем улиците на селото.

Последната кражба в Опанец рязко се отличава от другите. Това е обир на хранителен магазин. Задигнат е оборотът от касата, както и няколко бутилки твърд алкохол. Магазинчето е собственост на Красимир Булиев и се намира на първия етаж на къщата му. Той чул алармата и скочил. Видял крадеца и хукнал да го гони. Не го стигнал. Потърсил полиция. "Човекът се оправдава, че нямат хора, няма персонал в полицията. И аз го питах: как нямате хора, нали полицията е повече от армията". Въпросът на Красимир Булиев е въпрос на всички окрадени през последните месеци жители на Опанец.

Хората тук

не вярват

на властта.

Имаше насрочена среща на полицията с обществеността и тук искам да отбележа, че обществеността въобще не знаеше за тази среща, казва Галя Петрова.

От полицията признават, че кражбите в селата напоследък зачестяват. Конкретно за Опанец от началото на годината са подадени 22 сигнала към органите на реда. Основно това са сигнали за кражби. Разкрити са едва седем престъпления. От тях пет броя са кражби, един брой е посегателство срещу горския фонд и неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, обявиха от полицията. Според криминалистите последните кражби в Опанец са извършени от гастрольори или новопоявили се пришълци. Нямало данни в селото да върлува организирана престъпна група. Потърпевшите от Опанец обаче са на друго мнение. И за да са в крачка с гръмките имена на полицейските акции, имат предложение към Министерството на вътрешните работи: "Нашите могат да ги кръстят и недосегаемите, и наглите, понеже толкова често действат, и то нагло. Пък и не могат да ги хванат, може и така да ги кръстят - недосегаемите-нагли", остроумничат жителите на Опанец. Хората обаче са сериозни, когато дават оценка на това, което гледат всяка вечер по телевизиите.

"Тези акции са параван, лицето... А ние - обикновените граждани, какво да правим? Акции само за вестниците и телевизията, да има показност пред обществото", категоричен е Тихомир Тодоров. "Мисля, че тези акции са един фарс. Предполагам, че

в един момент

някой спира

да си внася,

разбирате какво имам предвид, и той става неудобен и започват акции срещу него", е още по-крайна Николинка Михайлова.

Хората в село Опанец са решили сами да се изправят срещу проблема и да организират доброволни отряди срещу крадците. Защото вече не вярват на държавата си. "Чуствам се предаден. Работим, от нашите заплати, с нашите данъци се издържат полицията, армията, прокуратурата, а ние нямаме никаква защита от тях", обобщава мнението на жителите на Опанец Людмил Бетов.


Материалът е от новият брой на BG Север
 


Тагове:   недосегаеми,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - "Чуствам се предаден. Раб...
05.06.2010 11:08
"Чуствам се предаден. Работим, от нашите заплати, с нашите данъци се издържат полицията, армията, прокуратурата, а ние нямаме никаква защита от тях"

В тези структури отиват предимно най-мързеливите и некадърните, затова не трябва да имаме високи очаквания към тях.
цитирай
2. анонимен - to4no nai nekadqrnite sa tam
05.06.2010 15:18
to4no nai nekadqrnite sa tam
цитирай
3. анонимен - Полицаите хъшлаци, аверите им апаши.
05.06.2010 15:25
По волята на генерал Семерджиев, който закри Полицейското училище в Стрелча, Пазарзжишко, в началото на 90-те години на 20-век, тези структури се напълниха с разбойници.Такава бе волята на Партията любима. Така де, стояли двама приятели на един чин, единия станал полицай, другия разбойник, първия си затваря очите, втория цап-царапучка, за него да има и за авера му да има. Лечение: в петък уволнявате цялата полиция, в понеделник, който иска да бъде полицай, през детектора на лъжата. Толкоз.
цитирай
4. анонимен - резервати
05.06.2010 16:02
крайно време е да се създадът резервати в който да се изселват всички цигани който не искат да спазват законите.това не е незаконно имо го в САЩ.цялата паплач там ако някой излезе без разрешение бой и обротно. за тези който спазват законите моля живейте с нас.как да си обясним -майки на 13г. или ние крадем защото нямаме работа,държавата дани даде.какво,да ги направи лекари депутати или какво.искаме жилища ами и аз искам.резервати и това е.и кастрации. никакви деца ако не покажеш доход че може да ги издържаш.
цитирай
5. injir - , , Бог - високо, цар - далеко., ,
05.06.2010 17:18
,,Бог - високо, цар - далеко.,,
цитирай
6. анонимен - , , Бог - високо, цар - далеко., , Б...
05.06.2010 17:48
injir написа:
,,Бог - високо, цар - далеко.,,

Бойко още по-далече!
цитирай
7. raders - Те ги знаят кои са, но не им се зани...
05.06.2010 18:00
Те ги знаят кои са, но не им се занимава. Братята цигани - щом крадат железария... И насам е така
цитирай
8. анонимен - борко
05.06.2010 18:22
Всичко е много вярно и точно написано ! Подобен проблем са имали САЩ преди години. Как мислите че са се оправили -самоорганизирали са се ,защото и при тях полицията не е правила нищо и са започнали да се оправят сами с разбойниците и крадците .Докато несе случи така че някои хванати да висят по дърветата и когато полицаите дойдат да не намерят никой и !свидетели разбира се ,работите няма да се оправят! Има една разлика със САЩ, че там населението е имало право да има оръжие,но натова му се намира решение!А пък за нашата полиция какво има да се каже ? На второ място сме в Европа по брой полицаи на глава от населението,а резултатите от работата им е плачевна.Иначе Цецко всеки ден се хвалипръцка по телевизията каква акция е провел,вследствие на което рейтинга му е по висок от този на Боко! Какво може да се очаква от "физкултурник" а не професионален полицай? Ама те всичките в правителството са подобни специалисти-"учили за бозаджии ,а пък ги назначили кифладжии" Имам вече съмнение ,че и с тези,България няма да се оправи,защото нищо положително не става! Като че ли едни разбойници смениха други . На изборите гласувах за тях ,но както винаги явно пак съм сгрешил.
цитирай
9. анонимен - Не разбирам какъв е проблемът ? Та ...
05.06.2010 19:12
Не разбирам какъв е проблемът ? Та това е България.
цитирай
10. анонимен - Пишман полицаи
05.06.2010 19:40
Седят си полицайчетата в патрулката и им дреме на ... че трябва и да обикалят на самоход, демек на крака и сред хората.
Нямат надзор. Полицаите трябва да обикалят по улиците, да са сред хората, а не да пафкат тютюн, изтягайки се сънливо в патрулките.
цитирай
11. анонимен - Ебах ти полицията!
05.06.2010 20:21
Ебах ти държавата! :-D
цитирай
12. анонимен - Вие сте щасливци!
05.06.2010 20:43
След като не са заставили децата ви до едно да купуват дрога и да ги направят зависими,да подберат дъщеритеви и да ги изпратят в чюжбина да проституират,А тия корумпирани търтеи полицаите да обират каймака ,че вие им благодарете даже! Я се позаинтересуваите из -сраната какъв Ад е!!
цитирай
13. анонимен - кражби
05.06.2010 21:34
Не е само Опанец! В София-Волуяк гарата е същото от 2-3 седмици. Обират и нощем и денем...Полицията и следователите идват ако ги поканиш, записват нещо в един протокол и направо ти казват да не се надяваш, че нещо ще направят! Какво става в тая държава! Защо полицията имитира дейност/безплодна/! Крадците и мародерите понякога са наблизо и даже не се крият..Пият по цял ден край кварталната бакалия-както е на гара Волуяк и за да си набавят пари крадат "бързоликвидни" вещи: хоби-машини и инструменти, гумирани кабели и др. Няма ли власт да им осигури под строй правото на труд на тия лумпен-граждани? Работа има в голямо изобилие-паркове, канавки,улици...
цитирай
14. анонимен - Така е, нали все защитавате манг...
05.06.2010 22:09
Така е, нали все защитавате мангалите, днес ви обират, утре ще ви ебат!
цитирай
15. анонимен - v BG njama darzava dnes?
05.06.2010 23:18

Ami kato njamame prinuditelna psihiatrichna lobotomija s narkotizi kato v Svezija, Danija i Norvegia. Razvazdame si mafioti, recidivisti, zigani s konski karuzi i kukiu posred bjal den da varvjat po petite ni, prosjazi da ni zaplashvat po ulicite, pedofili da ni presledvat decat.a Kade gi imat prestapnicite na Zapad tija prava kade
цитирай
16. анонимен - eba ti nezakonnite reziklirashti punktove
05.06.2010 23:21
Emi tija nezakonni zelezarijnizi ot otdavnja e trjabvalo da se zabranjat izvan zakona.

Ribata mirishe ot kam glavata.
Opravete zakonite i polizijata i sistemata.
I naj/strogi nakazanija za naj-malkata bitova krazba. Informatori.
Kato na Zapad.

Da vidim ste ima li shavane.

Kade go ima tova svobodilishte, po sveta. kaaadeeeee???
цитирай
17. анонимен - boze boze tova e genozid!
05.06.2010 23:24
Emi sled 23.00 chasa polizijata ne iskala po zakon "da bezpokoi" prestapnizite (narichani hora, molja vi se). Sled 23.00 chasa znachi vseki moze da stane 1 000 000 pati obran i zaklan. PRestapnizite togava sa "hora" v BG!
цитирай
18. анонимен - Miziturshtinata plashi
05.06.2010 23:29
Emi az ziveja v Montana. Na sasedka j probiha otvor vav vratata, stopiha j spionkata, schupiha j zvaneza. Doshla polizijata. Kazala j, che sled 23.00 chasa ne mogla po zakon da zakacha spokojstvieto na nikogo.

Lelja mi ot s. Marchevo, ziganite ja iznudvaha da si prodade kasta, s garaz, kuhnja i stop. postrojka za 1000 lv. Zastoto bjaha prevzeli taka zjalata balg. mahala. Samo 2 balg. kasti ostanali. Ogromen natisk ot vsjakade zigani novosasedi. Tja otkazva.

Togava j iznasjat vsihko. Svaliha i mrezata. Keremidi. Vrati. Tja se pobolja ot maka ot nedospivane zastoto nosthem ja kradjaha. Otide v bolniza.

Nanesoha j 2 metra lesh ot pokashninata vse edno trotiolovi bombi sa garmeli vav vsjaka staja. Posle j hvarliha umrelija si kon pred kuhnjata.

Az polovin godina ne moga da angaziram TV da snima. Televizija Skat mi otgovori che ziganite im troshat kamerite. Ne posmjaha. Kmetat na s. Marchevo se iizpokri 2 godini zastoto ziganite go izbirat. 2 godini ne mozem da dokarame hora samo da opishat. Polizaja ot gr. bojchinovzi j kazal. Chakaj do 4 godini ako ne ti varnat nestata...

Ami te za 4 godini vsichko e reziklirano i ot nego sa napraveni novi produkti i otdavna prodadeni na pazzara.

Zenata umra v prijut za starzi v s. Hajredin. A beshe uchitelka. Dala si beshe zivota za tija deza, koito ja uimoriha.

Njama vlast v BG. Samo korumpirani i miziturki.
цитирай
19. анонимен - TOVA E GENOZID
05.06.2010 23:31
TOVA E ZAPADEN GENOZID PROTIV BG
цитирай
20. анонимен - 3 MANGALA STE NABUCHA DRUGIJA PAT TROFEJ
05.06.2010 23:34
ZIV STE ODERA NJAKOJ MANGAL DA ZNAE. DNES IZ GRADA 2-3 DARTI MANGALI OT 30 DO 90-GODISHNI SE VARTJAHA OKOLO 12 GODISHNATA MI RUSA DASTERJA. DOBRE CHE BJAH S NEJA. AKO BESHE SAMA - DA E IZNASILENA.
EJ, MANGALI, STE VI NABUCHA NA CHADARA SI SLEDVASHIJA PAT V GRADSKATA GRADINKA
PEDOFILI MRASNI
MAMKA VI STE DEEBA. PRAVITE NI BALGARITE NA DEBILI
MAJKA OT GR. MONTANA
цитирай
21. анонимен - knigite se baviat...
05.06.2010 23:48
Ot otdavna njakoj trebvashe da sabere vsihkite obiri, iznasilvanija i ubijstva vav Vasheto Montansko. Ima gi opisani vav vestnik Mont pres. Pone njakolko knigi ste napalnjat. Za da znae sveta za ziganskija genozid sas zapadni pari v Balgaria
цитирай
22. анонимен - дидо
06.06.2010 06:22
В Англия полицаите им са районирани по квартали и ги обикалят постоянно,дори са без оръжие. Тук нашите са качени всичките на коли,иразбира се ги мързи да гледат,а камо ли да си вършат работата си. Има нещо сбъркано в организацията на работата им.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481504
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930