Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 10:49 - Свършват парите за служебна защита, бюджетът е закотвен от три години
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1066 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Емилия КАРАБУЛЕВА

Очаква се през май - юни тази година парите за служебна защита на подсъдимите да привършат, а това означава, че мнозина ще бъдат лишени от достъп до правосъдие. Причината е, че от три години бюджетът за тази цел не е променян. През настоящата година отново са отпуснати 6 млн. лв. за 28-те съдебни окръга, но те са капка в морето, коментират юристи. Обещали са ни до два месеца да отпуснат пари, за нормалното функциониране на служебната защита са необходими поне 8 - 10 млн. лв.", заяви адвокат Емил Абрашев, председател на Адвокатската колегия в Плевен. Средствата идват от Министерство на правосъдието, а критериите по колко пари да се дадат за всеки вид защита, са записани в наредба на министерството.

Юристи коментират, че понякога неправомерно се начисляват суми за служебна защита. Причината била в самото законодателство, което не кореспондирало с реалността в страната. Така не се осигурявала справедливост, заради малкия бюджет често служебните защитници гледали работата си през пръсти. А подсъдимите, които получават защита, обикновено се оказвали по-виновни, отколкото са в действителност.

Трябва сумите да се определят от адвокатските съвети, не може за такава сериозна дейност да се дават мизерни, символични хонорари, възмущават се юристи. Те посочват, че в момента за едно бракоразводно дело адвокатският хонорар е 500 лв., а служебният защитник получава едва 120 лева.

Проблемът идвал и от това, че парите се разпределяли от Агенцията за правна помощ, която се явявала като посредник на министерството. Нотариусите пък пишели нотариални актове срещу хонорари три пъти по-ниски от нормалните, нямало критерии изобщо кое колко струва в юридическата дейност. "Жертва сме на институционализиран, бюрократичен държавен апарат, който не позволява на хората да си изпълняват съвестно задълженията и да получават достойно заплащане за това", гневят се юристи. Според тях това е една от причините в областта на правото да продължават да виреят измамници, които не могат да се похвалят с необходимата квалификация, но въпреки това издават документи на хората. А после гражданите плащат още отгоре за да поправят щетите, нанесени от юристи-ментета, коментират от бранша.




Матерелиалът е от BG север 



Гласувай:
6



1. анонимен - Изход
05.06.2010 10:51
За това перо трябва да се намерят пари,защото както са тръгнали нещага,бедният българин да плаща,а няма пари.Нали по закон държавата е длъжна да му осигури сл. защита.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473668
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031