Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 09:41 - Дела за ДДС и земи най-често заминават до съда в Страстбург
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.06.2010 10:54


Дела за земи и ДДС най-често заминават за съда в Страсбург



Еми СТАЛЕВА

Най-голям брой от делата в Плевенско заминали за Съда по правата на човека в Страсбург са за невъзстановена собственост върху земи и за далавери с ДДС, обясниха юристи. Обикновено, когато има наложени санкции на изрядни физически или юридически лица заради прегрешенията на някой друг, то засегнатата страна може да разчита на обезщетение от международния съд. Такива казуси в региона има стотици, а държавата се е изръсила с милиони за компенсации.

Атрактивни земи в Плевенско, върнати на "свои хора", а реалните собственици изтикани на територии с ниска пазарна стойност, са сред най-популярните дела, които заминават за Страсбург. Парадоксално е, че заради калпав закон и липсата на правосъдие в родината гражданите получават обезщетения от международна съдебна инстанция, но все още не са получили земите си, коментират юристи.

Рекорден брой дела от работници в "Плама" заради неизплатени заплати също заминаха за Страсбург. Досега държавата е платила около 800 хил. лв. обезщетения за нарушаване на правата на хората от плевенската рафинерия. Още деветима от работниците чакат резултат от Съда по правата на човека до края на тази година.

Немалък брой от казусите засягат непогасени дългове между съдружници. Тук пак се налага парадоксалната ситуация, че засегнатите понякога плащат по съдилища и адвокати повече пари, отколкото им е отнел длъжникът. Сега уж законодателството ни се промени в положителна посока, но все още десетки плевенчани чакат решенията си от международния съд заради борчовете на съдружници, обясниха юристи.

Да търсят защита на накърнените си права в Страсбург заминаха и длъжници на ТЕЦ-а и на ЧЕЗ. Заради пропуснати срокове за обжалване в домовете на гражданите нахълтаха съдия-изпълнители, за да правят опис на имуществата им. Често се наблюдават прояви на грубост от страна на властите, особено ако това е подплатено с прилична комисионна. В международния съд обаче подобни прояви се третират като нарушаване на правата на хората.

Пострадали от полицейско насилие, както и представители на органите на реда, срещу които е било упражнено насилие от граждани, често стигат до Страсбург.

До края на годината разрешение на казуса си очаква Валерий Ангелов. Той бе кандидат за независим общински съветник в Плевен на местните избори през 2003 г., но не му достигнаха само 7 гласа, за да влезе в местния парламент. След като не дочака справедливост от родната ни съдебна система, Ангелов изпрати документите си в международния съд. Мандатът така си мина без кандидатът да разбере от съда - има ли право да бъде общински съветник, или не. Затова сега, след 7 години, Валерий Ангелов се надява да получи обезщетение за нанесени морални щети.

Материалът е от в-к BG север
 


Тагове:   ДДС,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482209
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930