Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 15:44 - Как се натискат медии в България
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4942 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Иван ДАЧЕВ

Бойко Борисов и неговото правителство не натискат медиите. Това трябва да е изводът от кореспонденцията между премиера и средствата за масова информация, който се налага след отговорите на главните редактори. И едва ли някой е изненадан, че се появиха точно такива отговори, те бяха заложени в риторичните въпроси. Какво значи един шеф на медия да признае, че някой му диктува какво да пише или да показва в ефира?

1. Че тази медия се поддава на влияние, т. е. не е независима, т. е. не е обективна и затова не заслужава доверието на своите читатели, слушатели или зрители;

2. Че манипулира общественото мнение;

3. Че главният редактор и журналистите продават професионалната си съвест срещу финикийски знаци или не искат да си имат проблеми с властта, която чрез държавната машина може да ги притиска по закон - с безконечни проверки от данъчните и различните инспекции и контролни органи, например.

Едва ли има главен редактор или издател, който ще пожертва своя и на колегите си хляб, за да се прави на интересен и да каже нещо различно от категоричното "Не!" в отговор на въпроса дали му е оказван натиск. Пък и дори някой много да иска да е честен и признае за натиск, как ще го докаже? Защото натискът съвсем не се прави чрез "действие или решение на българското правителство, с което са били ограничавани правата на медиите", както пише в премиерското писмо. Или чрез брутално нахлуване и физическа саморазправа в някоя редакция в стил "Атака".

Ще дам пример за това как се осъществява натиск от плевенски депутати от ГЕРБ върху вестник "BG Север", който единствен от местните медии си позволява да публикува критични материали за правителството, премиера, министрите, депутатите и политическа партия ГЕРБ. Просто се обажда рекламодател, гърчи се от неудобство и обяснява, че трябва да прекрати договора за реклама, защото "нали разбираш...". Ако е директор на държавно предприятие, аз трябва да се досещам, че ако не се подчини, ще го уволнят. Ако е частен бизнесмен - че ще го налазят изброените по-горе институции, ще получава отказ при евентуално кандидатстване за държавни поръчки и т. н., като в крайна сметка ще му съсипят бизнеса. През последните пет - шест месеца имам три конкретни случая, но защо да ги назовавам, като не мога да ги докажа. Както не бих могъл да докажа, ако ме налази държавната машина, че го прави по поръчка, а не рутинно по закон...

Ако сега и тогава ние, журналистите от "BG Север", не разберем какво и как трябва да пишем, сами ще сме си виновни.

Иначе в България натиск върху медиите няма...




Материалът е от НОВИЯТ БРОЙ на BG север 


Тагове:   България,   как,   медии,   Натискат,


Гласувай:
7



1. анонимен - Или както му се вика в казармата - ...
04.06.2010 16:11
Или както му се вика в казармата - гонка по устав.
цитирай
2. анонимен - "ДУПЕДАВЩИНАТА" ,НЕ Е ОТ ВЧЕРА.....ТЯ Е ВАЖНА ЗАВИСИМОСТ!
04.06.2010 22:09
...ВИЖ ,ЗА "ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ" ,СИ АДСКИ ПРАВ!
ЗА Т.Н...."БИЗНЕСМЕНИ", "ДЪРЖАВНАТА БАНИЦА" Е ОСНОВНОТО ИМ МЕНЮ.
БЕЗ ТИЯ ДОГОВОРИ, СА СИ НАПРАВО -"ПЛОНДИРИ ПОД НАЛЯГАНЕ", И ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА ПЕЯТ КАТО СЛАВЕЙЧЕТА ,НА РАМОТО НА ВСЕКИ НОВ ПРЕМИЕР!
"ДУПЕДАВЩИНАТА" В БЪЛГАРИЯ ,НЕ СЕ ВЪЗПИТАВА В НАРОДА ОТ ВЧЕРА!
ТЯ СИ БЕШЕ,ОСНОВНА ЧЕРТА НА "СОЦ-РЕАЛИЗМА"!!!!!
цитирай
3. анонимен - медиите пищат такива лъжи
04.06.2010 22:53
от които да ти настръхне косата,а после се оказва че няма и 5 на 100 истина.Каква е разликата между жълтия вестник и другите вестници в които пишат хора като Мадам В, никаква и двете медии манипулират обществото като жълтия вестник го прави за пари,а Мадам В за много пари и залъгва обществото колко велик политик е Доган или някой друг червен боклук.
цитирай
4. анонимен - Така значи!
05.06.2010 20:41
Така значи, а? Бре да му се не види... Ама пък ние знаем и още нещо - ...
цитирай
5. анонимен - Истина е!
27.07.2010 15:47
Много сте зле.....То така ви и подхожда на мъдрите дописки.Както се мислите за голямата работа, еля оная годзила дето друса тлъсти телеса...........
цитирай
6. анонимен - ДУПЕДАВЦИ
27.07.2010 15:50
ЩЕ МРЕТЕ ОТ ГЛАД ЧЕРВЕНИ СВИРКИ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480901
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930