Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 10:56 - Събличат нашенец на летището заради метален имплант в крака
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2601 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Събличат нашенец на летището заради метален имплант в крака



Никой в България не може да издаде документ, доказващ чуждото тяло



Поля ТОМОВА

Българите с метални
импланти срещат
огромни трудности, когато трябва да посетят банки, учреждения и летища. Оказва се, че никой в страната не може да им издаде документ, който да доказва, че имат метал в тялото си. Такъв е случаят и на Пламен Колев. През 2008 г. след заболяване му е поставен метален имплант в крака. След това обаче започват трудностите - всички детектори за метал в сградите пищят, когато Пламен преминава през тях. Най-големи проблеми има, когато е на летището. Наскоро му се наложило да пътува до чужбина и ето какво му се случило там. "Още на първия уред, който засече, че имам метал, ме върнаха. Оттам нататък почнаха - махнете всичко метално от вас, махнете това, махнете онова... Аз махнах всичко и обяснявам, че имам имплантирана става, обаче - не, не може. Обискът продължи, съблякоха ме. И това е. Почувствах се много обиден, много пренебрегнат", разказва Пламен.

Той многократно се опитвал да разреши проблема си, но се оказва, че в България никой не знае от кого точно и какъв документ трябва да бъде издаден на хора като Пламен Колев. "От здравноосигурителната каса ми казват да си нося в себе си решението на ТЕЛК, епикризата от ортопедията, в която ми е извършена интервенцията, което също трябва да бъде преведено на съответния език, което е абсурд. А ако съм в Китай, Индия или друга страна, какво да правя? Да правя непрекъснато легализирани преводи на редица документи, а кой ще ги направи там, кой ще ги преведе и узакони?" - все въпроси, на които никой не може да отговори.

След многократни молби, от плевенската болница издали на Пламен удостоверение. "Това, като го покажете на един охранител, по какъв начин той ще разбере, че аз имам метал в тялото си, вие трябва да сте завършили медицина, за да знаете какво означава алопластика коксес енистра", възмущава се Пламен. Освен че е неразбираемо, удостоверението е доста обемисто и е само на български език. Според Пламен Колев проблемът му може да се разреши с издаването на малък, джобен формат документ, нещо като здравна карта. "Това го има в другите европейски страни, само в България го няма. Трябва да се регламентира кой трябва да издаде подобна карта, от която да личи здравословното състояние на всеки българин, не само на хората като мен - с метални импланти, а на абсолютно всички", категоричен е Пламен.

В търсене на решение за проблема си той е написал отворено писмо до НЗОК, министър-председателя на България и всички медии.



Материалът е от Bg север 


Тагове:   метален,   Нашенец,   имплант,


Гласувай:
4



1. karambol5 - Такъв проблем имат много хора ! Т...
04.06.2010 09:22
Такъв проблем имат много хора ! Толков али е трудно да се реши ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473705
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031