Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 09:56 - Чиновници фалшифицират документи
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 3761 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 02.06.2010 10:00


За някои събития е добре след време да си спомним!
Следите остават! Архивите са живи! Забравени досиета!

Неистински подпис променя статута на земя в село Ясен

 

image

image

 

Поля ТОМОВА

Твърдя, че в техническия отдел на община Плевен е извършена грандиозна фалшификация. Това заяви пред "BG Север" жителят на с. Ясен Николай Дочев. Причината за неговото твърдение е фалшив подпис на сестра му в официална документация на местната администрация. Всъщност историята започва именно с откритието на Дочев, че подписът на сестра му е фалшифициран. В непринуден разговор със служител в техническия отдел Дочев разбира, че сестра му е идвала, за да подпише документи, че е дала съгласие за промяна на статута на земи в близост до бащината й къща. Подписът й стои на две известия за доставка от общината. В едното с дата 16.03.2007 г. името на жената е Емилия Йорданова Дочева. В другото от 22.06.2007 г. името й вече е Емилия Йорданова Гертнер. И още - във връзка с връчване на обявлението за промяна на статута на земята в с. Ясен от общината изискват справка за постоянния адрес на сестрата на Николай Дочев. Получени са две справки. Според едната, Емилия Йорданова Дочева има постоянен и настоящ адрес в София, ж. к. "Люлин". Според другата справка Емилия Йорданова Гертнер има постоянен адрес с. Ясен, настоящ адрес - Германия. Така и не става ясно чий точно е подписът в документацията на общината, но е ясно, че това в никакъв случай не е сестрата на Дочев. По простата причина, че тя повече от 20 години живее в Германия и по никакъв повод не е идвала в Плевен, за да подписва каквото и да било. От фалшифицирания подпис тръгва и сагата на Дочев срещу заповед на кмета Найден Зеленогорски за изменение на подробен устройствен план (ПУП) за застрояване на поземлени имоти в с. Ясен.

Николай Дочев живее в селото, в семейна къща заедно с баща си. В началото на 2008 г., в непосредствено съседство с къщата, започва строеж на огромна сграда, предназначена за промишлено строителство. Обектът е собственост на Димитър Паскалев, фирма "Елица-3". Строителството, както стана ясно, е на метри от къщата на Дочев. Буквално на 10 - 20 м от прозореца на стаята му е порталът. Когато той отива да попита какво все пак ще бъде изградено на метри от къщата му, не получава никаква информация от служителите на кметската администрация. Дочев е заинтересовано лице, тъй като къщата се води на баща му, на него и на сестра му. Успява все пак да научи, че територията, върху която се строи, е с променен статут, както и че той и останалите съсобственици, които също са заинтересовани, са били уведомени за процедурата по изготвяне на проект за ПУП и издадената от кмета на община Плевен заповед за одобрението му - нещо, което не отговаря категорично на истината, пише в жалбата до административния съд Дочев. В нея той твърди, че процедурата по изменение на устройствения план, която дава право на подобен строеж, е незаконосъобразна, както и че заповедта на кмета трябва да бъде отменена.

Според процедурата, когато има проект за промяна на статута на земи, би следвало заинтересованите лица да бъдат изрично уведомени. Те могат да направят възражения в 14-дневен срок, както и искания по проекта относно характера и начина на застрояване, изграждане на системи, и най-важното - относно екологичната съвместимост на измененията и застрояването. Тази процедура в случая не е спазена, тъй като част от заинтересованите лица не са получили никакво уведомление, твърди Дочев. Тъй като той е пряко засегнат от промяната на статута на земите и строителството в непосредствена близост до къщата му, но е лишен от възможността да направи каквото и да било възражение, Дочев иска административният съд да отмени като незаконосъобразна заповедта на кмета Найден Зеленогорски за изменение на подробен устройствен план за застрояване на поземлени имоти в местността "Край селото" в землището на с. Ясен.

След като завежда дело, Дочев успява да се снабди с документи по случая. В един от тях става ясно каква точно ще е дейността на строящата се база край дома му: " складова и търговска дейност на едро и дребно със строителни материали, хидро-, топло- и звукоизолации, строителни лепила и смеси, бои, лакове, силикони...." В заключението на плевенската хигиенна инспекция от 2006 г. пише, че тя "не съгласува визата за проектиране", като се мотивира с наредба 7 на Министерството на здравеопазването за хигиенни изисквания за здравна защита на селищната среда, която определя осигуряване на минимална хигиенно-защитна зона от 50 метра. В случая обаче зоната до най-близките жилищни сгради е 25 м от изток и 30 м от юг. Затова от санитарната инспекция считат, че "площта на имота е по-голяма и има възможност да се осигури минимална хигиенно-защитна зона от складовете на обекта до жилищните сгради". От Министерство на околната среда и водите има решение да не се извършва ОВОС за проекта с няколко мотива, сред които: "Община Плевен и обществеността са информирани за инвестиционното намерение" и "До момента в РИОСВ - Плевен, не са изразени устно или депозирани писмени възражения от засегната общественост срещу реализацията на инвестиционното намерение". Така или иначе административният съд е счел жалбата на Дочев за основателна. Назначени са множество експертизи.

Материалът е от архива на Bg север




Тагове:   чиновници,


Гласувай:
4



1. анонимен - aVYXYrZVYnKV
24.06.2011 09:30
ThatВ’s more than snseible! ThatВ’s a great post!
цитирай
2. анонимен - wZRqFqmp
24.06.2011 13:12
93owPL <a href="http://tonqrdbnecer.com/">tonqrdbnecer</a>
цитирай
3. анонимен - BzSyqmXzXPG
25.06.2011 16:43
owO4E1 , [url=http://uasjmtqsdtix.com/]uasjmtqsdtix[/url], [link=http://omobrvnvhrde.com/]omobrvnvhrde[/link], http://kgnrjyhjiiwt.com/
цитирай
4. анонимен - NTOdyEipJg
27.06.2011 13:05
gJho5p <a href="http://plmjtpasxfpa.com/">plmjtpasxfpa</a>
цитирай
5. анонимен - yPmgRrML
27.06.2011 17:20
hFBJbs , [url=http://fwdlihimkzhb.com/]fwdlihimkzhb[/url], [link=http://dwjbqhqxhxus.com/]dwjbqhqxhxus[/link], http://lcucztssvckq.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481169
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930