Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 18:42 - Една седмица Плевен на нокти заради взривяването на цигарената
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1652 Коментари: 0 Гласове:
6



За някои събития е хубаво след време да си спомним.
Забравени досиета. Следите остават. Архивите са живи


2007 


Скандал с мирис на амонит


Общината сгазила лука от престараване пред арабската фирма “Аладин”



Поля ТОМОВА

Скандал с мирис на амонит разтърси Плевен през последните няколко дни. Покрай него обаче излезе наяве бързането на общината да се престави пред "най-големия инвеститор" Алаедин Харфан. Който, ако не с вълшебна лампа, в Плевен разполага с вълшебна община.

За да разчисти терена на бъдещия МОЛ, фирмата на арабина "Аладин" чрез изпълнител заложи близо 300 кг амонит в старата сграда на тютюневата фабрика до ж. п. гарата и хвърли в паника за една седмица всички, които живеят или имат бизнес наоколо.

Ето и хронологията на събитията. Хората в близост до предстоящата експлозия получават миналия петък (5 януари), анонимни листовки. В тях се казва, че на следващия ден в осем сутринта ще последва експлозия. Някои от живеещите наблизо помислили, че това е проява на черно чувство за хумор. Други обаче, като домоуправителката на блок "Свобода", се изплашили не на шега. Диана Ганчева тръгнала из блока да предупреждава съседите, но в повечето апартаменти нямало никого. Домоуправителката твърди, че човек от фирмата изпълнител й казал, че ако на някого му се счупят прозорците, ще му осигурят стъклар. Вие представяте ли си как се сменя стъклопакет през зимата, казва Ганчева.

В петък следобед

в прокуратурата

постъпват

няколко жалби

на хора, които живеят или работят в близост до взрива. Тогава се намесва прокурор Ваня Савова и спира експлозията, като назначава проверка дали всички в опасния периметър са били уведомени своевременно. Така на 6 януари експлозия не се чува. В сградата обаче е заложен 300 кг амонит. Не е ясно откъде фирма "Аладин" има увереността, че взривяването ще се реализира и защо постройката е минирана, без да са осведомени хората?

Проверката на окръжната прокуратура продължи до понеделник вечерта. Във вторник прокурор Савова подписа постановление. Според нея обитателите на околните сгради не са били уведомени по съответния ред за експлозията и не е била гарантирана тяхната безопасност. Фирмата е задължена да информира населението за новите дата и час на взрива, както и да уведоми за действията си по осведомяването прокуратурата 24 часа преди експлозията. Всички в близост трябваше да получат срещу подпис листовките, в които се предупреждава за операцията. От фирмата обявиха, че ще гърмят на 11 януари в осем сутринта. Мнозина от живеещите и работещите в близост изобщо не са съгласни да се извършват взривни действия, но това няма да попречи на взривяването. Наемателите на малките магазинчета около постройката изпразниха обектите си от стоки. Притеснени бяха и намиращите се в близост работници от "Хранителни стоки", както и стоматолог Заркова, чиято къща е в непосредствена близост до нарочената за събаряне сграда.

Има опасност да се разхвърчат камъни и тухли, ще има пушек, а никой от "Аладин"

не дойде да

каже, че ще ни

обезщети

по някакъв начин, ако има щети, споделиха наемателите на магазинчета.

Преди да се стигне до взрива обаче, е налице абсолютният хаос с разрешителното за строеж, издадено на "Аладин". Тук община Плевен може да се кандидатира за рекордите на Гинес, тъй като е единствената в страната, която издава разрешение за строеж в деня на внасяне на документите от страна на фирмата. За това сигнализира и управителят на "Хранителни стоки" Слави Хинов. Нещо повече, общината слага различни дати за едно и също нещо, в зависимост от това до кого пише писма. А като капак на всичко се оказва, че в желанието си да угоди на "Аладин", местната управа е издала разрешение за строеж, което е ненужно.

Ето и хронологията на събитията според документацията, която ни предостави Хинов.

Първата жалба от него е с дата 18 декември 2006 г. В нея се посочва, че от известно време в съседство с "Хранителни стоки" се разрушават постройки. "Тези дейности се извършват без никой да ни е уведомил или да е потърсил нашето съгласие за тях, като заинтересовано лице по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Предполагам, че за да се започнат такива работи, в община Плевен са постъпили съответните проекти и документи за издаване разрешение за строеж. Ако такова е издадено, то е

в нарушение

на ЗУТ,

не е било съгласувано с нас", се казва в жалбата. Посочва се също, че прахолякът, който съпътства разрушаването, може да повреди хранителните продукти в складовете. Общината реагира изключително чевръсто на тази жалба и уведомява, че е издала разрешение за строеж на 21 декември 2006 година, по молба на Тодор Грамов, пълномощник на "Аладин" ЕООД, от 21 декември 2006 година. Трескавата бързина на общината да издава разрешително за строеж в същия ден, в който са внесени документите, й изиграва лоша шега. В писмото на кметството се посочва, че на основание чл.149, ал. 3 от ЗУТ, разрешението за строеж може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. Ние се възползвахме от това и обжалвахме, каза Слави Хинов. Това обжалване, всъщност, според закона би следвало да спре всякаква работа по обекта. Работите обаче не само не спират, но се стига и до взривяване. Абсурдът с разрешителното за строеж придобива все по-застрашителни размери. След като от "Хранителни стоки" обжалват пред регионалната дирекция по строителен надзор решението за строеж, общината отговаря отново с писмо. Тук датата на заявлението за разрешително за строеж вече е 19 декември.

Къде е грешката и кой не си е свършил работата, може да отговори само общинската администрация. Едно обаче е сигурно - иначе добрата идея Плевен да има МОЛ тръгна с фал старт.


Материалът е от архива на BG север


Тагове:   нокти,   Плевен,   седмица,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3480824
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930