Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 15:15 - Съмнение за нечестна игра в интерес на обръч близки
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4278 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Тролейбусният транспорт заплашен от ликвидиране



Частни автобуси се движат по същите линии, софийска фирма прави дъмпинг



Поля ТОМОВА

От близо десетина дни в Плевен тролеите вече имат конкуренция - частни автобуси. Оказва се, че рейсовете припокриват напълно тролеите по три основни линии в града. "Често пътувам и от няколко дена какво става - първо идва тролей, а веднага след него - рейс по същата линия. Ако не е в натоварените часове - сутрин и вечер, и тролеят, и рейсът возят по неколцина души", споделя Петър Илиев, който от години ползва обществен транспорт. Освен че се движат по линиите на тролеите, част от автобусите имат и по-ниски цени на билетите - 60 ст. за билетче в рейса, срещу 70 ст. в тролея. Практиката сочи, че тези десет стотинки разлика могат да мотивират хората да предпочетат по-евтиния превоз. Репортерска проверка установи, че има пътници, които изчакват автобусите точно поради тази причина и не се качват в тролея.

Причината за навлизането на частните автобуси на територията на Плевен от кметството обясняват с наредба, според която хората с увреждане трябва да получат достъп до обществения транспорт, нещо, което те не могат да получат в тролейбусите. Частните автобусни линии фигурират в транспортната схема на Плевен още от 2002 г. Едва тази година обаче се намерила фирма, която да ги обслужва. Така на пазара в Плевен стъпва "Юнион Ивкони". Според официалния сайт на община Плевен след проведен конкурс за възлагане на обществен превоз на пътници по основните градски автобусни линии и съгласно подписания договор, следващите осем години софийската фирма ще обслужва следните автобусни линии - №5 - бл. "Свобода - Язовира, №3 "а" - Сторгозия - Моста, №5 "а" - гарата - "Дружба", №9 "а" - гарата - "Дружба", №33 "Сторгозия" - СИЦ, №99 - бл. "Свобода" - "Дружба", №77 - ЛВТ - СИЦ - Моста, № 17 - Втора клинична база - Гробищен парк "Чаира". Останалите линии в града ще обслужва плевенската автобусна фирма ЕТ "Импорт Експорт 2000 - Величко Великов". Странното е, че автобусите на плевенската фирма возят на цената на тролейбусите - 70 ст. "Въпросът не е защо "Юнион Ивкони" вози на различна от тролейбусите цена, а защо има разлика в цените на билетите между двете автобусни фирми", категорични са хора от "Тролейбусен транспорт", които определят по-ниската цена на "Юнион Ивкони" като дъмпинг.

Фирма "Тролейбусен транспорт" е 100% общинска, освен това е и печеливша. И не на последно място - тролейбусният транспорт е екологичен, за разлика от автобусния, който използва дизел. От кметството коментират пред медиите, че единствената причина за навлизането на автобусите е да се осигури по-добър транспорт за плевенчани, включително и за инвалидите. От общината твърдят, че електрическият транспорт остава приоритет, както и че вероятно ще бъдат закупени нови тролеи. Въпреки това обаче съмненията за нечестна игра и избутване от пазара на тролеите остават. Затова и работниците от общинската фирма излязоха на протест. От общината обявиха, че автобусите се движат през един час. Според служители на "Тролейбусен транспорт", ако това разписание се запази, има шанс елекрическият транспорт да оцелее. Тъй като договорите с автобусните фирми са за осем години, тепърва ще се разбере дали разписанието ще остане в сила. Нищо чудно обаче и плевенските тролеи, които са едни от първите в страната, да последват съдбата на тези в Казанлък, Велико Търново и Габрово - да бъдат избутани от автобусите и нарязани на скрап.



Материалът е от днешният брой на BG север 


Тагове:   игра,   обръч,   нечестна,


Гласувай:
6



1. iliada - Интересна новина,
28.05.2010 21:58
а сега остава да решим дали е и добра.
цитирай
2. анонимен - някой
29.05.2010 00:50
Без съмнения е имало "взятки". То, общинския чиновник що е на този пост? Ми тъй де, ден година храни.
цитирай
3. анонимен - Във Велико Търново е временно пр...
29.05.2010 16:38
Във Велико Търново е временно преустановно движението на тролейбусите заради ремонтни дейности, докато в Габрово се движат редовно!
цитирай
4. анонимен - Ирена-Плевен
07.06.2010 10:53
Защо непрекъснато плюете новите автобуси на "ЮНИОН- ИВКОНИ" в Плевен.Хората си гледат работата,чисто е,вежливи,учтиви и възпитани са.А за тролеите ни-мръсни,нередовни,контролите си правят каквото си искат,затварят ти вратата под носа.Освен това,има вече и карти за автобусите,които са наполовина по-евтини,от тези на тролеите.Служителите на тролейбусния ни транспорт са боклуци,селяни прости.Имат се за голямата работа,все едно са незаменими.Нагледала съм се на каква ли не простащина в тролея.Говори си контролата по телефона и ми дава билет,забрави и ресто да ми варне.За какво обслужване говорим ваобще?Ще се радвам да пуснат още автобуси.Аз вече имам карта и пътувам само с тях,защото е удоволствие да пътуваш спокойно и никой да не те блъска.Браво на Г-н Кмета!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473676
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031