Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2010 18:39 - Полицайка краде, пожарникари карат пияни, ченге се прави на брокер
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 11357 Коментари: 10 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Престъпленията и униформените
















Престъпленията на униформените


Полицайка краде, пожарникари карат пияни, ченге се прави на брокер




Уволненият полицай от Плевен е давал информация на криминално проявени лица. Униформена от Велико Търново е била уволнена, след като извършила кражба. Пожарникари от Павликени и Свищов са хванати да карат пияни. В Ловеч ДАНС задържа ченге - брокер на имоти, а във Видин съдът оправда наказан полицай. Това са голяма част от случаите на наказани служители на реда през тази и миналата година в областите на Северна България, в които се разпространява "BG Север".

Отскоро полицаите са подсъдни на гражданската прокуратура, а не на военната, както по-рано. През миналата година обаче

в Плевенска област

са водени само две дела срещу полицаи - едното е за документно престъпление, другото - за побой. И в двата случая униформените са получили наказание "глоба". Наблюденията на Военна прокуратура са, че делата срещу полицаи намаляват с всяка следващата година.

Разследващият полицай от Първо РПУ в Плевен Чавдар Шолев, който бе уволнен със заповед на министъра на вътрешните работи, има и повдигнато обвинение за злоупотреба със служебното положение, научи "BG Север". Делото се води от Плевенската окръжна прокуратура. През април 2008 г. е започнало разследването срещу цивилни лица. То е било прекратено, но през август е възобновено. В хода на разследването е повдигнато обвинение срещу полицая, като са събрани достатъчно доказателства за това, че той е предоставял информация на криминално проявени лица. От прокуратурата заявиха, че няма данни Чавдар Шолев да е захранвал постоянно определени лица или престъпни групи с вътрешна информация. По-скоро се касае за един случай, в който е доказана намесата му.

От прокуратурата са категорични, че има достатъчно доказателства, които обаче не са събрани чрез СРС-та. Обвинението е повдигнато на Шолев още през ноември. Това дава начало на вътрешна проверка за работата му, резултат от която е дисциплинарното му уволнение. От прокуратурата заявиха, че криминалните лица, на които Шолев е дал информация, не са задържани. Оттам обаче отказаха да коментират дали полицаят е получил пари в замяна на информацията, както и за каква конкретно информация става въпрос.

Четирима служители на

Областната дирекция на МВР във Велико Търново

са уволнени със заповед на министър Михаил Миков или на комисар Милен Манолов, директор на местната полиция. Трима от тях не са на работа още от миналата година, а четвъртият случай е от февруари 2009 г. с пиян пожарникар от Павликени. Най-сериозното провинение от 2008 г. е на полицайка от Детска педагогическа стая при ОД на МВР в старата столица. Нели Йонкова бе уволнена дисциплинарно през ноември м. г., след като откраднала телефон и фотоапарат на свои колеги. Полицайката си присвоила чуждите вещи по време на полицейски семинар в старата столица. Едва след края на срещата колегите й установили липсата. Малко по-късно вещите били открити в Йонкова. Жената с полицейска униформа нелогично обяснила, че ги е взела, за да ги съхранява.

За Нели Йонкова това не е първата кражба. При специализирана проверка на синдикалната каса на полицията бе установено, че тя е взела 415 лв. От местен магазин пък тя бе свила пакетче семена за цветя. Срещу Йонкова имаше образувано дело в Окръжна следствена служба. Заповедта за уволнението й бе от министър Михаил Миков за нарушаване на етичния кодекс.

Другите два случая, също от миналата година, са с полицай от Горна Оряховица и пожарникар от Свищов, които бяха засечени по различно време да карат автомобили след употреба на алкохол. Те бяха освободени от работа със заповеди на директора на ОД на МВР комисар Милен Манолов.

Най-новият случай с дисциплинарно уволнение е от март тази година. Тогава пак огнеборец, този път от Павликени, бе засечен да шофира в нетрезво състояние. Колегите му от полицейското управление се опитали да му вземат проба за алкохол с дрегер, но пожарникарят заявил, че ще даде проба единствено и само в присъствието на началника си. Макар че шефът бил призован, пожарникарят пак отказал проба. След няколко дни огнеборецът пуснал дори жалба пред Административен съд - В. Търново. Там той посочва, че не отрича, че е седнал зад волана пийнал, но според него не чак толкова, че да отнесе най-тежкото наказание.

За още един случай с бивш служител на полицията, който нарушил етичния кодекс, говори статистиката. Той обаче вече е бил напуснал работа, когато е извършил деянието. Процесът срещу него в съда бе за това, че Петър Петров изнудвал простутитка. 44-годишният мъж от полицейския участък в град Дебелец беше заловен при спецоперация на криминалисти на 10 юни миналата година по сигнал на местна жрица на любовта. Тя обяснила, че Петров й искал 200 лв., за да я остави да си върши работата "на спокойствие”. Когато двамата се срещнали край заведението "Бряста" на пътя между Велико Търново и Габрово, момичето хвърлило в колата на полицая парите, които били белязани. Минути по-късно Петров бил спрян от три полицейски автомобила, а при проверката били открити банкнотите. Окръжният съд в града обаче оправда Петров по това обвинение и го обяви за невинен.

В началото на март т. г. служители на ДАНС под ръководството на Върховна касационна прокуратура (ВКП) и при съдействието на

Окръжна прокуратура - Ловеч,

задържаха разследващ полицай, развивал бизнес с недвижими имоти под покрива на Областната дирекция на МВР - Ловеч. Полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Той влизал с паролата си във всички информационни масиви, с които МВР разполага, а събраните данни продавал на брокери в града. Полицаят "помагал" и на разследвани лица от брокерската мафия в града да бъдат оневинени по делата, които водел. По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 хил. лв. за последната му сделка. Ориентираният към бизнеса полицай действал по този начин от 2005 г. Двете проверки - през 2007 и 2008 г., от колегите му от ОД на МВР - Ловеч, завършват със забележка и устно предупреждение. По разпореждане на ВКП агенти на ДАНС започват проверка на Илиян Колев от ноември 2008 г. Тя приключи с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления.

Само през 2008 г. трима полицейски служители в Ловешка област са били уволнени дисциплинарно, съобщи комисар Милко Димитров, шеф на ОД на МВР в Ловеч. Единият униформен шофирал в пияно състояние, предизвикал катастрофа, след което се опитал да се укрие. Другият бил уволнен заради хулигански прояви в извънработно време - сбил се с гражданин и му нанесъл телесна повреда. Третият изритан от служба полицай бракониерствал по Коледа със свой авер. Уволненият е Иван Иванов от РУ на МВР в Угърчин.

Административният съд въвВидин

отмени заповедта на наказан от шефа си полицай, съобщиха магистрати. В края на 2007 г. полицаят първа степен, дежурен при администрацията на РПУ - Видин - П. С., получил дисциплинарно наказание от началника си - порицание за срок от 6 месеца. По-горният шеф - директорът на Областната дирекция на МВР, потвърдил тази заповед.

Полицаят бил наказан за нарушение на служебната дисциплина в смисъла на член 17 "б", т. "а" от Етичния кодекс на държавния служител в МВР.
Какво направил наказаният полицай?

Станал неволен участник в пътно-транспортно произшествие. Той се движел със своето ауди по пътя Видин - Иново и по едно време тръгнал да изпреварва бавно движещ се автомобил ВАЗ. Точно когато го настигал в насрещната лента за движение, водачът на руската кола започнал да завива наляво, за да влезе в черен път без настилка. За да избегне по-големия сблъсък, полицаят направил маневри, но не могъл да предотврати удара. Двете коли се сблъскали. Полицаят веднага излязъл и извикал линейка да закара пострадалият водач от ваза в Центъра за спешна медицинска помощ. След това извикал пътни полицаи, които да документират произшествието. Проверка с дрегер на място показала, че полицаят не е употребил алкохол. Кръвната му проба също е отрицателна.

Началникът на РПУ-то е решил, че случаят е нарушение на трудовата дисциплина. Той обаче не е поискал писмени обяснения от своя подчинен. Наказал го е, без да е доказана вината му за автопроизшествието. Не е установено, че е нарушил правилата за движение, а след случая се е държал доста етично. По тази причина административният съд е определил заповедта на шефа на РПУ-то като незаконосъобразна.

Според колегите на полицая повече от година време двамата се гледат "под вежди". Според едни полицаят защитил честта си. Според други - той не може да бъде самонадеян на пътя. Длъжен е да спазва правилата повече от другите участници в движението. Екип на "BG Север"

Материалът е от архива на BG север. Молим при използване да се цитира източника
 


Тагове:   ченге,   брокер,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. анонимен - Пол Пот да дойде, иначе няма опра...
27.05.2010 08:50
Пол Пот да дойде, иначе няма оправия.
цитирай
2. анонимен - "ПИЯНСТВОТО" ,като пролетарска философия...
27.05.2010 12:21
Какво да се прави...ползваме "братския,съветски опит", и добродетелите на благотворното руско влияние!
цитирай
3. анонимен - A какво да кажем за полицай,който продава хероин,
27.05.2010 12:23
или за друг,който карал контрбандни цигари и взел ,че обърнал камиона.Разбираме,че искат да заработят някой лев допълнително,защото парите не стигат ,само че защо извънредния труд трябва да е свързан с продажба на наркотици,контрабанда или рекет?Може би защото ,ако някой реши да свърши нещо в което наистина вярва,като онзи ,който беше подгонил циганите,осквернили националния флаг,после го съдят.
цитирай
4. анонимен - До всички
27.05.2010 14:25
Няма ли къ де другаде да се почесвате а???
цитирай
5. анонимен - всяко стадо има мърша.но нашето цялото май е такова.
27.05.2010 15:18
да се въведе детектора на лъжата за всички дър. служители. на 2-3 месеца да се минава през него.който не издържи шут безработни дал господ, няма да останем без хора.като искаш държавна заплата детектор чиста работа.всичко ще се изкоренява на момента.ще краде и лъже максимум месец не като сега с десетки години.
а до тоз мисир,чешим се където искаме а за тъпи куки като тебе шут,без чесане.
цитирай
6. hristo27 - дали остана още някой държавен с...
27.05.2010 16:06
дали остана още някой държавен служител, който да не е краднал?
Лекари, съдии, учители, военни, полицаи...
Аха, за малко да пренебрегна депутатите!
цитирай
7. анонимен - май се изплашиха, че ще останат без работа....
27.05.2010 21:32
Това ми прилича доста на "поръчкова" статия.....с цел да се покаже, как след като са минали на подсъдност на СРП все по-малко полицай са подведени под отговорност.....а във В.П. може да се очакват съкращения при положение, че и армията ни скоро може да се събере в зала №1 на НДК.....
цитирай
8. анонимен - не всичко
28.05.2010 02:42
Защо не пишете за кварталния на Павликени които продаваше цигари без бандерол и беше усъден условно?
цитирай
9. анонимен - Авторчето да отиде в клозета и да се ...
28.05.2010 06:45
Авторчето да отиде в клозета и да се напъне! Ще излезе нещо по- добро от това...
цитирай
10. анонимен - на това му се казва...
28.05.2010 12:07
ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482432
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930