Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2010 18:58 - Връщането на неправомерното майчинство разбуни духовете
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 33906 Коментари: 44 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Засега 40 млади жени имат написани актове, проверяват се още 206



Ралица ПЕТРОВА

Акцията на НОИ за връщане на неправомерно взети пари от майчинство разбуни духовете в цяла България. Плевен не прави изключение. Още през февруари регионалното звено на Националния осигурителен институт погна майките, които са дали малчуганите си в детска ясла преди те да навършат две години, но са пропуснали да декларират в местното социално осигуряване за тази промяна. По този начин са продължавали да вземат по 240 лв. месечно до навършване на 2-годишна възраст на детето, макар че то е в детското заведение и по закон тези пари вече не им се полагат.

Според закона, който е приет преди четири години, ако преди навършване на 2-годишна възраст детето бъде настанено в детско заведение, на майката вече не се полага обезщетение и тя трябва да декларира промяната в НОИ. Това означава, че майките, които са записали децата си на детска ясла, сега трябва да връщат цялата взета сума от момента на записването до навършване на 2-годишната възраст на детето заедно с лихвите. Презумпцията е, че щом детето е поверено за гледане в ясла, майката е започнала работа и е скрила този факт.

До сега на 40 майки в Плевенско са издадени актове за дължими суми. Те варират от 161 лв. до 2 051 лв. Още 206 родителки в момента се проверяват от инспекторите на НОИ, съобщи за "BG Север" директора на НОИ - Плевен, Галина Станимирова. "Работата е много обемна, вече три месеца това е наш приоритет. Съпоставяме данните така, че да не могат да се получат грешки. Всеки ден излизат нови майки - длъжници, нямаме краен срок за проверките", допълни още тя. В 7-дневен срок актът може да се обжалва, две седмици е срокът за доброволното погасяване на задълженията, след това лицето се предава на Агенцията за държавни вземания.

Масовата практика обаче е, когато детето бъде дадено на ясла, то да престоява само по час - два в детското заведение докато свикне с обстановката. Това може да продължи и повече от месец. Само че от осигурителния институт не се интересуват дали малчуганът стои през целия ден. За тях е важна единствено информацията, че детето е записано на ясла.

Друг момент е, че повечето от родителите са научили, че нямат право да получават по 240 лв. месечно едва след като пристигнала честитката от НОИ. И трябва да връщат непосилни суми. Плевенска майка, пожелала да остане анонимна, пък се оплака, че дала всички необходими документи на работодателя си в определения срок. Той обаче забавил с месец внасянето им в НОИ и сега тя дължи, не по своя вина, пари на държавата. Ако родителките обаче не върнат задълженията си, те няма да имат право да запишат детето си на детска градина след навършване на тригодишна възраст. Това автоматично ги вкарва в омагьосан кръг - майките не могат да започнат работа, а в същото време трябва да работят, за да върнат неправомерно взетите пари.

Междувременно от Обединението на жените социалистки при ОбС на БСП - Плевен, и Общински клуб на младежкото обединение в БСП изпратиха писмо до парламентарната група на "Коалиция за България" в 41 НС. "В момент, в който страната ни изпитва ясно изразена икономическа, социална и демографска криза, хиляди млади семейства са принудени да връщат получени вече обезщетения за майчинство и гледане на дете до 2-годишна възраст. До тук се стигна след некоректно тълкуване на нормативната уредба, касаеща визираните по-горе парични обезщетения, от страна на изпълнителната власт. Считаме, че протестните действия на родители от различни краища на страната са основателни и ги подкрепяме", се казва в писмото. В него се посочва, че благодарение на неадекватния прочит на Кодекса за социално осигуряване и прилежащите законови и подзаконови актове, в момента хиляди млади семейства са "сюрпризирани" с постановления за възстановяване на значителни суми. Аргументът на компетентните институции е, че тези семейства са се възползвали от правото си да запишат своите деца в детски заведения преди навършване на 2 г.

"Според нас това действие на изпълнителната власт представлява явно извиване на ръцете на младите семейства в България. Не е нормално веднъж вече усвоени пари, предназначени за издръжката и просперитета на младите семейства, да бъдат връщани за отминали периоди, и то с лихвите, на органите на Национална агенция по приходите. Категорично не споделяме опитите на това управление да компенсира невъзможността си да се справя ефективно с кризата чрез грубо орязване на социални придобивки. Подобни мерки не могат да се квалифицират нито като леви, нито като десни, а единствено като безотговорни, антисоциални и вредни за гражданите", се казва още в писмото.


Материалът е от новият брой на BG север 



Гласувай:
4



1. анонимен - свършете си работата
24.05.2010 10:33
ами,майките не четат денем закони. още като подадат документи за тези 240 лв. ги предупредете,до кога им се полагат. депутатските отрочета и роднини,как не знаят,че щом имат милиони,да строят хотели в приморско,не са социално-слаби....тях с какво ще ги подгоните? с порицание?
цитирай
2. анонимен - безумието на СЪР Дянков
25.05.2010 22:44
пълен абсурд !!!! къде бяха вс. тези канцеларски мишки когато майките си подаваха документите ?? не се намери кой да им обясни законите на тази чужда за нас българия !!! не е това начина да се оправи трагичния прираст в тази бананова република. защо се сетиха сега ,че парите са получени неправомерно ?? до сега май и те в НОИ са получавали пари неправомерно, щом не са обърнали внимание на тази абсурдна ситуация -убиваща българската МАЙКА и семейство. явно ние българите пак сме ощетени в българия. ВСИЧКИ БАЩИ И МАЙКИ НА ПРОТЕСТ
цитирай
3. анонимен - Защо чак сега
27.05.2010 09:46
Не ме е яд , че ще им връщам неправомерно взети суми , а на това ,че им дължа лихва от 615лв.Кой ще съди тези , които не са свършили работата преди години , а сега се сещат да търсят под вола-теле?Сега се сетили да приложат закона!!И какво се получава- заради безхаберието на,, някой си" , ще плащаме лихви за 2-3г. назад.Защо?
цитирай
4. анонимен - Протест!!!
01.06.2010 18:58
Дадох детето си на ясла 2 месеца преди да изтече майчинството ми, за да не изпуснем мястото в детското заведение. Навсякъде се тръби, че места там няма. Една седмица беше до обяд, след което се разболя от грип. След 2 седмици отсъствие отиде още една седмица до обяд. После се разболя от шарка. После от свински грип. За тези 2 месеца е ходил нормално на ясла около 10-ина дена. Лелите в яслата казаха да не бързам да тръгвам на работа. Никой не ни припомни декларацията, която сме подписали година по- рано и е останала при работодателя, без повече да я видим. Сега ми искат да внеса 474 лв главница от преди година и половина и още 110лв лихви!
Питам аз, а кой ще ми плати на мене болничните, които са повече от тези 584лв?
Дали нямаше да си ползваме отпуск, ако знаехме за тази ситуация?
Сега губим болничните!
цитирай
5. анонимен - Един съвет:
04.06.2010 06:08
Заведете колективен иск в съда срещу НОЙ за укриване на информация с цел рекет или причиняване на материални щети.Търсете си правата,искайте големи суми за материални вреди и унижаване престижа на майчинството.Изискайте тези пари от виновния е укриване на информация.Не се плашете ,съдете ги!Който е укрил информацията от вас трябва да си понесе последиците,за да не страдат и в бъдеще майките.
цитирай
6. анонимен - ДА ПУКНАТ ТОТЬО МЛАДЕНОВ И СИЕ!!!
06.06.2010 08:01
ДА ПУКНАТ ТОТЬО МЛАДЕНОВ И СИЕ!!!В АДА ДА ГОРЯТ!!!ПО-ГОЛЕМИ ИЗЧАДИЯ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НЯМА!!!ОТКЪДЕ ДА ГИ ВЗЕМЕМ ТЕЗИ ХИЛЯДИ С КОИТО НИ ОБУВАТ?!ПРЕДУПРЕДИХА ЛИ НИ ПРЕДИ ГОДИНИ,КЪДЕ БЕШЕ ПИСАНО,ЧЕ ЩЕ ВРЪЩАМЕ МАЙЧИНСТВО,АКО ДЕТЕТО ХОДИ НА ЯСЛА?!
ГОСПОДИ,СПАСИ НИ ОТ ТЕЗИ ИЗЧАДИЯ!!!
цитирай
7. анонимен - ДАЙ БОЖЕ,В АДА ДА ГОРЯТ!!!
06.06.2010 08:07
АЗ СЕ ЧУДЯ ДЕЧИЦАТА СИ С КАКВО ДА ХРАНЯ В ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА,ТЕ ПАРИ ЩЕ МИ ИСКАТ!!!ИМА ЛИ МАЙКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА,ДАВАЙТЕ ДА ИЗЛИЗАМЕ-КРАЙНО ВРЕМЕ Е...
цитирай
8. анонимен - майка
07.06.2010 11:57
Срамувам се че живея в България и съм създала дете в тази абсурдна държава. Дано след време сина ми да има късмета да живее и работи в чужбина. Това е геноцид спрямо децата ни. НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ!!! НИКОЙ ДА НЕ ДАВА НИТО ЛЕВ ОТ ТЕЗИ И БЕЗ ТОВА СМЕШНИ ПАРИ!
цитирай
9. анонимен - АЗ ПРЕДЛАГАМ
07.06.2010 13:11
НИТО ЕДНА МАЙКА ДА НЕ ДАВА ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА-КОЯТО ПЛАТИ,Е ПРЕДАТЕЛКА СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ МАЙКИ И СПРЯМО СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА!!!ДРУГОТО ,КОЕТО ПРЕДЛАГАМ,Е ДА ПИШЕМ ДО ХАГА-ВСЕКИ ИНДИВИДУАЛНО,ИЛИ КОЛЕКТИВНО!
МАЙКИ,НЕ СЕ УНИЖАВАЙТЕ!!!НЕ ПЛАЩАЙТЕ ИЗЛИШНИ ГРЕШНИ ПАРИ!!!
цитирай
10. анонимен - Укриване на информация с цел рекет - браво!!!
08.06.2010 14:24
Хайде сега да видим кой не си е чел урочетата:
Въпросче 1: Незнанието на закона дава ли ни право да го нарушаваме?
Въпросче 2: Взехме ли едни парички срещу декларацийка, че детето ни не посещавая ясли?
Въпросче 3: Кой точно трябваше да ни хване за ръчичка и да ни заведе да декларираме, че сме завели дечицата на ясли?
Въпросче 4 (последно и най-важно): Вземайки без да имаме право и отказвайки да върнем взетото, така ли защитаваме висшите си духовни ценности?

И още нещо... Каквито са ни майките днес, такова щени е и обществото утре. Жалко, че това означава крадливо, лъжливо и безочливо племе. Ако бях на ваше нясто, щях да се срамувам да обеля и дума.
цитирай
11. анонимен - Ей,анонимен изверго!!!
08.06.2010 18:20
Никой не ни е отворил очите,за да знаем закона,а е длъжен да го направи!!!Защо им плащат по 1000 лв. на тези псевдоексперти?!
В Декларацията,изверго,не са ме питали дали детето ми посещава ясла,а дали е НАСТАНЕНО в детско заведение!!!Това са две различни неща!!!
Никъде не беше писано,сега го измислят-така им оттърва!!!
Ти,изверго,анонимен,си от тях и ДАНО ДОЙДЕ И ТВОЯ РЕД ДА ТЕ ИЗКАРАТ ПРЕСТЪПНИК,БЕЗ ДА СИ ТАКЪВ,НО ТИ СИ,ПО ВСИЧКО ЛИЧИ...!!!
цитирай
12. анонимен - До анонимния
08.06.2010 22:53
"Браво",анонимен!Не ти прави чест да изкарваш майките престъпнички,а престъпниците и обирджиите от НОИ невинни!Явно,ти си от групата на Мургина и сие...
цитирай
13. анонимен - До N:11
11.06.2010 08:18
Поклон пред Интелекта ти,о сладкогласнейша пойна птичке! Ти,която не можеш да направиш асоциация между "Детско заведение" и "Ясла", и може би си мислиш,че яслата не е детско заведение , а е хранилка за говеда.

От един друг "Изверг"
цитирай
14. анонимен - Говедо си ти,и това си личи!
11.06.2010 14:36
Без коментар...
цитирай
15. анонимен - хихи
13.06.2010 09:11
Ще връщате и то с лихви,защото се правите на много хитри!
цитирай
16. анонимен - ТЪПОТИЯТА НА МАМИТЕ
13.06.2010 09:14
"11. анонимен - Ей,анонимен изверго!!!
В Декларацията,изверго,не са ме питали дали детето ми посещава ясла,а дали е НАСТАНЕНО в детско заведение!!!"

ТЪПОТИЯТА ХОДИ ПО ХОРАТА/ И ОСОБЕНО ПО НЯКОИ МАМКИ/, А НЕ В ГОРАТА!
цитирай
17. анонимен - ХАЙДЕ ВСИЧКИ МАЙКИ ДА СЕ ОБЕДИНИМ
17.06.2010 13:42
Хайде на направим нещо по въпроса, не може така да продължава, къде бяха тези от НОИ та чак сега се сетиха, не можеха ли на момента да спрат майчинството а не да го искат след години с лихвите. ГОЛЯМО БЕЗУМИЕ НА УПРАВНИЦИТЕ
цитирай
18. анонимен - Единственият изход е,нито една МАЙКА да не плаща,да ги видим тогава!!!
17.06.2010 14:09
РАЗБЕРЕТЕ,МАЙКИ!!!НЕ ПРАВЕТЕ ГРЕШКАТА ДА ПЛАЩАТЕ ИЗЛИШНИ ПАРИ НА КРАДЦИТЕ,КОИТО НИ ДОКАРАХА ДО ТОВА УНИЖЕНИЕ!!!КОЯТО МАЙКА ПЛАТИ,ТЯ Е ПРЕДАТЕЛКА КЪМ ВСИЧКИ НАС И КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА!!!НЕ СИ ЛИШАВАЙТЕ ДЕЦАТА ОТ ПАРИ,И БЕЗ ТОВА СА ЛИШЕНИ-НЕ ГИ КАРАЙТЕ ДА МИЗЕРУВАТ,ВРЪЩАЙКИ ИЗЛИШНИ ПАРИ НА ТЕЗИ,КОИТО СЕ ЧУДЯТ КОЛКО МЕРЦЕДЕСА И ЯХТИ ДА СМЕНЯТ И САМО ТОВА ЛИ...
цитирай
19. анонимен - ПЕТ МЕСЕЦА ЧАКАХ ДОКАТО МИ ПРЕВЕДАТ МАЙЧИНСТВО СЛЕД РАЖДАНЕ
17.06.2010 14:15
ПЕТ МЕСЕЦА ЧАКАХ,ДОКАТО МИ ПРЕВЕДАТ МАЙЧИНСТВО СЛЕД РАЖДАНЕ.ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ,КАКЪВ УЖАС ПРЕЖИВЯХ?!САМО ТАЗИ,КОЯТО НЕ Е МАЙКА,НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ!ПЕТ МЕСЕЦА С ДВЕ МАЛКИ ДЕЦА БЕЗ СТОТИНКА МАЙЧИНСТВО...ВЪРНЕТЕ МИ ПАРИТЕ С ЛИХВИТЕ,ВЪРНЕТЕ МИ ПРИТЕСНЕНИЯТА И СЪЛЗИТЕ ОТПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ,ГОСПОДА УПРАВНИЦИ...!!!АЗ НЯМА,КАКВО ДА ВИ ВРЪЩАМ!!!БОГ ДА ВИ СЪДИ!!!
цитирай
20. анонимен - ДЪРЖАВАТА НА ЦИГАНИТЕ
18.06.2010 13:46
Скъпи майки, тази държава е устроена за подпомагане на мангалите и хората, които реално не внасят и не допринасят за нищо в тая държава - тоест за паразитите. Всички Вие в това число и аз / имам двама сина/ подсигурихме на тая скапана държавица пресни данъкоплатци, на които да се скубе кожицата от въпросните паразити. Детската ясла - няма спор е детско заведение - но не е на държавна издръжка само. Всеки месец се плащат от родителите освен таксите- независимо от това че детето не посещава ясла въпросния ден- поне при нас е така. Плащат се и спонсорски, купуват се играчки и всичко друго необходимо на децата ни ЗАЩОТО ОТ ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ПОДСИГУРЯВАТ. Организираме за своя сметка всички празненства. КОЕ ПЛАТИ ДЪРЖАВАТА - дайте да седнем и да теглим чертата бе мамицата ви комунистическа - как се не наядохте само вие .
Така ли се пълни хазната - като се променя тълкуването на закона . БУНТ БУНТ БУНТ!!!! Но не аз съм сигурен, че никой няма да си покаже носа навън и да им оплюе крадливите муцуни на управляващите- защото сме рая и рая ще мрем - е тва е .....................
цитирай
21. анонимен - СЪГЛАСНА СЪМ С ВАС ЗА БУНТ,НО ЕТО-ИМА ПРЕДАТЕЛИ И ТЕ ПЛАТИХА ВЕЧЕ!!!
18.06.2010 21:35
СЪГЛАСНА СЪМ С ВАС ЗА БУНТ,НО ЕТО-ИМА ПРЕДАТЕЛИ И ТЕ ПЛАТИХА ВЕЧЕ И ВЪРНАХА МАЙЧИНСТВОТО!!!ОТ ТАКИВА ПРЕДАТЕЛИ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ!!!ПО ВЪПРОСА ЗА ЦИГАНИТЕ:КОГАТО ЧАКАХ МАЙЧИНСТВО ПЕТ МЕСЕЦА,ЛЕКАРИТЕ МИ КАЗВАХА С ИРОНИЯ,ЧЕ ЦИГАНКИТЕ ОЩЕ ПРЕДИ ДА РОДЯТ СИ ПОЛУЧАВАТ ЕДНОКРАТНАТА ПОМОЩ ОТ 200 ЛВ.,ПОНЕЖЕ ВИНАГИ СА В МАЙЧИНСТВО,МАМАТА ИМ ЦИГАНСКА...
цитирай
22. анонимен - Mили мами хайСъгласна съм с всичко ...
24.06.2010 19:27
Mили мами хайСъгласна съм с всичко написано,ясно е че не несме единни и неможем да направим нищо срещу държавата. Моят въпрос е кой ще ми плати на мен обещетение за това че детето ми като навърши 2 години през май и няма прием в детска ясла и трябва да я гледам до септември без пари. И другият ми е през август "детското заведение на пълна държавна издръжка" като почива кой работодател ще те пусне 22 работни дни на куп да почиваш и да гледаш 2 год. дете. ...... детето като навърши 3год през май напуска яслата и чака прием през септември за градина тези месеци кой ще ми помогне да купя храна за детето........
ПОМИСЛЕ ТЕ? А за нас остава мисълта да стоим ли в тая държава на абсуртите.
де да се сабереме ида осъдим тази държава, имаме си право.
цитирай
23. анонимен - колко назад се търсят пари и по какъв ...
25.06.2010 09:26
колко назад се търсят пари и по какъв начин се получава уведомяването
цитирай
24. анонимен - maiki da se obedinim
25.06.2010 21:55
tazi darjava se 4ydi samo ot kade da izkarat pari ot nas maikite li da vzema nestiga 4e de4icata v balgariq tolkova mnogo mizeryvat sega pak da im vra6tame pari gadna smotana darjava
цитирай
25. анонимен - Връщане на майчинството!
26.06.2010 20:16
Ясно е, че живеем в абсурдна държава, ясно е, че отново се действа неправомерно,а още по-ужасно е, че се нападат точно майките с деца, които и без това отглеждат ужасно трудно. Предлагам повече да не мълчим, предлагам повече да не търпим унижения, предлагам да се организираме на протестни действия, пишете ми всички вие, които сте съгласни на e-mail di_kovacheva@abv.bg. Нека ДА НЕМЕРИМ НАЧИН И НАИСТИНА ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ДА ПОКАЖЕМ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, ЧЕ ДОЙДЕ КРАЯТ НА НАШЕТО РОБСКО ТЪРПЕНИЕ!!!
цитирай
26. анонимен - МАЙКИ,ИНВАЛИДИ,ПЕНСИОНЕРИ-"ПРЕСТЪПНИЦИ"!!!ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ-В АДА!
27.06.2010 18:26
ПО-ГОЛЕМИ ИЗРОДИ НЕ СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ!!!ЩОМ ИЗКАРАХА МАЙКИТЕ,ИНВАЛИДИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ,ЗА КАКВО ГОВОРИМ?!ДЕПУТАТИТЕ И МИНИСТРИТЕ НИ СА ИЛИ ЗОМБИРАНИ,ИЛИ ДРОГИРАНИ,ИЛИ ОЛИГОФРЕНЯСАЛИ И ДЕБИЛЯСАЛИ!!!А КАКВИ СМЕ НИЕ,КОИТО ГИ ТЪРПИМ?!МАЙКИ,КОИТО ВЪРНАХТЕ МАЙЧИНСТВОТО,С КАКЪВ АКЪЛ ГО НАПРАВИХТЕ?!ОБРЕКОХТЕ И ДЕЦАНТА СИ,И НАС НА ПРОВАЛ!!!
цитирай
27. анонимен - Ау, ау, клетите майчета!
04.07.2010 20:11
Не знаели закона? Ха-ха! Като подаваха документи за ОДЗ, как така не са знаели какво означава това съкращение? Като ползваха "отпуск за отглеждане на малко дете", не знаеха ли, че всъщност те не го отглеждат в работно време? Иначе знаят какво означава "настанено", ама "обезщетение" не знаят, че така по-удобно. Мамчето, което е писало под номер 11, май е избирателно сляпо. Да не би те да са дечицата, че държавата да им е пъдар? Нали уж са пълнолетни хора? Като не са чели, че подлежат на наказание за невярна информация, кой им е крив? Пари искат да вземат, ама отговорност не щат да поемат. И сега да ви се опростят? Да ви обясня нещо простичко, дума по дума, че вие, майчетата, не щете да разберете: ако на вас, мили женици, ви се опрости, другите майки, които са се осведомили и са си декларирали промяната в обстоятелствата, също ще имат право да поискат половината майчинство, което по закон са им взели, когато са се върнали на работа. Виж, тях бих ги подкрепила. Вас, които сте или откровени тарикатки, или твърде глупави да прочетете какво подписвате - никога!
цитирай
28. анонимен - Нека се обединим
06.07.2010 20:26
[quote=анонимен]НИТО ЕДНА МАЙКА ДА НЕ ДАВА ПАРИ НА ДЪРЖАВАТАМАЙКИ,НЕ СЕ УНИЖАВАЙТЕ!!!НЕ ПЛАЩАЙТЕ ИЗЛИШНИ ГРЕШНИ ПАРИ.НЕКА ВСИЧКИ ИЗЛЕЗЕМ НА 16 ЮЛИ В СОФИЯ СРЕЩУ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИЦИ!
цитирай
29. анонимен - майка
07.07.2010 15:52
На 16 ще се проведе протест в цялата страна нека отидим всички.
цитирай
30. анонимен - къде ще е протеста, макар че съм у...
09.07.2010 10:12
къде ще е протеста,макар че съм убедена че никой няма да ни обърне внимание .болно ми става като чета някои от злобните коментари и забележки-явно от хора които ще се облагодетелстват от върнатите пари с ОГРОМНИ лихви.искам да си депозирам пари в ной -лихвите ме устройват.тези лихви да ги платят държавните чиновници които 3 години не са спаха и сега някой за да си запълни дупката в бюджета ги засили да издевателстват над майките.децата ни и без това мизерстват а като ми вземат тези пари с лихвите -с какво ще ги храним и обличаме,и с какво ще плащаме таксите и всички други пари които постоянно искат в "държавните детски градини",
цитирай
31. анонимен - ei bokluk
09.07.2010 18:52
анонимен написа:
Хайде сега да видим кой не си е чел урочетата:
Въпросче 1: Незнанието на закона дава ли ни право да го нарушаваме?
Въпросче 2: Взехме ли едни парички срещу декларацийка, че детето ни не посещавая ясли?
Въпросче 3: Кой точно трябваше да ни хване за ръчичка и да ни заведе да декларираме, че сме завели дечицата на ясли?
Въпросче 4 (последно и най-важно): Вземайки без да имаме право и отказвайки да върнем взетото, така ли защитаваме висшите си духовни ценности?

И още нещо... Каквито са ни майките днес, такова щени е и обществото утре. Жалко, че това означава крадливо, лъжливо и безочливо племе. Ако бях на ваше нясто, щях да се срамувам да обеля и дума.

ei smotan i ti sigurno si niakav kancelarski plah be izroood
цитирай
32. анонимен - Ще протестираме ли на 16 юли пред ...
14.07.2010 20:20
Ще протестираме ли на 16 юли пред Народното събрание? От колко часа?
цитирай
33. анонимен - Дъщеря ми я приеха в яслата когато ...
14.07.2010 20:47
Дъщеря ми я приеха в яслата когато беше на 1.3год.Ние се притеснихме че е много малка,но от яслата ми казаха,че ако сега не я запишеме,като стане на 2 год ще е прекалено голяма и няма да я вземат.Условието беше да си плащаме пълната такса независимо дали е ходила или не.За времето от септември мин.год. до сега тя е ходила само две седмици и се разболя от вирусна пневмония.Докторката ни забрани да я пускаме.А СЕГА КАЖЕТЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВЩИ:
1.ЗАЩО ВАШИТЕ ДИРЕКТОРИ НА ЯСЛИ ИЗНУДВАТ РОДИТЕЛИТЕ ЗА ПЪЛНИ ТАКСИ?
2.ЗАЩО ЧАК СЕГА ИМА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ В ЯСЛИТЕ ЗА МАЙКИТЕ ДА СИ СПРАТ МАЙЧИНСТВОТО СИ?
3.ЩЕ НИ ВЪРНЕТЕ ЛИ ПАРИТЕ КОИТО СМЕ ДАЛИ ЗА ТАКСИ,А ДЕЦАТА СМЕ СИ ГЛЕДАЛИ ВЪВ КЪЩИ СЪС ПАРИТЕ ОТ МАЙЧИНСТВОТО?
4.ЗАЩО НЕ ВРЪЩАТ МАЙКИ КОИТО СА СЕ ВЪРНАЛИ НА РАБОТА ДА 2-ТА ГОДИНА?/ТОВА МОГАТ ДА ГО ПРОВЕРЯТ ВЪВ НОИ ПО ТРУДОВИТЕ ДОГОВОРИ/
5.ДОРИ И СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ НИ НЕ ЗНАЯТ ЗА ТОЗИ ЗАКОН.

НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ!!!!!!!
ОТ КОЛКО И КЪДЕ?
цитирай
34. анонимен - jiveem v skapana darjava
04.08.2010 22:53
znachi ot tia v parlamenta deto otkradnaxa milioni ne vzimate i stotinka a opriaxte do maichistvoto za da si pulnite xaznata .Sramuvam se che sum se rodil v taia skapana darjava
цитирай
35. анонимен - palni gluposti
21.10.2010 12:19
ako eventualno davaha po pove4e pari na maikite nqma6e da se nalaga da pra6tat decata na qsla i da zapo4vat rabota.A i mislq 4e ne e redno da se vra6tat pari za otminal period,prosto da se zabrani puskaneto na decata ot dadeniq moment! A i drugo mi e interesno,za6to samite gradini vzemat decata pri polojenie 4e ne e redno,bi trqbvalo da poiskat nujnite dokumenti za da se ubedqt 4e roditelqt e saob6til vav NOI prekratqvane na mai4instvoto: sledovatelno i te ne si var6at rabotata kakto trqbva,a nakraq samo maikite sa vinovni
цитирай
36. анонимен - bokluci
11.11.2010 17:45
sramuvam se 4e sam se rodila v skapanata darjava Balgariq i 4e sam posledvala gre6kata na maika mi da rodia i az tuk mnogo 6te se radvam ako da6teria mi se ustroi izvan Balgaria i nikoga pove4e ne 4ue i ne ia vidi,upravlenieto ni e mnogo slabo naroda e mnogo al4en vseki gleda da prekara drugia....pravitesvtvoto ni e palen proval.
цитирай
37. анонимен - pravitelstvoto na Boyko Borisov e ...
19.11.2010 18:50
pravitelstvoto na Boyko Borisov e palen bokluk,prosto nyamam dumiiiiiii ........
цитирай
38. анонимен - dnes platih 1000 lv, no 6te gi sad...
19.11.2010 19:07
dnes platih 1000 lv,no 6te gi sadya
do dupka,birni4eska darjava koyato se izhranva samo ot globio,ne mojahme da nahranim pojarnikarya
цитирай
39. анонимен - suvet
24.11.2010 09:18
ne se ostavyayte da vi iznudvat.Sudete gi...
tova pravitelstvo e pulen proval,da si hodi...
цитирай
40. анонимен - анонимен
30.11.2010 16:57
Отново ште ставам майка възможно ли е да не получавам майчинство за второ дете ако имам задължение за първото
цитирай
41. анонимен - за тъпирите 2635
01.12.2010 20:51
анонимен написа:
Хайде сега да видим кой не си е чел урочетата:
Въпросче 1: Незнанието на закона дава ли ни право да го нарушаваме?
Въпросче 2: Взехме ли едни парички срещу декларацийка, че детето ни не посещавая ясли?
Въпросче 3: Кой точно трябваше да ни хване за ръчичка и да ни заведе да декларираме, че сме завели дечицата на ясли?
Въпросче 4 (последно и най-важно): Вземайки без да имаме право и отказвайки да върнем взетото, така ли защитаваме висшите си духовни ценности?

И още нещо... Каквито са ни майките днес, такова щени е и обществото утре. Жалко, че това означава крадливо, лъжливо и безочливо племе. Ако бях на ваше нясто, щях да се срамувам да обеля и дума.

Ти къде живееш тъпир??????????Не е нормално поне когато подаваш документи да не бъдеш информиран за общите условия.И не е нужно да знаеш всички закони които се приемат.И давате ли си сметка колко е абсурдно когато една майка е взимала майчинство колкото за памперси малко храни с които са крайно недостатъчни за отглежданито на едно дете и средното месечно възнаграждение да е 500-600лв. тази държава "мащеха"да каже че майката трябва да върне 800лв с лихвити от "неправомерно получено майчинство".В такъв случай детето и да умира от глад защото държата си искала парите.Да ви кажа едва ли тази жена ще иска да ражда повторно в тази циганска мизерна държава.Това не е възможно в бяла страна!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
42. анонимен - управници=хищници
06.12.2010 22:42
Аз също съм възмутена от господата управници затова че през 2007г. не се даде гласност по този въпрос. Дори в детската градина когато записах детето не ме уведомиха за такива промени. За шестте месеца които ми ревизират тя да е ходила три останалите беше болна. Аз записах детето си защото разбрах че работодателят ми е фалирал и си продава фирмата. Реално звеното в което аз работех бе закрито в началото на 2007г. и не ми оставаше друго освен да си търся работа макар и без успех защото всеки от работодателите ме поглеждаше иронично понеже съм млада майка с малко дете и ще отсъствам от работа доста често. За тези промени явно и работодателя ми не е знаел защото нямам спомен да са съм подписвала каквато и да е декларация още повече че той теглеше сумите и би следвало да е в течение на всички изменения. И сега когато не съществува в действителност защо мен ще теглят да връщам тези непосилни суми.Явно някой от салоните на НОИ не си е свършил работата към онзи момент и сега искат да се докарат че те са изправната страна а не ние-майките които ни тъпчат както си знаят.Сматам да обжалвам акта който ми връчиха!
цитирай
43. анонимен - НОИ търси над 2 млн. лв. от майки &...
25.01.2011 22:28
НОИ търси над 2 млн. лв. от майки "мошенички" - 18 яну
Моята сестра близначка получи ревизионен акт от Националния осигурителен институт (НОИ) през ноември 2010 г. С него я уведомяват, че е нарушила закона, като е "настанила сина си в детско заведение" и е длъжна да върне парите, които са й били изплащани от НОИ за отглеждането на детето. Разбира се, шокът беше разтърсващ както за нея, така и за нас като нейни близки.

Аз също попадам в графата "майки мошенички", но съм от тези, на които са ни опростени задълженията. Понеже съм подписала "Заявление - декларация по изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО", която гласи, че детето ми "не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка". Това ме спасява.

Сестра ми обаче е подписала декларация, в която е отпаднал изразът "на пълна държавна издръжка" и така тя е обвинена, че е "настанила" сина си в детско заведение. Той обаче просто е записан на ясла. Освен това е от тези деца, които често боледуват, и така тя реално не можа да се върне на работа.

Докато навърши две години, през по-голямата част от времето тя си го отглеждаше и детето не е посещавало детска ясла. Само че от НОИ казват, че детето е било "настанено в детското заведение" и тя е длъжна да върне парите от майчинството.

Не сме съгласни с решението на НОИ, че децата ни се водят "настанени в детски заведения". Ние не сме се отказали от децата си, за да се водят "настанени" някъде си. Просто са били записани да посещават детска ясла, за което си плащаме. В момента сестра ми се бори срещу НОИ, чиито служители дават смешни отговори, опитвайки се да ни убедят, че изразът "настанено в детско заведение" трябва да се тълкува като "посещение на детска ясла".

От 1 януари 2011 г. влезе в сила промяна на декларацията по чл. 53 от КСО, публикувана в брой 100 на Държавен вестник от 21 декември 2010 г. Параграф 14 гласи, че в чл. 53, ал. 4 думите "детско заведение" се заменят с "детски заведения, включително и детски ясли". Така в бъдеще всяка майка ще знае и разбира какво подписва и какво точно гласи законът. За разлика от случаите през последните 5 години.

Та въпросът ми е: Ще бъдат ли опростени парите на майките в положението на сестра ми?

Елена Атанасова - майка, решила да отгледа децата си в България
цитирай
44. анонимен - и аз съм в това число
11.03.2011 19:10
И на мен ми пратиха честитка . И аз незнам къде да обжалвам защото в НОИ е безмислено. Дайте да се обеденим и да пишем до президента. Тази лихва е убийствена имам 1053 лева лихва за 3 година защо чак сега се сетиха
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483435
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930