Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 15:29 - Шпионските скандали започнаха: Бръмбаргейт взриви второ ДКЦ
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2266 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Предстоящата приватизация или лични конфликти са в основата на трилъра?

 

imageПоля ТОМОВА

Истински трилър взриви Второ ДКЦ в Плевен, след като лекари откриха, че в кабинетите им има камери за видеонаблюдение. "Когато ги видяхме с колегите, това беше на 19 април, те бяха поставени в кутии. Три пъти попитах д-р Лазарова какво е това, каза ми, че са сензори за движение. Колегите ми са отворили кутията и са видели, че е камера. И колкото пъти са я обръщали нагоре към тавана, толкова пъти са я намерили обратно обърната към кушетката и лекаря", твърди д-р Любомир Бешев, в чийто кабинет е открита една от камерите. Той добави, че камерите са с висока резолюция, цветни и имат и микрофони. Лекарите, в чиито кабинети са открити камерите, се почувствали като в "Биг брадър". Освен че се опасяват дали не са записвани техните разговори, медиците се тревожат, че на записите има и пациенти, и то в момент, когато ги преглеждат. Представете си как ще се отрази фактът, че пациентите са записвани, на имиджа на поликлиниката и на нашия също, заявиха доктори. Част от техните пациенти се опасяват дали някой не би злоупотребил със записите, направени по време на преглед.

След като се установило, че и в други кабинети има такива устройства, медици подават сигнал до прокуратурата. Те са крайно възмутени от наблюдението върху тях и смятат, че по този начин са нарушени гражданските им права.

"Жалбата е получена на 30 април. Полицейски служители са изнесли техническите средства от поликлиниката, назначена е експертиза. Установено е, че кабелите от тези технически средства водят към кабинета на главния счетоводител на заведението и този кабинет е запечатан. Все още не сме иззели компютърното устройство, това ще стане в началото на следващата седмица", каза говорителят на Окръжна прокуратура Диана Маркова. Лекари от Второ ДКЦ обаче твърдят, че след като полицаите са открили и иззели камерите, някой е разлепил лепенките на кабинета на счетоводителя и е унищожил сървъра. От прокуратурата заявиха, че кабинетът е бил запечатан и не са открили следи от нарушаване на лепенките. Имало обаче такива твърдения от страна на лекарите. Част от медиците в поликлиниката са в шок, признават разследващите органи.

От своя страна управителят на заведението д-р Марияна Лазарова твърди пред медиите, че тези камери изобщо не са записвали, тъй като все още не са дооборудвани. Устройствата били част от системата за охрана на лекарските кабинети. Общият им брой е 16. Според д-р Лазарова намерението било след като всичките камери бъдат свързани към сървър, тогава да осведоми колегите си в поликлиниката, че има такива устройства. Освен това идеята била камерите да работят само нощем и през времето, когато в кабинетите няма никой. Според д-р Лазарова в здравното заведение вече има табели, които указват, че то е под видеонаблюдение. Управителят на Второ ДКЦ категорично отхвърля нападките на колегите си, че пациенти и лекари са записвани незаконно с камери.

imageВ прокуратурата е образувано дознание по член 339 а от НК - за държане на специално техническо средство без разрешение, което е предназначено за негласно събиране на информация. Според магистрати плевенската прокуратура за пръв път има подобен случай. Ако се докаже, че техническите средства, иззети от поликлиниката, са камери и с тях са заснемани лекари и пациенти без те да знаят това, отговорните за този скандал могат да отнесат от три до пет години затвор. Все още обаче в прокуратурата не са получили готовите експертизи за техническите средства и не могат да кажат дали с тях са правени записи. Неясно остава и обстоятелството дали са били отлепени лепенките на кабинета на главния счетоводител. Ще се проведат разпити на всички засегнати по случая и след като излязат експертизите, ще имаме по-категорично становище, обясниха от прокуратурата.

Междувременно скандалът с камерите е основна тема в поликлиниката. Според част от лекарите причината той да се разрази точно сега е предстоящата приватизация на Второ ДКЦ, както и лични конфликти между страните. "Аз съм наемен работник, нямам никакви интереси относно приватизацията на поликлиниката, нито пък имам личен конфликт с д-р Лазарова. За мен е необяснимо това, което се случи", коментира д-р Бешев.

Материалът е от новият брой на BG север

Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483178
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930