Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 19:14 - Син тика баща в мазе, пребива го жестоко
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2066 Коментари: 0 Гласове:
2




 

Въпреки издадена заповед тормозът над възрастния човек продължава

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Син пребива 60-годишния си баща инвалид цели седем години. Въпреки издадената съдебна заповед за отстраняване на насилника от дома, тормозът над възрастния човек продължава и до днес.

Ангел Гайдаров живеел с майка си в апартамент в центъра на Плевен. През 2002 г. решава, че синът му Цветомир Гайдаров ще ги гледа на стари години и му дарява жилището си. Оформят документите, синът е доволен от сделката. Месеци по-късно майката на Ангел починала, а Цветомир започнал да посяга на баща си. Физическият и психическият тормоз продължил години, после синът прибрал в дома им приятелката си и детето й. Съседи на двойката разказват, че често употребявали алкохол и тогава малтретирали възрастния човек. "Ангел е болен, нетрудоспособен, едвам се движи. Направо се чудим как може да има такова отношение на син към собствения му баща", коментират запознати със случая.

В един момент атмосферата в дома станала непоносима, разправиите и побоите зачестили и Ангел Гайдаров се изнесъл да живее в мазето на блока. "Сигурно никога не сте виждали подобна дупка с размери колкото да се завъртиш и едно счупено легло. Мазето е тъмно, без прозорци, по-лошо е и от карцер", казва адвокат Ивайло Ценкулов, който е защитник на жертвата.

И това обаче не задоволило насилника. Една нощ Цветомир изхвърлил с юмруци и ритници баща си от мазето. Възрастният човек нямало къде да отиде, временно го приютила сестра му. Ангел Гайдаров подал молба до полицията в началото на септември т. г., в която се казва, че след тежък побой на 30 август т. г., синът му го е принудил да напусне мазето. В отговор на това Районният съд в Плевен издава заповед от 15 септември, с която отстранява сина Цветомир Гайдаров от съвместно обитаваното жилище по Закона за защита срещу домашното насилие. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, но по неизвестни причини и до днес Цветомир не е напуснал жилището.

В документите по случая е записано, че в молбата на Ангел до съда се съдържат данни за пряка и непосредствена опасност за живота и здравето му, затова издаването на заповед за незабавна закрила е наложително. "Не знам по какви причини съдебната заповед още не е изпълнена, но конфликтът между бащата и сина продължава. Още повече, че заповедта е издадена само за Цветомир, но не и за приятелката му. Чудя се как толкова болен човек е издържал всички тези мъки през годините", коментира адвокатът на жертвата.

Ангел Гайдаров се нуждае от специални грижи под редовен медицински контрол, с осигурено отопление и храна. Здравето му се е влошило след постоянните побои и тормоз, налагани от сина му. В момента няма средства дори за физическо оцеляване. Разговорът със сина си води чрез посредничеството на нотариус. "Надявах се на признателност и на добро отношение до края на живота си, но надеждите ми бяха излъгани. Ако ми предложиш да се върна в дома ни, няма да го направя, защото ме е страх да не ме биеш отново и да не продължи негативното ти отношение към мен, превърнало живота ми в ужасен кошмар", се казва в нотариалната покана на Ангел към сина му. Бащата моли за месечна издръжка от сина си в размер на 330 лв., което би покрило най-неотложните му разходи. В противен случай той ще предяви иск за отмяна на дарението на апартамента, в който живее Цветомир. "Ангел много трудно се реши на тази стъпка. През годините все се надяваше, че един ден със сина си ще заживеят мирно и спокойно", коментира адвокат Ценкулов.

От архива на BG север

Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев



 



Тагове:   мазе,   баща,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482660
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930