Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 19:56 - Пада нивото на преподаването на английски език в училищата
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2156 Коментари: 2 Гласове:
1



Родителите дават луди пари за частни уроци на отрочетата си

 

image

Веселина ИЛИЕВА

От година на година все повече пада нивото на преподаване на английски език в плевенските школа, оплакаха се пред "BG Север" и родители, и учители от частната сфера. Резултатът от това е, че всеки втори ученик ходи да наваксва с познанията си по езика на Шекспир срещу солидно заплащане.

Основният проблем според Петя Василева - собственик на частен чуждоезиков център в Плевен и един от най-добрите преподаватели по английски в града, е недобрата и недостатъчната подготовка на кадрите по езика. Тя даде за пример ранното чуждоезиково обучение на децата. "Идеята да се стартира с изучаването на чужд език още в началния курс е много добра, не само това - тя е и европейско изискване - ние не можем да сме по-неграмотни от другите нации, обаче преди да се въведе трябваше да се предвиди един около 4-годишен период, в който трябваше да се подготвят учители за това", смята Василева.

За да се задоволят нуждите от даскали по английски в училищата, масово започнаха да се преквалифицират начални учителки в учителки по език. "Не може с едно- или в най-добрия случай с двугодишен срок на обучение да преподаваш предмет, за който се изисква една по-сериозна и дългогодишна подготовка. Просто е твърде кратък срокът и те не са достатъчно мотивирани. А и не всички, които завършват курсовете, стават за това", твърди още Василева. От тук идвало и лошото преподаване и куриозът - учениците да знаят повече от учителя си.

Преквалифициращите курсове се правили главно от Югозападния и Великотърновския университет. Първоначално местни учители по езика подготвяли курсистите, а после идвали и университетските преподаватели, за да им четат специализираните дисциплини.

Слабата подготовка на училищните даскали проличавала от знанията на децата, които отивали в частните чуждоезикови школи. "Става ясно, че в училище те само са си губили времето. Когато се прави нещо, трябва да има някакъв резултат, а тук няма никакъв резултат", категорична е Василева.

Освен ниското ниво на учителите, според нея проблем е и пасивният начин на преподаване. "Не може да ги учим само на правила, трябва и комуникация. А понеже самите преподаватели са неуверени в знанията си, предпочитат да залагат на сигурното и да се придържат само към учебника. Затова децата като дойдат при нас, се налага да ги връщаме две години назад в учебния материал."

Заради ниското заплащане по-добрите преподаватели по английски език отдавна са напуснали системата на родното образование. Най-търсени на квалифицирания трудов пазар в Плевен са учителите по английски и по информационни технологии. Вакантните работни места обаче остават незаети и до края на учебната година.

Част от кадърните учители, напуснали школата, дават частни уроци, по-находчивите са си създали и собствени чуждоезикови центрове. За да имат децата им едно по-добро ниво на езика, родителите заплащат средно по 600 лв. на учебна година - повечето школи държат парите да се внасят на четири вноски в рамките на деветте месеца. Най-евтино излизат курсовете към различните читалища в града - по 30 лв. на месец.



Тагове:   език,   нивото,


Гласувай:
1



1. анонимен - Да бе
15.05.2010 04:04
И вие какво очаквате-за 370 плева чисти някой да учи 5 години и да работи в училище???
цитирай
2. анонимен - До N:1
11.06.2010 08:21
Забравяш какви гамени има в училище,да не говорим , че голяма част нямат мотимация да учат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481099
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930