Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 19:22 - Вальо Жълтия за пореден път влезе в полезрението на прокуратурата
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 2895 Коментари: 0 Гласове:
2



Брокерската къща на Валентин Георгиев измамила десетки хора със земи




Поля ТОМОВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

42-годишният Валентин Георгиев, известен в Плевен като Вальо Жълтия, отново попадна в полезрението на прокуратурата. Той бе задържан в офиса на брокерската му къща, като според данните на разследващите Жълтия е организатор и извършител на измами със земеделски земи, които са осъществени без знанието на реалните собственици на нивите. Според запознати от измамите Георгиев спечелил десетки хиляди. От офиса му са иззети нотариални удостоверения с подписи, официални документи за придобиване на земи и имоти, фалшиви документи от името на физически лица, фалшиви пълномощни, декларации, скици на имоти и други. Схемата действала безотказно поне две години, смятат разследващите. След проучване групата на Жълтия набелязвала земи в региона и издирвала собствениците им, след което в някои случаи фалшифицирала пълномощно, че разполага със земите, а в други измамвала възрастните хора да подпишат такова. След като придобивал декари земеделска земя, Жълтия ги препродавал значително по-скъпо. Декар земя в региона струва от 250 до 500 лв., в зависимост от категорията и размера на парцела. При покупко-продажба на над 10 дка цената е много по-висока.

От полицията уточниха, че работата по доказване на цялостната престъпна дейност на Жълтия продължава. Извършват се експертизи на иззетите документи,

установяват се

други лица,

с помощта на които са били узаконявани сделките.

По принцип жертвите на далаверите с имоти са предимно възрастни хора или недотам образовани граждани, изпаднали в материално затруднение.

Един от фрапантните случаи е този на Росица Горанова. Възрастната жена е била заведена при нотариус и е била принудена да подпише договор за покупко-продажба на апартамент, а срещу това получила заем от 900 лева. Мошениците използвали наивността на жената, подучили я да каже на нотариуса, че кредиторите вече са й изплатили парите.

Жертва на измама стана и 30-годишен плевенчанин, който получил 1 000 лева срещу подписа си върху документ за продажба на наследствени земи в околностите на града. Мнозинството от прекараните обаче дори не са знаели, че прехвърлят собственост. Когато са потърсили земите си, било за да покрият ипотека или да ги прехвърлят на наследници, с ужас открили, че те вече не са техни, разказват потърпевши. След съвети на адвокати те тръгнали да се жалят в съда, но от прокуратурата масово им отказвали да образуват наказателни производства. "Престъпниците обикновено са доста състоятелни хора, брокери, лихвари, представители на дружества за раздаване на бързи кредити, заложни къщи. Изумителното е, че от обвинението ни учат как да не се поддаваме на измами, но не вземат мерки срещу извършителите", жалват се потърпевши. Често засегнатите хора не могат да получат справедливост, защото таксите в съда са непосилни за техните финансови възможности. В момента те са 4% върху данъчната оценка на недвижимия имот. Трябва да се докаже нищожност на сделката и да се стигне до отстраняване на тези, които са придобили собствеността, уточниха юристи. Според тях съмненията за измама трябва да са налице, когато се предлагат високи лихви. Нарицателен пример в този случай е измамата на Николай Илиев, който се беше задължил

да плаща

2% лихва дневно,

като бе заложил имотите си.

В далаверата на Вальо Жълтия става въпрос за приготвени готови бланки, които хората попълвали без да знаят, че това всъщност е документ, че са съгласни да си продадат земята. След като придобивал собственост по този начин, Жълтия продавал недвижимите имоти на софиянци. Отделно от това, в някои по-малки населени места край Плевен действали "сътрудници" на измамника, които привличали свои роднини и близки да участват в схемата. Срещу прилични суми "сътрудниците" съставяли списъци, изготвяли пълномощни, прехвърляли собственост, а наивните хора напразно очаквали парите си. В момента тези "сътрудници" се издирват от полицията, разкриха запознати с далаверата.

Така лековерието на хората се е превърнало в чист капитал за измамниците, всеки от тях е натрупал десетки хиляди левове от фиктивните сделки.

След като бе задържан по случая за 72 часа, Георгиев бе пуснат под домашен арест. Запознати твърдят обаче, че реално подписи на Вальо Жълтия в цялата документация почти няма и е по-вероятно да изгърмят тези под него в групата.

Пускането му под домашен арест припомни случая от 2001 г., когато пак под домашен арест Жълтия избяга и се спря чак в испанския курорт Марбея. Той бе обвинен за шест от 20-те бомбени взрива в Плевен през 2000 - 2001 г. Според прокуратурата Георгиев е поръчал и организирал атентатите срещу Пламен Гетов, бившият шеф на полицията Валентин Цоновски, поставил е и взрива под колата на капитан Красимир Кожухаров от "Криминална полиция".

Към провиненията му спадат още няколко

взривявания

на частни

автомобили.

Жълтия бе обвинен заедно с още двама - Йордан Христов - Гепела и Николай Найденов - Ханойчо. След като Жълтия успя да избяга в Марбея, бе обявен за издирване от Интерпол. Той осуети първия опит да бъде върнат в България, тъй като започнал да буйства в самолета, бил свален от него и върнат в съда, след което освободен. През 2002 г. обаче испанските власти отново го пипнаха и го екстрадираха у нас.
Делото по взривовете се проточи близо шест години и беше събрано в девет тома. То бе съпътствано с много прекъсвания, спирания, прехвърляне на други институции, неявяване на свидетели, отказ от първоначални показания и други. Заради шестте взрива Валентин Георгиев получи 2,5 години затвор, но не стоя зад решетките, тъй като съдът му приспадна времето за задържане под стража и домашен арест. Освен делото за атентатите Жълтия имаше и други висящи дела. По едно от тях - за застрахователни измами, бяха замесени и полицаи. Трима служители на МВР бяха уволнени от тогавашния министър Георги Петканов заради участието им в схемите на Жълтия. Според следствието той успял да източи с 13 опита около 20 хиляди лева от ДЗИ през 1997 - 1998 г. Уволнените служители бяха от "Пътна полиция". Те

пишели

фиктивни

протоколи

за произшествия,

а Георгиев прибирал парите от застраховките на колите. В много от случаите собствениците на "катастрофиралите" коли дори не подозирали за въвличането им в схемата.

Малко преди да избяга в Испания Жълтия взриви публичното пространство с открито писмо до медиите, в което се изкара жертва на войната за проститутки в Плевен. В писмото той посочи за своя основен враг покойния сутеньор Марио Иванов, който пък бе разстрелян показно в хотел "Ростов". Според писанието на Жълтия Иванов воювал с него заради бизнеса с жива плът. Марио Иванов обаче бил покровителстван от хора в полицията и прокуратурата в Плевен и затова не попадал под ударите на закона. Според Жълтия Марио Иванов му поръчал бомба, но пък тя избухнала в колата му по невнимание и го осакатила. Сред серията взривявания Георгиев също загуби свой човек - Петър Генчев загина след взрив, докато приготвял поредната бомба в мазето на блок в ж. к. "Сторгозия".  

Материалът е от архива на BG север


Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев




Тагове:   път,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3481424
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930