Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 19:29 - Вещи измамници в автокъщи мамят наивни клиенти
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 16452 Коментари: 11 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Мошениците прибират незаконно десетки хиляди евро месечно




Еми СТАЛЕВА

От измама при закупуване на автомобил от автокъща в Плевен се оплака 36-годишният Илиян Йорданов. Човекът се договорил за закупуване на возило среден клас, на старо, за сумата от 6 500 лева, които трябвало да издължи чрез разсрочено плащане за една година. След като 4 месеца Йорданов стриктно погасявал вноските, на петия собственикът на автокъщата му заявил, че ще продава фирмата, а колата може да стане собственост на друго лице. Поради тези причини купувачът бил принуден да плати остатъка от парите веднага, че и със солидна горница. "Вече бях погасил повече от половината от договорената сума, не можех да се откажа, иначе оставах без кола и без внесените пари. Затова си платих всичко, но това си беше чисто изнудване", разказва Йорданов. След като си взел платежните документи, установил, че във фактурата е посочена сума поне 2 - 3 пъти по-ниска от реалната. Човекът е сигурен, че другите пари са укрити доходи и ДДС. "Представете си само, някои от тези "търговци" внасят от чужбина по 1 - 2 автовоза и прилагат за клиентите си схемата със занижените стойности по фактурите. Това означава, че те печелят луди пари, като мамят гражданите и държавата", пресмята Йорданов.

Семейство възрастни хора от Плевен пък пострада при опит да продаде автомобила си чрез автокъща. На хората било обяснено, че трябва да оставят регистрационния талон на возилото, да направят копие от лична карта и да подпишат пълномощно. Тези документи оставали в автокъщата, след сделката по продажбата веднага можели да си получат парите. Възрастните хора поискали да им бъдат издадени някакви документи, но им било обяснено, че ако всичко е "легално" няма да могат да получат по-добра цена за колата. "Хванахме се на тази въдица, минаха месеци, а от парите нямаше и следа. Тръгнахме да се разправяме с измамниците, но бяхме обиждани, гонени. Подадохме жалба в полицията, след което тези от автокъщата изчезнаха, а ние останахме с пръст в уста", жалват се хората. В този случай измамниците продават возилото в някой друг град, ако не е в добро състояние го разбиват на части и ги пласират, от което прибират в джобовете си солидни суми.

В далаверата участвали и частници, които се занимават с внос на коли втора употреба. Тези хора изнасяли автомобили за продажба в чужбина и внасяли оттам по-запазени возила. Те редовно пътували зад граница, плащали директно в брой, като си служели с банкови карти на свои близки, за да не будят подозрение заради твърде големите суми. "От банката правят само фиктивна проверка, обаждат се и питат - дали теглите пари, да речем от Италия. Подготвените предварително съучастници дават правилния отговор и далаверата продължава", коментират запознати. По този начин, чрез търговията с коли, се изнасят от страната огромни суми, има възможност и да се перат пари. Фактурите със занижени стойности се издавали още в чужбина, такива "дилъри" продавали месечно по 14 - 15 коли, а чистата им печалба била от порядъка на десетки хиляди евро, коментират вещи в далаверата.

С обяснения, че е заради кризата, доста автокъщи просто са "изчезнали" от обичайните си места. Наивници, които им се доверили, сега са останали без коли и без пари.
 


Тагове:   наивни,   мамят,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. анонимен - Marti
09.05.2010 04:08
A zashto niama li pravosadie v shibanata ni darjava otvratitelno!!!
цитирай
2. анонимен - Рави Мордехай каза:
09.05.2010 08:22
Капитализъм е...човек за човека е вълк...който оцелее,оцелее...
цитирай
3. анонимен - Защо във всички подобни статии за ...
09.05.2010 09:56
Защо във всички подобни статии за измамените хора се използва думата "наивници"? Това, че обществото ни е извратено не превръща доверието в порок.... Мисля, че е редно да засвидетелстваме подкрепа към измамените, дори само използвайки правилните думи. Никой от нас не може да предвиди всички схеми, в които може да бъде "набутан".
цитирай
4. анонимен - Измамите станаха ежедневие, за...
09.05.2010 10:13
Измамите станаха ежедневие, защото законите ги гласуват в услуга на престъпниците, така някой дипломати за пари прокарват закони в полза на престъпни групировки, а останалите престъпници, които също са организирани се възползват от умишлено неточните формулировки в закона. Прокурори, следователи, адвокати и съдии/не всички/работят заедно с престъпниците и затова българите, които традиционно не са запознати със закона стават жертва на измами, а престъпниците просперират, дори протестират и съдят България в Стразбург, защото измамените граждани ги обиждали и клеветят когато изнесат историите си в пресата.
цитирай
5. анонимен - Не купувайте от БГ....
09.05.2010 10:30
Ходих преди седмица във Враца-уж много авто-къщи,уж голям изборГоляма измама!!! Само пет дни ми бяха необходими да отида до Германия ,да си намеря автомобил( доста по-евтин от предлаганите тук) и вече го регистрирах--- цялата разлика в цената- купения в Германия и регистриран тук е с около 1500 лв по-евтин.Не се връзваите на евтини приказюки-- българския автоджамбазин е отдавна известен с две неща- простотия и лакомия!!!Типичен пример за това са врачанските "търговци"Половината от тях са завършили помощното училище, а другата половина са с незавършено средно.Иначе самочувствие и простотия - колкото искаш.Лошото в случая е ,че работят заедно с полицията и затова остават не наказани!!!Нищо чудно да се опитат да ви пробутат и квадена кола-- за това, само от чужбина!!!
цитирай
6. pin777 - Да така е
09.05.2010 10:57
Вижте какви коли карат собствениците на такива къщи за по 10000000 лв. Ама да не си мислите, че парите им са 'мръсни', не те са си ги изкарали чесно, с пот на челото. Ааа и с професионализъм...
цитирай
7. анонимен - Вещ в занаята
09.05.2010 12:49
Докато има балъци ще има и ловци. Играчите не са виновни, че има смотани наивници, които да им се връзват на глупостите. Оня плевенския, спокийно е можел да плати толкова, колкото е пишело във фактурата, пък ако някой има претенции, нека го съди ида доказва, че договорената цена била по- висока. Крайно време е хората да се научат, че нещата или стават по определени правила, за да няма после измамени и недохранени.
цитирай
8. pin777 - Така е, у нас така е прието
09.05.2010 17:06
вече освен като начин на разсъждение, е и неписано правило. Толкова са нагли, че купувачите им са виновни.
цитирай
9. анонимен - Всичко е ясно
10.05.2010 12:35
Всичко е ясно, какво има да се коментира?
Нали полицията проведе наскоро операция "регистраторите" в КАТ.
Време е сега да проведе акция "автокъщите".
И това не е "капитализъм" както пише в коментара си номер 2.
Това е криворазбраната демокрация. Досущ като пиесата "Криворазбраната цивилизация".
цитирай
10. анонимен - Георги Тасев
10.05.2010 16:21
Вижте колко много се е променил начина на разсъждение на някои хора! Смятат, че честните и почтените хора са "балъци" и "наивници"... Нима при взаимоотношенията си със себеподобните трябва винаги да очакваме удар откъм гърба!?! "Гледай на теб да ти е добре, а на другите - майната им"! - това е станало мото на много хора, а те така възпитават и децата си! Затова и не са редки случаите, когато на тротоара има припаднал, хората да го прескачат и дори да слизат на уличното платно, с риск да ги блъсне преминаващ автомобил, а когато измамят някого да казват: "Сам си е виновен!" А това е мерзко, гадно и жалко. Честността и добрината у хората трябва да бъде поощрявана и възнаграждавана, а не осмивана, защото, когато имате нужда от помощ, ще се обърнете именно към тези хора, защото само те ще откликнат! Не очаквайте нищо безвъзмездно от "тарикатите", защото всяка услуга ще ви излезне през носа. Редно е човек да е предпазлив в отношенията си с околните, но да помага винаги, когато му се отдаде възможност, без да търси дивиденти! Така животът му ще е стойностен и вечер ще заспива спокоен.
цитирай
11. анонимен - Да го д...т селяните
27.01.2011 11:31
Бай ти Ганя не можеш да му продадеш каквато и да е било стока или услуга! В България трябва да се разбере, че хората не са майстори на всичко, българина трябва да се научи да си плаща за стоките и услугите, повредил му се боилера - ще им давам аз пари - МОШЕНИЦИ, повредила се колата - ще си я поправя сам защото - МОШЕНИЦИ, ще си купува кола задължително пали и тръгва за Германия защото МОШЕНИЦИ. Господа отворете mobile.bg i вижте, купувате си коли за по 1500 - 2000 лв. - какво очаквате нови коли ли? То има нови коли, но те струват пари, които българина няма! Това е селския тарикат - ТОМА НЕВЕРНИ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482552
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930