Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 11:00 - Доживотен затвор за убийцата на 4 годишната Михаела
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
3



 

image

Полина ТОНЕВА

Доживотен затвор при първоначален специален режим получи Маргарита Баракова, която през 2006 г. уби 4-годишната си внучка Михаела, а след това разкъса тялото й. Прокуратурата поиска най-тежката присъда заради жестокостта на убийството и опита то да бъде прикрито, а вината прехвърлена на друг. Разследването беше много трудно и това е един от примерите в моята кариера, когато съм била подведена от полицията или разследващите органи в началната фаза на процеса с доказателства срещу друго лице, признава прокурорът по делото Искра Ганева.

РАЗСЛЕДВАНЕТО

На 15 ноември 2006 г. от камион за боклук на сметището в Буковлък изпада тялото на 4-годишната Михаела Баракова. В областта на половите органи има разкъсвания, следи от удари по цялото тяло. Предишния ден Михаела е обявена за издирване от майка си - Минка Баракова. Детето се гледа от бабата Маргарита Баракова. Тя се грижи и за четири други деца - братя и братовчед на Михаела. Живеят в общинско жилище. В началото разследващите заподозряха за зверското убийство психичноболния съсед на семейството на Михаела Мартин Цачков. По-късно той беше оневинен след ДНК-експертизи. През 2008 г. мъжът почива. ДНК-материал и чаршафът, в който е увито тялото на Михаела, водят разследващите до баба й. Оказва се, че чаршафът е от къщата, в която Маргарита Баракова гледа децата. След задържането й тя признава, че на 13 ноември 2006 г., малко след 17 часа, е убила Михаела в пристъп на алкохолно опиянение. Михаела се разплакала, а пияната Маргарита Баракова се раздразнила от плача й и я ударила силно няколко пъти. Момиченцето обаче заплакало още по-силно. "Обвиняемата го грабнала зад вратлето, стиснала го и го ударила в ръба на касата на вратата. Детето получило сериозни наранявания в областта на главата и спряло да издава звуци", се казва в обвинителния акт. За да прикрие престъплението си, бабата разкъсала тялото на детето в областта на ануса и влагалището, увила го в чаршаф, изнесла го в мазето, а по-късно го хвърлила в контейнер. "Начинът на изпълнение на умъртвяването сочи за допълнително отношение към жертвата, съдържащо неоправдана злоба, ожесточение, някакво желание за положителни психически изживявания от извършеното, граничещи със садизъм", се казва още в обвинението.

ДЕЛОТО

12 свидетели и вещи лица се явиха на процеса срещу бабата убиец. Сред призованите бе и майката на Михаела - Минка Баракова. Тя обаче не поиска да даде обяснения пред съда, не пожела и да съди майка си за убийството на дъщеря си. Майката от години не се грижи за децата си, а по сведения на криминалисти проституира. Призован бе и братът на Михаела - 12-годишният Франческо. За него има данни, че е бил малтретиран от баба си Маргарита. По сведения на прокуратурата имало е данни, че децата, отглеждани от бабата, са недохранени и малтретирани. Имало е наблюдение на социалните служби над тях, но само за малък период от време. След разкриване на убийството Маргарита не е задържана, тъй като нямало кой да се грижи за децата. В съда Франческо също запази мълчание. Той е бил разпитван по време на разследването във връзка с чаршафа и питан дали той е на семейството. Съдбата му е да бъде настанен в дом, след като баба му влезе зад решетките, тъй като майка му няма намерение да се грижи за него. В съда Маргарита Баракова дойде без лична карта или някакъв документ за самоличност. Не знае и ЕГН-то си. Скри се от камерите. Пред съдията е заявила, че се признава за виновна. Като причина за убийството посочила пиянството си. "Моето обяснение обаче е, че тя не е била свикнала с това дете. Те са взели Михаела два месеца преди това от "Дом майка и дете", вероятно за да се сдобият с общинско жилище. Детето е било за баба си една допълнителна грижа, това е създавало на обвиняемата дискомфорт, предизвикало е по някакъв начин агресията й. Тя е имала подобни изблици на агресия периодично по отношение на по-голямото дете Франческо", заяви прокурор Искра Ганева.

материалът е от архива на BG север

Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев



Тагове:   Михаела,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483410
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930