Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 11:00 - Съдят трима за сводничество и трафик с хора
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
0



Емилия КАРАБУЛЕВА

С обвинения за сводничество и трафик на хора двама души застанаха пред Окръжния съд в Плевен в сряда, 17 февруари. Третият подсъдим е в чужбина. Водач на организираната престъпна група е 38-годишният Красимир Ангелов от град Искър, който в съучастие със сестра си Северина Симеонова и с Венислава Йорданова, с която живеел на семейни начала, примамвали с обещания за "големи печалби" момичета от Плевенско и ги пращали да проституират във Франция. Често сводниците упражнявали физическо и психическо насилие спрямо жертвите си, плащали им мизерни проценти от изработеното, е записано в документите по случая.

Драмата с платената любов започнала в края на лятото на 2005 г., когато тарторът на групата Красимир Ангелов, добре запознат с локализацията на местата за проституция и с тарифите за секс услуги на територията на град Троа във Франция, решил да изгради бизнес със свежа плът. Привлякъл сестра си и приятелката си и тримата започнали да набират, транспортират и укриват момичета и да ги прехвърлят във Франция. Средствата от престъпната дейност трябвало да се прехвърлят в България чрез програмата за парични преводи "Уестърн юнион", която гарантирала бързина на преводите и сигурност при получаването им от адресата. Задействали замислената схема през ноември 2005 г., а до преустановяването на дейността си през август 2007 г. прибрали прилична сума от над 10 хил. евро, е посочено в документите по делото.

Красимир Ангелов и Северина Симеонова обикаляли по хотелите и заведенията в Плевенско да търсят проститутки и да ги убеждават да заминат за Франция. В странство ги посрещала Венислава Йорданова, като организирала квартири, територии за пласирането им и др. Членовете на престъпната група обаче не спазили обещанията си да дават на момичетата 50% от заработеното, подхвърляли им само дребни суми, колкото за кафе и цигари. Оставяли ги да гладуват, да живеят в мизерни условия, а тримата постоянно демонстрирали разкош и лукс. Справката за паричните преводи показва, че в продължение на близо две години в България са пристигали суми от 240 до 2 600 евро. С тях престъпниците закупили автомобили, недвижими имоти, използвали част от парите и за почивки в чужбина, е посочено в обвинителния акт по случая.

"Бях пребита, лежах в един опушен бардак и си мечтаех да се завърна у дома. Но нямах пари, нито контакти в града", разказва в показанията си 17-годишна от Плевен. За времето на престъпната дейност на групата има доказателства, че 6 момичета са били изпратени във Франция. По-късно, преживели ужасни мъчения, някои от тях успели да се върнат в страната и подали жалби в полицията. Свидетелката Р. Х. дори се свързала с адвокат, но тримата подсъдими я открили и започнали да я заплашват, че ако не оттегли жалбата срещу тях, ще я отвлекат и пребият, се казва в обвинителния акт.

От съда в Плевен обясниха, че в мрежата на трафикантите са попаднали още доста момичета, за които обаче няма данни в разследването.

Тарторът на групата Красимир Ангелов е задържан през април 2009 г. По-късно с решение на Апелативния съд във В. Търново мярката му е била променена в "домашен арест". Северина Симеонова е с мярка "парична гаранция" от 500 лв. На Венислава Йорданова не е била наложена мярка за неотклонение. Точно неявяването на последната в съдебна зала попречи да бъде даден ход на делото. Магистратите решиха да й бъде назначен служебен защитник и да бъде съдена задочно.

Обвинителният акт е в обем от 30 страници, по сложния казус ще бъдат разпитани 15 свидетели. Процесът е насрочен за 17 март от 10 часа.

материалът е от архива на BG север

Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3479577
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930