Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 14:14 - Изчезналите деца
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 1165 Коментари: 0 Гласове:
2



90 на сто от малчуганите, чиито следи се губят, бягат от вкъщи

 

Плевенската полиция все още издирва момче в неизвестност от 1998 година

 

image image

Поля ТОМОВА

В България изчезналите деца са сравнително малко.Това обаче по никакъв начин не намалява кошмара и отчаянието на техните родители. Полицията издирва децата, докато ги открие - живи или мъртви. Страницата не се затваря, дори когато е ясно, че надежда почти няма.

Данните от статиската сочат, че за период от 1990 г. насам на територията на Областна дирекция "Полиция" (ОДП) - Плевен, са изчезнали 26 малолетни. От тях продължават да се издирват четири, останалите са открити. Изчезналите непълнолетни са 149, към момента се издирват 21. Най-отдалеченият във времето случай, по който работят плевенските криминалисти, е от 1998 г. Тогава се изгубват следите на шестгодишния по онова време Исмаил Ванин Йонев. Детето било заедно с дядо си близо до сметището на село Писарово. Изведнъж възрастният мъж установил, че момченцето липсва. Обиколихме и претарашихме района много пъти - няма и следа от детето, разказват криминалисти. Не са открити и кости или пък някакви останки, които да доказват, че Исмаил е станал жертва на престъпление. Тъй като момчето почти не можело да говори, издирвали го и по социални домове - отново без резултат. Исмаил е едно от петте българчета, на които е направен портрет по специална американска програма, с програмиране на стареене. Така полицията знае как изглежда днес изчезналото дете. Програмата обаче е твърде скъпа и не е навлязла трайно в България.

Не рядко обявено за издирване дете е забелязвано след години в чужбина. То е попаднало там или чрез близък, или пък само. В такива случаи българските полицаи работят изключително успешно с различни неправителствени или правителствени организации. В част от случаите малчуганите не желаят да се върнат в България или пък се нуждаят от закрила.

Често срещано явление напоследък е родителите да обявят, че детето е отвлечено, а след това да се окаже, че то е тръгнало доброволно с някого. Тук става дума най-вече за непълнолетни момичета, които са подмамени или пък сами са изявили желание да напуснат семействата си. След което или проституират, или пък живеят с приятел. Наскоро плевенските криминалисти са открили момиче с умствено изоставане, обявено от майка си за отвлечено. Оказало се, че детето, което учи в помощното училище "П. Р. Славейков", съвсем доброволно тръгнало и живяло една седмица с бивш затворник. Срещнали се на улицата. На територията на ОДП - Плевен, няма случай на реално отвличане, няма и съдебно производство.

Няколко са категориите, по които се разделят изчезналите деца - безследно изчезнали, отвлечени, избягали от социални домове, напуснали собствените си домове, изоставени. Ако месец след изчезването за детето няма данни или следи, то преминава в категорията "безследно изчезнало". При тези случаи се работи като при убийство, коментират криминалисти. Последният случай е от град Луковит, Ловешка област. Полицията и екипи на Гражданска защита вече три седмици издирват 9-годишната Габриела Палова. Колкото повече време минава, толкова вероятността да бъде открито детето намалява, сочи практиката. Въпреки всичко работата на криминалистите продължава.

В над 90% от случаите обаче се търсят деца, напуснали сами домовете си. Обкновено те са на възраст около 15 - 16 години. Няма определена социална прослойка, няма семейство, което да е застраховано от това, сочат наблюденията на полицаите. Бягат както циганки, които доброволно отиват да простуират, също така и деца на хора от елита, които изживяват криза. Дома си напускат и непълнолетни, които са се скарали с близките си, дори такива, към които майката и бащата се държат изключително строго. Въпреки че извеждането извън страната на малолетни и непълнолетни е трудно, се случва някои от момичетата да бъдат прекарани през граница. Много често това става с тяхно желание и нищо не е в състояние да ги върне обратно, твърдят криминалисти.

Според Закона за закрила на детето действия по издирване на изчезнало дете се предприемат незабавно. Какво трябва да направят родителите, ако чедото им изчезне? Първо - незабавно да подадат молба в най-близкото РПУ, в която да опишат с какви дрехи е облечено, как изглежда, откога го няма. Молбата незабавно влиза в системата и детето се обявява за общодържавно издирване. Ако има данни, че е напуснало страната, се обявява и за международно издирване.

 

 Трафикът

 

Нерядко момичета са подмамени в чужбина и стават жертва на трафиканти. Обикновено девойките са "намирани" в кафенета, барове, клубове и дискотеки. Трафикантите търсят момичета, които имат проблеми в семейството или в училище, предразполагат ги към разговор и предлагат помощ - най-често пътуване и реализация в чужбина.

Няколко полезни съвета и предупреждения могат да помогнат на някои потенциални жертви.

Те са от специалните брошури на Международната организация по миграция, с която българската полиция работи успешно.

Телефонът на МОМ в София е 02/ 981 83 76.

Практическите съвети са: ако познат или приятел те съветва да не казваш на родителите си, че ще заминаваш в чужбина - той вероятно е трафикант. Такъв е и ако:

- ти даде международен паспорт с фалшиво име;

- не ти даде точен адрес и телефон на фирмата, в която е обещал да ти намери работа;

- обещае, че ще заплати пътуването и ще уреди документите, при условие, че ще му върнеш парите по-късно;

- посредническата фирма, чрез която се урежда наемането ти на работа в чужбина, не съществува в списъка с легализирани посреднически фирми за работа;

- човекът, който подпомага пътуването ти, те принуди да преминеш границата нелегално;

- ти поиска паспорта след преминаването на границата.


материалът е от архива на BG север

Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев


 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473744
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031