Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 09:53 - Свидетел пил алкохол заедно с шафнерите във влака убиец
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 907 Коментари: 0 Гласове:
3



Емилия КАРАБУЛЕВА

Делото за пожара във влака София - Кардам, при който в края на февруари м. г. загинаха 9 души, най-вероятно ще се забави заради неявяването на част от призованите свидетели, обяви пред журналисти съдията от Окръжния съд в Плевен Николай Господинов. Според него искането на близките на някои от загиналите за изготвяне на допълнителни експертизи също ще забави процеса.

На последното заседание по делото се явиха тримата подсъдими - кондукторът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев, зам.-директорът по експлоатацията на "Спални вагони" в системата на БДЖ по време на инцидента - Георги Иванов, както и началникът на влака Иванка Костадинова.

Шафнерът Георги Георгиев три пъти ме молеше да скрия, че е употребил алкохол в нощта на трагедията във влака София - Кардам, заяви в съдебната зала свидетелят Васил Георгиев. Човекът пътувал в спалния вагон на влака, по-късно шафнерът го поканил в своето купе. Васил Георгиев разказа пред магистратите, че първоначално е заявил пред дознателите, че само той е употребил алкохол. По-късно обаче сам поискал да даде показания пред съдия и тогава разкрил цялата истина. Шафнерите на кушет-вагона и спалния вагон консумираха алкохол заедно с мен, заяви Георгиев. Всички били изпили по 70 - 80 г концентрат, докато минали гара Мездра.Той допълни, че е водил борба със съвестта си преди да се реши и да каже истината по случая.

Васил Георгиев разказа, че към 23,20 ч. чул женски глас, който извикал няколко пъти "Пожар". Двамата шафнери излезли в коридора, а свидетелят вървял след тях. Забелязал, че в коридора се стеле гъст дим. Тогава шафнерите побягнали в посока на спалния вагон, което било необяснимо. "Става пожар, но служебните лица ги нямаше. Това беше моментът, в който трябваше да се намесят и да изгасят пожара, който беше само в шесто купе", заяви пред магистратите Васил Георгиев. По думите му по коридора се стелел тъмнозелен до черен дим и нямало багаж, който да затруднява придвижването на хората. Свидетелят започнал да удря с юмруци по вратите и да вика "Пожар, пожар", за да се евакуират хората. Напуснал и кушет-вагона, тъй като знаел, че вратите му се заключват. Отвън успял с помощта на две момчета да вдигне тежък пожарогасител и през дупка в прозореца на шесто купе започнал да гаси пожара. "Това беше вторият момент, в който можеше да се изгаси пожарът отвън. Тогава гореше все още само в шесто купе", заяви Васил Георгиев. Той добави, че в този момент в съседните пето и седмо купета се е стелел много гъст дим. Малко след това и те пламнали. Къде са ви пожарогасителите, попитал Георгиев двамата шафнери, които дошли при него.

"Имах двупосочен билет. Освен че преживях цялата трагедия по време на пожара, трябваше след няколко дни да се върна отново с него в София. Мога само да кажа, че на 4 март, т. е. 5 дни след ужаса, във влака отново нямаше пожарогасители", заяви пред магистратите свидетелка, която във фаталната нощ е пътувала в 8-о купе.

Иван Иванов от 7-о купе обясни, че във вагона било ненормално горещо още при качването му на гарата в София.

Част от вещите лица, изготвили пожаротехническата експертиза за инцидента, са се подписали с особено мнение. Това може да наложи допълнителна експертиза за причината за възникването на пожара, обясни съдия Николай Господинов.

Съдебният състав реши да изиска окончателния доклад-анализ за действията на служителите от транспортната бригада в нощта на трагедията. Докладът е резултат от проведеното вътрешно разследване и е в дирекция "Разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" към Министерството на транспорта.

Пред журналисти прокурорът по делото Валери Мирчев заяви, че ще поиска максимално възможното наказание за подсъдимите, ако вината им бъде доказана.

Мегаделото ще продължи на 14 и 15 декември от 9,30 ч. Съдът обяви и предварително запазени дати за заседания - на 28 и 29 януари 2010 г.



Тагове:   алкохол,   свидетел,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3483285
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930