Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 13:11 - "Цветни фантазии и още нещо..." - изложба на Илиана Димитрова
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 7707 Коментари: 4 Гласове:
5



 

В цветни фантазии отприщи емоциите си адвокатът-художник Илиана Димитрова

 

image 


Самоуката майсторка на четката подреди изложба в Общинската галерия


Трета самостоятелна изложба в Общинската художествена галерия на "Иван Вазов" 5 откри Илиана Димитрова. Тази изложба ще учуди може би някои от хората, които ме познават като художник на натюрморти и пейзажи, споделя съмненията си юристката. "Отскоро се появи у мен някакво желание емоцията да избие навън и започнах да рисувам едни цветни фантазии. Гледайки всичките си последни картини забелязах, че преобладават светлите, ярките петна и повечето са в жълто, оранжево, цикламено, червено. Поначало съм оптимист и трудно се предавам, но този период може би е бил най-наситеният с емоции. От друга страна работя една професия, която изисква и разтоварване. Аз съм много емоционален човек и се натоварвам с всеки един случай, който поемам", разсъждава авторката на изложбата "Цветни фантазии и още нещо".

Със странното за мнозина съчетание между адвокатската професия и изобразителното изкуство Илиана е "заразена" от баща си. И той е бил адвокат с хоби рисуване и откакто се помни тя е около него с четката в ръка. Първият й опит за участие в конкурс бил на местно ниво в Бяла Черква, където е родена. Като четвъртокласничка участвала в изложба и спечелила първото място, което я обнадеждило и й вдъхнало кураж и самочувствие. Когато идва времето да реши кое ще бъде нейната бъдеща професия, тя е разколебана и кандидатства едновременно в юридическия факултет и в Художествената академия. Между първия и втория изпит в академията разбира, че е приета право. Убеждават я, че винаги може да рисува и по-добре да избере юридическия факултет, което и прави. Към рисуването се завръща отново, когато започва да работи като адвокат. Като терапия го използва и по време на 6-годишното си пребиваване в чужбина. В Алжир и Тунис прави самостоятелни изложби, които са повече плод на носталгията - чувството, което никога не я напуска и което не й е позволило да избере може би по-лесния живот зад граница. Човекът, който й вдъхва най-голям кураж да се занимава с изкуство, е Марко Семов. Веднага след срещата си с него на една нейна малка импровизирана изложба Илиана организира първата си общинска самостоятелна изложба.

"Аз съм самоук художник, досега все опитвам и търся. Последните ми картини са продукт на едно ново търсене. Не знам дали ще продължа да фантазирам цветно. Надявам се хората, които влязат в залата, да открият нещо за себе си, да имат възможност да си развият мисълта", надява се Илиана Димитрова.

Освен в залите на галерията, картините й могат да бъдат видени и в Blog.bg, където художничката се подвизава с името iliada - 1, 2 и 3. Там дори комбинирам картините си с клипове, които им съответстват като емоция, форма, цвят. Като илюстратор участва и в изданието на блога "Свободни поети". Твърди, че това е мястото, където се среща с позитивни хора, които творят, мислят над дребните неща, градивни личности, а това я зарежда с допълнителна енергия.

"Нарисувах повече от необходимото за една изложба. Но явно съм имала нужда да разтоварвам доста напрежение. В нашата професия всеки ден сме като на война и ако не намерим начин да се отървем от стреса, няма да издържим", твърди Илиана. За тези, които не могат да рисуват, тя дава друг пример - риболовът, който също е част от хобитата й. Дали с четка или с въдица в ръка, съсредоточен в това, което правиш, ти се откъсваш от действителността и забравяш проблемите. Завръщайки се по-късно към тях, вече си се заредил с достатъчно сила и енергия да ги решиш.


Публикувано във
в-к "BG Север"

 



Всичко около нея е красиво - за сетивата и за душата. Тя самата излъчва толкова красота и позитивизъм, че трудно можеш да се въздържиш да не я прегърнеш и да не си все усмихнат дълго след това. Картините й са не просто цветни фантазии, те те поглъщат и разтварят в красота.

Розово, синьо, оранжево, лилаво, червено - огън, страст... И още нещо...

Още много, много неща...

Тя е
Илиана Димитрова.
Снимките, които следват, са от откриването на третата й самостоятелна изложба, която може да видите в Плевен, в Общинската галерия, до края на месеца.

Ето кратък репортаж от мястото на събитието :-)

image

image

image

image

image

image

image

image

image
 
Плевен, Общинска галерия - ул. "Иван Вазов" 5
10 - 30 декември 2009 г.




Тагове:   изложба,


Гласувай:
5



1. rumivankova - За това, което прочетох и видях
11.12.2009 16:18
Много се радвам за теб! Търсих в сайта на Плевен, за да намеря отзиви за изложбата ти и се зарадвах, когато намерих, това, което търсех! Слънчевото ти излъчване в този студен декемврийски ден ме зареди с пролетно настроение!!!
Пожелавам ти здраве и светли празници!!!
цитирай
2. iliada - Привет на екипа на седмичника!:)
13.12.2009 20:45
Явно аз не съм много организирана ,или съм по-точно много разсеяна след откриване на изложбата ,защото неуспешно се лутах да открия блога Ви .
Възможно и да е второто ,защото за изложбата си изгубах уж фотоапарата , но го намерих точно когато не ми трябваше след нея.Та да премина по същество както се казва при нас!
:)
Благодаря Ви приятели за поместения във весника Ви материял за мен.
Благодаря Ви за всичко к оето направихте за мен,та даже и това http://rumivankova.blog.bg/ -моята землячка да ме открие чрез Вас.
Желая на всички крепко здраве ,бодър дух ,щастливо посрещане на Новата година и много лично щастие през нея!:)
Надникнете в моя блог -там Ви чака и моя музикален поздрав за Вас.
Илиана Димитрова
цитирай
3. iliada - А това направо си беше изненада!:)
13.12.2009 20:47
rumivankova написа:
Много се радвам за теб! Търсих в сайта на Плевен, за да намеря отзиви за изложбата ти и се зарадвах, когато намерих, това, което търсех! Слънчевото ти излъчване в този студен декемврийски ден ме зареди с пролетно настроение!!!
Пожелавам ти здраве и светли празници!!!

Ей това белочерковци са голяма работа -Благодаря ти Рум.Прегръщам те и те целувам!
цитирай
4. neslanchice - 2. iliada - Привет на екипа на седмичника!:)
13.12.2009 23:46
Благодаря ти за хубавите думи и за поздрава, Илиана! Здраве, много щастливи мигове и чудесни приятели за теб! И още много изложби!
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473727
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031