Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 09:06 - Българинът - все по-болен в криза
Автор: bgsever Категория: Други   
Прочетен: 903 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.05.2010 09:08


Психиатри и кардиолози са най-търсени, няма достатъчно направления

 

image

Поля ТОМОВА

Кризата обостря болестите на българите, категорични са личните лекари, които се сблъскват с този факт всеки ден. Най-често напоследък пациентите търсят психиатри и кардиолози, наблюдават медиците. "Това не е добър атестат за нашата нация, а здравето на нацията - от него тръгва и промяната и подобряването на живота, на стандарта ни. Здравето на нацията е най-важното нещо за икономическото и културното развитие на страната", заяви д-р Юлия Илиева.

Личните лекари твърдят, че при настоящата криза хората все по-често се страхуват за бъдещето си, имат кризисни реакции под формата на депресивни състояния, на тревожност, на силно чувство за безизходица. По принцип около 20 на сто от българите имат някакъв вид психически разстройства. Като се добавят депресиите и тревожните състояния може да се твърди, че всеки трети българин сега има подобно разстройство. Дистресът води или до обостряне на такива състояния, или до сърдечни кризи, повишаване на кръвното налягане и реални рискове от инфаркт. Лекарите твърдят, че пациенти идват при тях с кръвно 180 на 120, което превръща този човек в ходеща бомба. Хората живеят в постоянен стрес, а има голямо натрупване на т. нар. дистрес - лош, негативен стрес, а именно той е най-опасен, твърдят джипитата. Те припомнят, че стресът може да бъде полезен за организма.

"Пълната липса на стрес означава смърт. Сам по себе си стресът има защитни функции, защото психиката, а и организмът на човека, реагира на измененията на околната среда", казват личните лекари. Според тях факторите, които затормозяват хората в България, в момента са именно социално-икономически. "Идват с оплаквания, че са уморени, не могат да спят, подтиснати са, някои губят апетит, други - напротив - ядат все повече и повече", са наблюденията на джипитата. Те обаче трудно могат да реагират на всичките си пациенти заради намалените наполовина направления за спецалисти и талони.

"За трите месеца на тази година съм получил 57 от т. нар. регулативни стандарти. А съм издал над 200 и дори в следващите три месеца да не издавам талони и направления, пак съм в нарушение", казва д-р Михаил Николов. Същото твърдят и всички негови колеги - тази година направленията и талоните са намалени с повече от 50 процента. Това на практика означава, че гражданите са лишени от качествени медицински услуги. Лекарите, които превишават талоните и направленията, получават глоби от здравната каса. "Да, обаче ние работим с живи хора, те не са плюс, минус, дебит, приход, не са параграфи, а живи хора", заяви д-р Николов, който отново е получил парична глоба заради превишаване на регулативните стандарти. Лекарите са категорични, че все повече влошаващото се здраве на българите не може да бъде пренебрегвано от Министерството на здравеопазването. Съвсем малко от пациентите имат възможността да си плащат за прегледи при специалист и състоянието на болшинството от тях просто се влошава, казват джипитата. Според тях ако спешно не се увеличи броят на регулативните стандарти, последиците ще бъдат ужасяващи. И то на базата на още едно наблюдение на лекарите - българите боледуват днес повече, отколкото преди 20 години. Причините са - намалени доходи, непроверени хранителни продукти, лични несгоди и най-вече - умора от продължаващия преход. И още от наблюденията на джипитата - младите им пациенти са по-уязвими на дистреса и по-рядко търсят лекарска помощ, ходят само при конкретен повод.

Профилактиката е нещо, за което в България все още е много трудно да се говори, а това е начинът нацията да е здрава, категорични са джипитата.

материалът е от архива на BG север

Екипът на вестник "BG Север" търси издател или генерален спонсор! За контакти: bg_sever@abv.bg; 0887 200 910 - Иван Дачев

 

 


Тагове:   криза,


Гласувай:
2



1. lado - Харесва ми насочеността на пост...
05.05.2010 09:16
Харесва ми насочеността на постовете Ви. Успех в търсенето на спонсор!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473635
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031