Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2009 16:50 - Белоградчишките скали търсят своето достойно място в света
Автор: bgsever Категория: Други   
Прочетен: 10301 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2009 18:36


 
Природните творения са с реален шанс да попаднат сред 7-те чудеса.


Чест за всеки българин е да гласува на адрес  www.new7wonders.com


image

Тина ИЛОВА
За скалите при град Белоградчик е писано и говорено много. Наричат ги приказни видения, каменна фантастика, природно вълшебство. Всяка година близо 100 000 души от страната и чужбина минават през малкия град, за да видят на живо уникалните скали. И все пак не всичко се знае за тези забележителни каменни обраувания, които времето е изваяло във вид на образи на хора, животни, замъци, призраци, богове...

 

Малко популярна е и научната теза за произхода им.

Според геолозите каменните структури са дело на природата-творец. В продължение на 200 милиона години вода, ветрове, бури са дялкали върху всяка от скалите, за да придобие този си величествен образ, на който ние днес се възхищаваме. Всичко започнало от дъното на море, на което са лежали червено обагрени пясъчници и конгломерати. Това е било преди времето на нагъването на Стара планина. Постепенно екзогенните процеси са образували червените скали с образите. Някои се издигат единично като обелиск, други са в групи с необяснимо съчетание. На цвят са червени, но не те, а хубавият изглед на селището, възникнало в подножието им, е дало името му.

Скалите се простират на територия с 30 км дължина и 2,5 км ширина. Започват от Белоградчик и на изток стигат до село Белотинци. Запазени са до днес, рушения не се забелязват, въпреки прорязаните от корени на растителност фигури. Някои са опасни за хората, тъй като се издигат високо и са труднодостъпни. Скалата, която е взела най-много жертви, а е и любимка на самоубийци, се нарича Първа плоча.

Преди да възникне селището, между скалите е била изградена крепост. Нарича се "Калето" и е една от най-запазените у нас. Вдигната е от римляните през третия век от новата ера. Умело е използвана непристъпността на скалите, за да бъдат опазени стратегическите пътища, които пресичат района. През ХIII век е използвана за резидениця на цар Иван Срацимир. През 1805 - 1837 година турците оценяват важното й местоположение и я преустройват за своите отбранителни цели. Френски и италиански инженери й прибавят бойници за огнестрелно оръжие. Общата й площ е 10 211 кв. м, а височината на стените е 10 метра. Има две главни порти - Видин капия и Ниш капия. Бойниците за оръдия са 15. Добре запазени са казармени и складови помещения, арсенални, затвор, житохранилница и водохранилище. По време на войни в нея са могли да бъдат разстановени 3 000 защитници. През 1885 година по време на сръбско-българската война е била използвана за последен път за военни цели. До нея стигат сръбски войски и я атакуват. Атаката обаче е напразна.

 

Макар и от камък, фигурите не са анонимни.

Никой не може да каже откога, но всяка от скалите си има име и по него я различават от останалите. Навярно още първите заселници са оценявали величието на тези скали, чувствали са ги като  живи същества и са ги нарекли с имена на хора, животни, дворци и т. н. Създали са легенди за тях, които се разказват и до днес. Най-популярни са две фигури, кръстени "Адам и Ева", самотната "Ученичка", "Мадоната", "Мечката", "Камилата", "Гъбите", "Конникът", "Монасите", "Хайдут Велко", "Збеговете", Червената стена и т. н.

Имената на скалите дават и имената на местностите около тях. И на заведенията дори. Близо до "Мадоната" е механа "Мадона", летният кинотеатър е "Гъбите", защото е опрял екрана си на скалите със същото име. Най-големият и луксозен хотел е "Скалите", има и къща за гости "Скалолазка"...

 

image

 

Легендите звучат като приказки от чуден свят, недостъпен за хората.

Някога са ги разказвали стари хора, днес са записани в книги и могат да бъдат прочетени. Най-известна е легендата за скалата "Мадона". Младата майка с детето се вкаменила, когато била прогонена от манастира, в който живяла. Като научили за греха й, монасите я низвергнали и тя побягнала с дете на ръце. Подир нея хукнал само любимият и Антонио, овчарят от близкото селище. Като видял Господ тая покъртителна картина на голямата любов между двамата и невъзможността да заживеят заедно, пратил гръм, който вкаменил двамата влюбени. До "Мадоната" е и "Овчарчето", подир тях - "Монасите"...

Друга група скали наподобяват невеста, младоженец, кумове, сватбари. Тя разказва за брат и сестра, разделени от жестока съдба още от раждането си. Те обаче стигнали до венчило. Когато разбрали каква е била участта им, замръзнали. На тая група скали им казват "Вкаменената сватба".

 

Та тези приказни скали могат да бъдат признати за едно от новите седем чудеса на света в класация, която се прави в момента.

Странно е, но номинацията им за участие в избора не е дошла от българи, а от швейцарска неправителствена организация. Нейни членове са любители на природата, ръководени от Бернар Вебер. Неговата фoндация е инициатор за световното състезание на природните феномени.

Изборът на най-атрактивните природни творения е започнал през 2007 година. Оттогава до сега са номинирани зрелищни езера и реки, планини. Едни са отпаднали, останали са 441. След това и от тях са отпаднали други природни красоти, за да останат 261 обекта като четвъртфиналисти. Всички жители на планетата могат да гласуват за своите чудеса на посочения електронен адрес. Гласуването ще продължи до 7 юли т. г. След това група от експерти, начело с бившия председател на ЮНЕСКО Федерико Майор, ще избере 21 финалисти. За тях отново ще гласуват жителите на планетата по Инернет, телофон или чрез SMS. Това гласуване ще продължи до 2011 година, след което ще бъдат обявени новите седем чудеса на света.

 

Конкуренти на белоградчишките скали са световният връх № 1 Еверест, Гранд Каньон в Щатите, Мон Блан, Везувий, езерото Лох Нес в Шотландия, Балатонското езеро в Унгария, Ниагарският водопод, Бора-Бора, големият бариерен рифт. Охридското езеро в Македония също е кандидат за славата. Всяка страна има право да излъчи само един феномен, но сред номинираните е и река Дунав. Така на практика България има две номинации.

Доскоро най-голямо одобрение събираха Гран Каньон, Еверест и Лох Нес, но в началото на седмицата Белоградчишките скали оглавиха класацията. Каньонът се смята за най-голямата природна забележителност на САЩ, езерото Лох Нес живее в представите на мнозина с огромното чудовище, което крие, а Еверест е връх-мечта за всеки алпинист.

Става въпрос за новите седем чудеса на света. По инициатива на фондацията на Бернар Вебер над 100 млн. души по света през 2007 година са избрали седем чудеса на света, но не природни, а човешки феномени. Направени от човешка ръка, с ум и разум, с велик талант. Това са индийският дворец Тадж Махал, колизеумът в Рим, Мачу Пикчу в Перу, статуята на Христос в Рио де Жанейро, град Петра в Южна Йордания, пирамидата на маите в Чичен Ица в Мексико и Великата китайска стена.

Условието на конкурса е местен инициативен комитет да застане зад кандидатурата на всеки природен феномен. В България това вече е факт.

 

Учреден е комитет, който да подкрепи скалите в надпреварата.Той организира националната кампания, с която България се представя пред света. Негови членове са министърът на държавната администрация Николай Василев, председателката на агенцията по туризъм Анелия Крушкова, изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев, депутатката Нина Чилова, историкът проф. Божидар Димитров, археологът проф. Николай Овчаров, проф. Кръстан Каракашев, проф. Борислав Тошев, д-р Георги Златарски, д-р Димитър Раденовски, д-р Веселин Борисов. Членове на комитета са и Дора Янкова, председател на Националното сдружение на общините в Бългаиря, Благой Рагин, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация, шефовете на медии Тошо Тошев, Уляна Пръмова, Радосвет Радев. Членове са и областният управител на Видин Кръстьо Спасов, митрополит Дометиан, бившият премиер Димитър Попов, бизнесмените Цоло Вутов, Антоан Николов, Светлин Нейнски. Местните ентусиасти също не са пропуснати - дългогодишният културен деец Емил Павлов, археологът от местния музей Сара Татарова, председателката на обществения съвет в града Теменуга Велкова.

Те имат задачата да убедят всички българи да гласуват за белоградчишките скали на адреса на фондацията www.7wonders.com до 7 юли т. г. Гласуването за българския феномен е чест за всеки българин, повод да се покажем пред света с нещо хубаво и забележително. Това заяви в обръщение към съгражданите си и всички българи кметът на града Емил Цанков.

 

image

 

В него той заявява, че инициативният комитет е официално утвърден от фондацията new7wonders, което означава, че гласуването може да започне. Освен на адреса на фондацията, за скалите може да се гласува и на адрес www.belogradchik-bg.net. В сайта ще има и форум за споделяне на идеи, мнения, предложения и действия по време на кампанията. Всеки българин у нас и в чужбина, който ще даде своя глас за Белоградчишките скали, означава, че гласува за България, завършва обръщението си кметът.

Номинацията отприщи волята на общинското ръководство и на жителите на града за промяна. Промяна на инфраструктурата, на облика на сградния фонд, на услугите, които се предлагат на туристите. В града се прилага успешна схема за почистването му, сменят се водопроводи по основните улици, ремонтират се тротоари и улични платна, обновяват се фасадите на сградите. Общината работи по няколка проекта, финансирани от европейските фондове. Един от тях е "Белоградчик - отлична туристическа дестинация". На изложение в Париж като признание за това, което се прави в града за популяризирането на скалите и условията за туризъм, грамота на кмета Емил Цанков връчи лично Гюнтер Ферхойген.

Неотдавна вътрешният министър Михаил Миков обеща да съдейства за популяризирането на скалите. Това ще става чрез рекламни материали на всички ГКПП в страната. Влизайки у нас, чужденците ще получават брошура с вида на скалите. Намекът е, който не ги е видял, да дойде в Белоградчик. А който ги види, не може да не гласува за тях, смята кметът Емил Цанков.

 

Парадоксално е, но Белоградчишките скали са признати за чудо на природата още преди два века от най-известните европейски пътешественици, които са ги видели.

Французинът Жером Бланки пише: "Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиринеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик". "Това с думи не може да се опише, това трябва да се види", възкликва и Константин Иречек. Унгарският географ Феликс Каниц също се произнася позитивно за скалите. Затова сега би било трудно някакви клисури или прочути планини да се сравняват с Белоградчишките скали.

Природинят феномен и крепостта са оценени отдавна и от кинематографистите. Те са станали прекрасен декор за много филми, в които са се снимали такива актьори като Кристоф Ламбер, Армен Джигарханян и ненадминатият Михаил Улянов. Кристов Ламбер игра във "Версенжеторикс", една историческа сага, Армен Джигарханян - в "Завръщането на Дон Кихот", а Михаил Улянов - в недовършения "А розите цъфтят при всички режими". През 2006 година известните братя режисьори Паоло и Виторио Тивиани снимат в крепостта италианския филм "Чифликът на чучулигите". И тази лента е на историческа тематика, защото крепостта е съхранената история на борби, революции, войни и силни любови.

 

Сред скалите е изградена система от екомаршрути, които позволяват на туристите да стигнат до желаната скала и да се насладят на мистичната атмосфера на каменния феномен.

На фона на голямото богатство, което представлява скалният комплекс "Скалите", звучи кощунствено, че до неотдавна градът е разчитал за своето съществуване и развитие единствено на промишлено производство, не на туризма. Едва през последните години започнаха да се строят хотели и къщи за гости, които предлагат условия за увеличаване на потока от посетители. Броят им вече достига 20, а на леглата - 400. В града в края на миналата година отвори врати най-модерният четиризвезден хотел в Северозападна България - "Скалите", преди дни и хан "Мадона", построен в подножието на скалния масив при село Фалковец, предложи нови легла. Строят се още два хотела, 3 вилни селища.

 

Днес няма жител на Белоградчик, който да не е разбрал, че бъдещето на града е в туризма. Ако скалите бъдат обявени за едно от седемте чудеса на природата, то потокът към този град ще се увеличи многократно. Защото чудо на света не значи само слава, а и просперитет, благоденствие. Преди да стане това, нужна е активна подкрепа на скалите от всеки българин, независимо къде живее. Гласувайте!!!

 

www.new7wonders.com



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jones - Точно по тази логика...
20.02.2009 17:05
... че е чест за българите да гласуват за скалите от Белоградчик, няма да попаднат в никаква призова класация. Ако всеки народ си гласува пристрастно за "чудесата" - няма никакъв шанс! :)
Успех на Скалите, но тази класация освен, че ще има познавателно значение за хората, няма никакъв друг смисъл.
цитирай
2. bgsever - 1. jones - Точно по тази логика...
20.02.2009 17:12
Не знам колко голям е шансът, но това си е феномен. Няма как човек да не е пристрастен към красотата на собствената си родина, аз не бих гласувала за друго.
А дори и с познавателно значение всичко това си струва според мен :)))
Поздрави и благодаря за коментара.
цитирай
3. jones - Така е, но...
20.02.2009 17:28
... как ще надгласуват българите по-многобройните народи? :)
Освен отва природни феномени по света - колкото ти душа иска! :) Знаеш добре, че в България има дори по-интересни от Белоградчишките скали!
цитирай
4. bgsever - 3. jones - Така е, но...
20.02.2009 17:37
Знам, разбира се :))) Но по тази логика да се откажем, без дори да сме опитали? Факт е, че точно те са номинирани, и то не от българи. Оттук нататък можем да направим поне това, което зависи от нас.
цитирай
5. jones - В крайна сметка...
20.02.2009 17:44
... тези неща са надционални и националните пристрастия тук показват неузрялото мислене на тези нации, които ще гласуват на национален принцип. Това са богатства, които са на нашата планета - те са били тук преди нациите, ще останат и след тях. Нека не бъдем толкова елементарни...
цитирай
6. bgsever - 5. jones - В крайна сметка...
20.02.2009 17:48
Въпрос на гледна точка. И на светоусещане. В този смисъл "елементарни" на мен не ми звучи съвсем на място. Поздрави.
цитирай
7. jones - За мен светът...
20.02.2009 18:00
... не е само България или родният ми край, дори не е само нашата планета :) В този смисъл със сигурност светоусещанията ни се различават коренно.
цитирай
8. bgsever - 7. jones - За мен светът...
20.02.2009 18:07
Точно в този смисъл може би се различават съвсем мъничко :))) В смисъла на "тук, сега и логично" вероятно повече :)))
цитирай
9. анонимен - Къде са българите всъшност?
23.02.2009 16:57
Питам аз?
Сигурен съм, че тези които са в сащите ще гласуват за Гранд Каньон...
Какво да и обичаш на тая държва, какво и е наред?!!!
Безумия, мизерия и простоия навсякъде...
И едни Белоградчишки скали върху туй "удоволствие"...
цитирай
10. анонимен - Скалите легенди нашепват
11.07.2009 10:37
СКАЛИТЕ ЛЕГЕНДИ НАШЕПВАТ…

Там, дето започва Балканът
и Миджур в небето синей,
в долината при Дунава стари,
български край с вековете живей.

Там казват започва България,
а в сърцето ми туй е родният край,
поклонете се мили другари,
от тука започва земният рай!

Вековете вградили са песен –
аз чувам я в пещерна зала пред мен,
разнася я дунавска есен,
в белоградчишко усое ли мълком да спрем?

Прихлупил скалите, вечерникът здрачен,
отваря ни звездния свят.
Където погледнем – звездите това са,
скалите край родния град.

Вечерник подухва, гората разлистя,
легенди нашепват тези скали,
послушайте хора омайната истина,
опазила българско в робските дни.

Тук е живяла красива Меглена,
от сълзи поникнали нежни цветя.
Въстанали българи, водил ги кнезът,
и върнали твоята чест пред света.

Там, дето скалите легенди нашепват,
а звездите с гордост светят в нощта,
в тях търся и младост, търся и сила,
изповядвам и свой та човешка съдба!



Валентин КАЧЕВ
vkachev@abv.bg




БЕЛОГРАДЧИК,
ЛЕГЕНДА СИ ЗА МЕНЕ

Между Дунав и Балкана
раснал дивен град.
И скалите тук на стража
С вековете бдят.


А над него крепост стара,
славните деди,
защитаваха България
във онези дни.


Белоградчик, легенда си за мене,
Белоградчик, ти винаги си нов,
Белоградчик, със хората си земен,
Скали вековни, наша вяра и любов.

Чужденецът очарован,
теб благослови,
българинът в наше време
приказка гради.


Между Дунав и Балкана
Аз открих света -
няма равен с теб по слава
град на чудеса.

Валентин КАЧЕВ
vkachev@abv.bg




цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473535
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031