Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 12:50 - Сърби, китайци и италианци с интерес към АЕЦ "Белене"
Автор: bgsever Категория: Бизнес   
Прочетен: 1090 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Еми СТАЛЕВА

Още няколко предложения бяха направени през май от правителството към потенциални участници в проекта за АЕЦ "Белене". Сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич заяви пред медиите, че Сърбия обмисля предложението на България да участва в строежа на централата.

Не сме взели решение, но се подготвяме да го вземем, защото това би било в интерес на Сърбия и на страните от региона и ЕС, заяви Шкундрич на конференцията в Белград, посветена на инвестициите в енергетиката на Балканите. Според него участието на Сърбия в този проект не би нарушило мораториума върху строежа на атомни централи в страната, а Сърбия би се наредила сред държавите, които са "сериозни, способни и отговорни, за да участват в такъв проект".

От медиите се спряга и версията за възможно съвместно участие на Сърбия и Китай в изграждането на АЕЦ "Белене". Те цитират изказване на сръбския министър на енергетиката. В момента Китай и Сърбия преговарят за сътрудничество при рехабилитацията на двата блока на "Костолац". Ако партньорството между двете страни се окаже успешно, то те ще обсъдят възможностите за съвместно участие в нови енергийни проекти.

Сръбският енергиен министър Петър Шкундрич вече е имал среща в Пекин с представители на китайски банки. От агенциите предадоха, че според зам.-министъра на търговията на Китай Гао Хученг, страната има траен интерес към ядрени проекти.

Италианската енергийна компания ЕНЕЛ също е проявила интерес към проекта за АЕЦ "Белене". Новината разпространиха европейските агенции по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Италия.

 

Материалът е от в-к BG север



Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
4



1. анонимен - "Италианската енергийна ...
08.06.2010 10:18
"Италианската енергийна компания “Енел”, която е проявявала интерес към проекта АЕЦ “Белене”, вече не се интересува от него. Това съобщение, разпространено от Ройтерс на 21 май, беше посочено вчера от “Енел” като отразяващо официалната й позиция.

От фирмата припомниха, че в петък при посещението си в Италия българският премиер Бойко Борисов покани “Енел” да участва в строежа на АЕЦ “Белене”. Компанията обаче в момента изпълнява процедура за изтегляне от България. В напреднал стадий са преговорите й за продажбата на 73% от капитала на ТЕЦ “Енел Марица-изток 3” с мощност 908 мегавата."
---------------------------------
Както и да е, нали трябваше да има сензационна новина от посещението на Боко Тиквата в Италия? Да го види още веднъж целия народ какъв мъдър държавник е!
Не били компютри, а компоти...и не са проявили интерес, а са казали,ч е нямат интерес... и т.н.
А послушните медии пригласят ли, пригласят...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3482866
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7847
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930